CHP, İstanbul’daki günde 4 bin kamyonun toplamda 480 bin TL karşılığında dökümünü yaptığı moloz/hafriyat sorununu TBMM gündemine taşıdı.

ANKARA

CHP, İstanbul’da uzun zamandır yaşanan ve günde 480 bin TL’lik büyüklüğe ulaşan moloz/hafriyat alanları ve taşımayı yapan kamyonlarla ilgili sorunu TBMM gündemine taşıdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, başta İçişleri Bakanı olmak üzere 4 ayrı bakana yönelttiği sorularla, moloz/hafriyat döküm alanlarının nasıl belirlendiğini, günde 4 bin kamyonla taşınan molozların yarattığı 480 bin TL’lik meblağın nasıl takip edildiğini, moloz taşımacılık ihalelerinde çıkar amaçlı suç örgütü yakalanıp yakalanmadığının açıklanmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanı sıra Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Gümrük ve ticaret Bakanları’na konuyla ilgili 4 ayrı soru önergesi yöneltti.

İstanbul’un hafriyat alanları neresi?

Umut Oran, İçişleri Bakanı Güler’in, İstanbul’da bugün itibariyle belirlenmiş olan hafriyat, moloz dökme alanlarının nerelerde olduğunun açıklanmasını isterken, şu soruları da yöneltti:

“- Söz konusu belirlenmiş alanlara kimler hangi koşulları yerine getirerek moloz, hafriyat dökebilmektedir?

– Bu iş için ihaleye çıkılıyor ise her yıl aynı insanların ihaleyi kazandığı iddiası doğru mudur? 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana yetkilendirilen, izin verilen şirket ve kişilerin listesi yıllar itibariyle nedir? İhaleleri alanların kabul edilen teklifleri kaçar TL’dir, yıllar itibariyle bu meblağlar kaç TL’dir?

– Moloz hafriyat döken kamyonlardan her seferinde alınan ücret, bugün itibariyle kaç TL’dir?

Her kamyondan 120 TL alınıyor toplam 480 bin TL

– Bugün İstanbul’da hafriyat boşaltan her kamyondan 120 TL alındığı ve toplamda bir günde 4 bin adet kamyonun moloz boşalttığı bilgisi doğru mudur? Bu durumda günlük 480 bin TL civarında büyük bir meblağın vergilendirilmesi nasıl sağlanmaktadır?

– İstanbul’da denize moloz/hafriyat dökülüyor mu? Denize moloz dökümü yasak değil mi? Bu nedenle kaç kişi/kurum hakkında son 5 yıl içerisinde işlem yapıldı, sonucu ne oldu?

Trafik iznini kim veriyor?

– Hafriyat/moloz kamyonlarının trafikte dolaşabilmeleri için kimler izin vermektedir?

Yakalanan örgüt var mı?

– İstanbul’daki hafriyat, moloz taşıma ihaleleriyle sınırlı olarak son 5 yılda “ihaleye fesat karıştırma”, “suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak” iddiasıyla yürüttüğünüz tahkikat var mıdır? Bu suç kapsamında hakkında işlem yapılan kamu görevlisi var mıdır?”

Print Friendly, PDF & Email