TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sn. Ali Babacan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 10.09.2014

Umut Oran

İstanbul milletvekili

 
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED), Temmuz ayı başında Ziraat Bankası New York Şubesi üzerinden İran’a yönelik yaptırımları ihlal eden şüpheli para transferleri gerçekleştiğinin belirlendiği gerekçesiyle Ziraat Bankası hakkında kara para incelemesi başlattı. Konuyla ilgili olarak size yönelttiğim ve 8 Temmuz 2014’te TBMM’ye sunduğum 7/47760 sayılı yazılı soru önergeme henüz yanıt vermediniz.
 
Bu arada FED görevlileri 8 Eylül 2014 tarihinde Ziraat Bankası New York Şubesi’ne gelerek müşterilerin işlemlerinin bitmesini dahi beklemeden faaliyetleri durdurmuştur.
Bu kapsamda;

  1. ABD Merkez Bankası’nın (FED) Ziraat Bankası’na yönelik herhangi bir lisans iptali söz konusu mudur? Bugüne kadar kamu veya özel herhangi bir Türk bankası çok ağır yaptırım olan lisans iptali ile karşı karşıya kaldı mı, varsa bunlar hangi bankalardır? Benzeri nedenlerden ötürü notu kırılan başka Türk bankası var mıdır, varsa bunlar hangileridir?
  1. FED, kaç yıldır Ziraat Bankası New York Şubesi ve dolayısıyla Ziraat Bankası hakkında inceleme yürütüyor? İncelemeye konu süreçte neden iyileşme sağlanamadı? Banka yönetim yapısı içerisinde bu durumun sorumlusu/sorumluları kimlerdir, haklarında herhangi bir inceleme talimatı verdiniz mi, varsa bu yöneticiler hakkında hangi adli/idari yaptırımlar uygulandı?
  1.       FED’in yaptığı incelemenin sonucunda milyon dolarlarla ifade edilen bir cezanın söz konusu olacağı ve bunun doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ödemesi gerekeceği duyumu doğru mudur? 
  1. FED’in söz konusu incelemesi nedeniyle Ziraat Bankası ile muhabirlik ilişkilerini kesen yabancı banka oldu mu, bu bankalar hangileridir?
Print Friendly, PDF & Email