CHP’li Oran, Başbakan Erdoğan’a bedelliyi sordu:
“Önce biz önerdik kabul etmediniz, cari açık mı fikrinizi degiştirdi?”
 “Bedelliden gelecek meblağdan ne kadarını şehit yakınları ve gazilere aktaracaksınız?”
ANKARA
Kamuoyunda büyük bir beklenti ile oluşan ve 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde mensubu bulunduğum CHP’nin de eşitlikçi bir şekilde ifade ettiği bedelli askerlik hususuna, çeşitli dönemlerde karşı çıkmış, örneğin 17 Mart 2011 tarihinde Bedelli askerlik konusunda, “Bedelli askerlik gelecek mi gelmeyecek mi, bedelli askerlik olur mu olmaz mı, bu ne getirir ne götürür? Şu anda halkımızın bu noktadaki tavrı nedir, ne değildir? Bu ülkede parası olan var, olmayan var. Şimdi siz kalkıp da parası olana bedelli askerlik, ‘buyur kullan’ diyeceksin, parası olmayan, ‘o da gitsin askerliğini yapsın’ diyeceksin. Bunu adalet terazisine oturtmak zorundasınız” demiş, ancak daha sonra bu konuda pozisyonunuzu değiştirerek partiniz mensuplarınca teklif edilen ve TBMM’de onaylanarak kanunlaşan 6252 sayılı kanun çerçevesinde bedelli askerlik düzenlemesine imza atmış bulunmaktasınız.
Bu kapsamda,
1-     6 ay gibi kısa bir süre içerisinde bedelli askerlik konusundaki tutum değişikliğinizde artan cari açık ve bunun finansmanı ile ilgili zorlukların herhangi bir etkisi olmuş mudur? Buradan elde edilecek gelir cari açık sebebiyle oluşan kaynak ihtiyacını karşılamak için mi kullanılacaktır?
2-     Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın “son yapılan bedelli askerlik kanununda da, oradan gelecek kaynağın bir kısmını şehit yakınlarına, gazi ve engellilerin ihtiyaçlarına tahsis etmek için düzenleme yaptık” açıklaması düşünüldüğünde bedelli askerlik yasasıyla elde edilecek kamu kaynaklarının nerelere ve hangi oranda harcanması planlanmaktadır? Şehit Yakınları ve gazilere yönelik olarak ayrılacak kaynak ne kadardır?
 
 

Print Friendly, PDF & Email