Bugün Mudanya Mütarekesi’nin imzalanmasının 92. Yıldönümü. Mudanya, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 19 Mayıs 1919 ile başlayan Kurtuluş Savaşımızın, Lozan ile taçlanmasından önce alınan son virajdır. İtilaf devletleriAnadolu’nun yılmaz iradesi ve azmi karşısında pes etmiş ve 3 Ekim’de oturdukları masada Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın yanı sıra Fevzi ve Refet Paşadan oluşan heyetimiz karşısında 8 günlük görüşmeler sonunda Mudanya Mütarekesi’ni imzalamışlardır. 

Bugün iktidar sahipleri her ne kadar Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile özellikle İsmet İnönü’nün adını anmaktan kaçınsalar da 7 düvele karşı Anadolu insanıyla birlikte ulusal mücadelemizi veren bu yüce insanlar, 12 yıldır yiyip bitiremedikleri, bölmeyi başaramadıkları Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuşlardır. Onlar emperyalist güçlere karşı savaş verip bu ülkeyi kurup, Yurtta Barış Dünyada Barış şiarıyla Türkiye’yi örnek bir çağdaş devlet haline getirirken, bugünkü iktidar ülkeyi yalnızlaştıran, savaşı mıknatıs gibi kendine çeken politikaları ile tarihin kara sayfalarında yerini alacaktır.
Hiç kuşkum yok ki Osmanlı’nın küllerinden genç ve saygın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran irade halen bugün de hepimizde mevcuttur. Hangi koşullar, dayatmalar altında olursak olalım bağımsızlığımızı, toprağımızı, kazanımlarımızı koruma azim ve kararlılığındayız. Yeri geldiğinde bu ülke Cumhuriyet sayesinde elde ettiği maddi, manevi, siyasi kazanımları korumasını da pekala bilmektedir. Bugün bütün koşullar olumsuz da olsa birbirimize olan inancımızı korumamız, gücümüzün farkında olmamız gerekmektedir.
Sevgi ve saygılarımla,
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email