Umut Oran’dan hükümete uyarılar:
“Terörle mücadele yazarla, öğrenciyle, subayla mücadele demek değildir”
“Bekar şehidin ailesine niçin ikinci iş yok?”
“6 yurt kapatılıyor şehit-gazi çocuğu bin öğrenci açıkta kalacak”
ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, şehit yakınları ve gazilerin ekonomik sosyal durumlarının düzeltilmesi amacıyla TBMM’ye 17 maddelik yasa teklifi sunmasından tam 105 gün sonra hükümetin getirdiği tasarının eksikleri olmasına karşın bu aileler adına teşekkür etti.  TBMM Genel Kurulu’nda “Terörle mücadele yazarla, öğrenciyle, subayla mücadele demek değildir” diyen Oran, CHP adına tasarının eksiklerini sıralarken, “Bekar şehidin ailesine niçin ikinci iş yok? Engelliye su faturasında yüzde 90, gaziye yüzde 40 indirim var bu adalet mi? Engellinin kartını Başbakanlık, şehidin kartını SGK veriyor, şehit de kartını Başbakanlıktan alsın onore edilsinler. 6 yurt kapatılıyor şehit-gazi çocuğu bin öğrenci açıkta kalacak farkında mısınız?” diye konuştu.
19 Haziran’da AKP reddetmişti
Oran, 16 Mart 2012’de şehit yakınları ve gazilerle ilgili olarak TBMM’ye kapsamlı bir yasa teklifi paketi sunmasından 4 gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çoğu zaten uygulamada var olan hakları içeren bir tasarıyı hazırladıkları müjdesini 20 Mart’ta verdi. Ancak o tarihten bu yana tasarıyı TBMM’ye sunmayan hükümet ve AKP, 19 Haziran’da TBMM Genel Kurul’unda Oran’ın kendi teklifinin doğrudan gündeme alınarak yasalaştırılması talebini de reddetti.
Şehit ve gazilerin durumunu Torba’ya eklediler
Başbakanın açıklamalarından tam 100 gün sonra, TBMM’nin tatile gireceği gece olan 3 Temmuz 2012 gecesi saat 22.15’te başlayan görüşmelerde önergelerle torba yasaya eklenen 20 kadar maddeyle şehit yakınları ve gaziler için düzenlemeler yapıldı.
Gecikmeli de olsa anlamlı yasa
En kapsamlı teklif paketini sunmuş olan İstanbul Milletvekili Umut Oran CHP adına TBMM Genel Kurulu’nda konuşurken, “Öncelikle, gecikmeli de olsa, bu yasanın bugün bu akşam bu saatte de olsa yüce Meclise gelmiş olması son derece anlamlı. Bu konuda katkı sunan tüm partilere bütün gazilerimiz ve şahit aile ve yakınları adına ben de teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi.
Terörle mücadele yazarla, öğrenciyle, subayla mücadele demek değildir
Umut Oran’ın konuşmasının satır başları şöyle:
– Bugün maalesef yine bir şehit haberimiz var. Geçen hafta yaralanan bir üsteğmenimiz bugün şehit oldu… Bu, tabii, siyaset üstü bir konu, hepimizi ilgilendiren bir konu ama bu konuya daha dikkatli ve ciddi bir şekilde el atmamız gerekiyor. Tabii burada, terörle mücadelede Hükûmetin, iktidarın “terörizm” ve “terörist” kavramını bir daha ele alması gerekiyor çünkü Hükûmet “terörle mücadele edeceğiz” diye bir taraftan gazetecilerle, bir taraftan yazarlarla, bir taraftan öğrencilerle, bir taraftan akademisyenlerle ve bir taraftan da subaylarla mücadele ediyor yani böyle bir anlayış farkı var. Dolayısıyla da, bugün gerçek terörle yapılan mücadeleye baktığımız zaman, bir müzakere ve bir teröre teslim olma noktasında olduğunu görüyoruz. Hükümetin programında bu konuda tek kelime dahi yok. 
– Şimdi, buradan bu teklife dönersek, tabii ki bu teklifin iyi yönleri var, bunu bir kere ifade etmek isterim. Gerçekten sorunlara çözüm getirebilecek, derde deva olabilecek önemli noktaları kapsamakta. Ancak yine de eksikleri var.
Bekara 2. iş niye yok?
– Özellikle bu ikinci işle ilgili -biraz evvel de hatip ifade etti- buradaki mağduriyetin giderilmesiyle ilgili, özelikle bekâr şehitlerin ailelerine, kardeşlerine verilecek ikinci işle ilgili, bu olanağın sağlanmasıyla ilgili, mutlaka bu yasa teklifinde, bu hükmü uygulamayanlara da çalıştırmadığı kişi sayısı kadar idari para cezası öngörülmesini ben bir kez daha teklif ediyorum. Yani bir yaptırımı ve cezai müeyyidesi olması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
TOKİ’de öncelik tanınsın
– İkinci bir husus: Yine şehit yakınları ve gazilerin, özellikle TOKİ’den konut almaları noktasında onlara öncelik tanınmasını tekrar gündeme getirmek istiyorum. Yani sıra beklememeleri lazım, onlara TOKİ’den, yapmış oldukları başvurulara göre öncelik verilmesi gerekiyor.
“6 yurt kapatılıyor şehit-gazi çocuğu bin öğrenci açıkta kalacak”
– Bir üçüncü husus olarak şunu ifade etmek istiyorum: Şehit ailelerine bir anlamda olumlu bir şey yaparken öbür taraftan da şehit çocuklarının eğitim aldığı yurtları kapatıyoruz. Bakın şu anda, altı ilde Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfının altı tane yurdu kapatılıyor. Bine yakın şehit çocuğunun bu yurtlarda barınma imkânını elinden alıyoruz. Bunun da bir kez daha dikkate alınmasını rica ediyorum.
THY gaziye de sponsor olsun
– Bir dördüncü konu: Şehit aileleri ve gazilerimize özellikle ulaşımda, kara, deniz ve demiryollarında ücretsiz seyahat hakkı var. Ancak, hava ulaşımının da -ki bugün artık hemen hemen her yere hava ulaşımı sağlanıyor- getirilmesini özellikle vurgulamak istiyorum. Bu noktada Türk Hava Yollarının, özellikle benim de gündeme getirdiğim, Suriye’de, Irak’ta ve Bosna’da kaybedilmiş, batırılmış bazı paraları var veya milyarlarca dolarlık sponsorlukları var. THY’nin de gazilerimize ve şehit ailelerine en azından bu sponsorluğu çok görmemesini buradan ifade etmek istiyorum.
Suda engelliye yüzde 90 gaziye yüzde 40 indirim
– Bazı sorunları var yine gazilerin. Mesela, bakın, Ankara Belediyesinde -not alabilirsiniz- su paralarında, su faturalarında engelli yurttaşlara yüzde 90 indirim yapılıyor fakat gazi yurttaşlara bu indirim oranı yüzde 40. Bunun da giderilmesi gerekiyor yani gazilerin de en az engelliler kadar imkâna sahip olması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
– Yine, engelli kimlik kartını Başbakanlık veriyor fakat gazi kimlik kartını Sosyal Güvenlik Kurumu veriyor. Bunun da yine Başbakanlık tarafından verilmesini gazilerimiz istiyorlar.
– Burada yapmamız gereken en önemli şey, gazilerimize ve şehit ailelerine iade-i itibardır… Koskoca bütçemize baktığınız zaman, işte, “güçlü ekonomi” diyoruz… Yaklaşık 4 binden az terör gazimiz var yani bu ülkenin gazileri ve şehit aileleri için burada Gazi Meclisin, yüce Meclisin hiçbir fedakârlıktan kaçmamasını diliyorum.
Bu noktada, tabii, zaman zaman gazilerimiz, şehit ailelerimiz karşı karşıya oldukları sorunları dile getirmek için birtakım gösteriler yapabiliyorlar, birtakım -gayet doğal olarak- protestolar yapabiliyorlar. Hükûmeti, kolluk kuvvetlerini toleransa davet ediyorum,  hatırlayacaksınız protezleri dağılmış gazilerimiz, coplanan gazilerimiz, biber gazına maruz kalmış gazilerimizle ilgili tabloları yaşadık ve yaşamaktayız.
NOT: CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, şehit yakınları ve gazilerin durumlarının iyileştirilmesi ile ilgili olarak 3 Temmuz 2012 tarihinde saat 22.15’te gerçekleşen görüşmelerde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın tutanaklarına buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/Tutanak_B_SD.birlesim_baslangic?P4=21218&P5=H&PAGE1=79&PAGE2=81

Print Friendly, PDF & Email