TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 19.11.2012

   

Umut Oran

   

İstanbul Milletvekili

11 Kasım 2012’de Karadeniz geziniz sırasında, “Endonezya’da ‘Ölümler karşısında, öldürmeler karşısında gerekirse idam cezası yeniden masaya getirilmelidir’ dedim. Çünkü devletin, öldüreni affetme yetkisini biz kendimizde görmüyoruz. Bu yetki öldürülenin ailesine aittir, bize ait olamaz. Bununla ilgili düzenlemeleri yapmak gerekir” açıklamasını yaptınız.
13 Mart 2012 tarihinde ise AKP Grup toplantısı sonrasında, Sivas’ta 1993 yılında yaşanan olaylar nedeniyle 37 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak 19 yıldır süren davada o gün 7 sanık hakkında verilen zamanaşımı kararı için, “”Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Zaten onlar da söylüyorlar… Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı. Bilemiyorum tabii onlar da var…” beyanatını verdiniz.
Bu bağlamda;

  1. Kamuoyu, yurttaşlarımız bu sözlerinizden hangisine itibar etmelidir? 8 ay arayla dile getirdiğiniz bu iki cümle birbiriyle çelişmiyor mu?
  1. Sivas’ta yaşamını yitiren yurttaşların ailelerine, bu davanın sanıkları hakkında af yetkisini kullanıp kullanması için düzenleme yapacak mısınız?
Print Friendly, PDF & Email