Merkez Bankası’nın kurdaki hareketliliğin yarattığı baskıya uzun süre direnemeyeceği dile getiriliyor. Uzmanlar, bankanın geçen yıl yaptığı gibi ani ve sert faiz artısına gidebileceğine işaret etti Türk Lirası’nın dolar karşısında hızla değer kaybetmesi karşısın Merkez Bankası’nm (MB) uzun süre sesiz kalamayacağı belirtiliyor.

Nomura CEEMEA Kredi Stratejileri Direktörü Timothy Ash, Merkez’in yükselen dolar karşısındaki tutumunu ‘gözüne ışık tutulmuş tavşan’a benzetti. Ash, MB Başkanı Erdem Başçı’nın agresif adımlar atmak zorunda kalabileceğini söyledi. Bu durumda Başçı, 2014 yılı başındaki olduğu gibi olağaüstü toplanarak faiz artışı için düğmeye basabilir.

Mehtap Ö ERTÜRK mak zorunda kalmaya doğru ilerliyor” dedi.

MB geçen yılın ocak ayında kurdaki sert yükselişe ilk olarak günlük döviz satım ihaleleri ile müdahale etmeye çalışmış, tansiyonu düşüremeyince iki yıl aradan sonra ilk defa piyasaya 3.2 milyar dolar döviz satarak müdahale etmişti.
TL’nin dolar karşısında sert değer kaybım bu jekilde de durduramayan MB, 29 Ocak 2014’te olağanüstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile faizde sert artışa giderek, haftalık repo faizini yüzde 4.5’ten 10’a çıkarmıştı

.

Print Friendly, PDF & Email