TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 16.11.2012

   

Umut Oran

   

İstanbul Milletvekili

Türkiye, Sikorsky’nin önemli S-70 serisi kullanıcıları arasında yer alıyor. Kara ve Deniz kuvvetleri ile Jandarma bünyesinde S-70 / S-70B helikopteri kullanılıyor. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde de S-70 bulunuyor. 1994’ten günümüze TSK’ya ait Sikorskyler 17 kez kaza ve kırım, zorunlu iniş ve vurulma yüzünden kazalar geçirdi. Bu kazalarda 87 asker şehit oldu. 53 askerin yaralı kurtulduğu kazalarda 4 Afgan sivil de yaşamını kaybetti. Dünyada Türkiye ile birlikte 22 ülke askeri ve arama-kurtarma faaliyetleri için Sikorsky helikopterleri kullanıyor.
Son olarak Siirt’teki kazada 17 askerimizin şehit olduğu kazayla birlikte son 8 ayda 4 kazada 34 askerimiz şehit düştü.
Bu bağlamda;

  1. Siirt’te 11 Kasım’da 17 askerimizin şehit olmasına yol açan Sikorsky’nin düşme gerekçesi nedir?
  2. Sikorsky’ler TSK bünyesinde ne zamandan beri hizmet vermektedir, bugün itibariyle TSK envanterinde kaç adet Sikorsky helikopter bulunmaktadır?
  3. Sikorskylerin periyodik bakımları nasıl yapılmaktadır?
  4. Sikorsky helikopterler için ‘metal yorgunluğu’ düşme gerekçesi olabilir mi?
  5. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ve geçmişte Kara Havacılık Komutanlığı yapmış olan emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Siirt’teki kazanın askeri pilotların limitin çok üzerinde uzun uçuş saatlerinden dolayı yaşanmış olabileceğini öne sürdüler. Bu iddia doğru mudur? TSK bünyesindeki helikopter pilotlarının aylık, günlük uçuş saati limitleri var mıdır, varsa bu limitler kaçar saattir?
  6. Terörle mücadele kapsamında bir ölçüde mazur görülse de bölgede görevli kara ve hava unsurlarının yoğunluğu ile bunlar arasında emir ve idari komuta zinciri dikkate alındığında personelin çok ciddi saatler boyunca uçmak zorunda kaldığı değerlendirmesinin doğruluk payı nedir?
  7. Dünyada hiçbir orduda TSK’daki gibi limitini aşan şekilde uçuş yapan askeri pilot bulunmadığı iddiası doğru mudur?
  8. Avrupa ve ABD’deki askeri helikopter ve uçak pilotlarının uçuş saati limitleri nedir, bu değerlerin Türkiye’deki karşılığı nedir?
Print Friendly, PDF & Email