CHP, Davutoğlu’na sordu: Türkiye, IŞİD’e MKE mühimmatı dışında ağır-hafif silah da aktardı mı?

ANKARA

ABD’nin IŞİD terör örgütüne karşı 10 ülkenin dahil olduğu koalisyon oluşturma planı ve AKP hükümetinin bu konuda hangi tavrı izleyeceği CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran tarafından TBMM gündemine taşındı. Umut Oran, Başbakan Davutoğlu’na, “IŞİD’de çıkan MKE mühimmatı için ABD’den uyarı aldınız mı? IŞİD’e mühimmat dışında hafif-ağır silah da gönderdiniz mi?” sorularını da yöneltti.

CHP’li Umut Oran, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak TBMM’ye sundu. Önergede Davutoğlu’na yöneltilen sorular şöyle:

ABD koalisyonunda Türkiye de bulunacak mı?

– ABD tarafından IŞİD terör örgütüyle mücadele için planlanan ve içerisinde 10 ülkenin yer alacağı koalisyonda Türkiye de bulunacak mıdır? Türkiye koalisyonda yer alacaksa hükümetiniz uyguladığı Ortadoğu politikasında ABD’nin direktifleri yönünde değişikliğe mi gidecek?

TSK, IŞİD’e karşı muharip güç mü olacak?

– ABD ile IŞİD terör örgütüne karşı düzenlenecek operasyon için Türkiye’nin bölgeye silahlı kuvvetlerini göndermesi konusunu da görüştünüz mü? Görüşmelerde bu konuda hangi kararlar alındı, ülke olarak hangi taahhütlerde bulunduk? Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları IŞİD’e karşı ABD’ye muharip güç mü olacaktır?

MKE mühimmatları nasıl IŞİD’in eline geçti?

– IŞİD terör örgütünün elinde “Makine Kimya Endüstrisi Kurumu” (MKE) damgalı mühimmat ortaya çıkmıştır. Söz konusu mühimmatlar IŞİD’in eline nasıl ulaşmıştır? Hükümetiniz IŞİD’e sadece mühimmat desteğinde mi bulundu, yoksa hafif ve ağır silahlar da gönderdiniz mi? IŞİD’e hangi tip mühimmattan ne kadar gönderdiniz, gönderdiğiniz mühimmatın parti ve seri numaraları, tip kodları nelerdir?

MKE mühimmatı için ABD ne düşünüyor?

– IŞİD’de çıkan MKE mühimmatı ile ilgili olarak ABD tarafından uyarı aldınız mı? ABD, Türkiye’nin IŞİD’e karşı tavrını NATO eksenine çekmesini talep etti mi?

Tereyağından kıl gibi çekilecek rehineler ne oldu?

– Dışişleri Bakanı iken “tereyağından kıl çeker gibi halledeceğiz” dediğiniz 49 vatandaşımız neden halen kurtarılamadı? 91 gündür IŞİD terör örgütünün elinde rehin tutulan vatandaşlarımızı kurtarmak için hangi adımları atmakta, hangi girişimlerde bulunmaktasınız? Varsa, girişimleriniz neden başarısız kalmaktadır?

Print Friendly, PDF & Email