CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin IŞİD ve Nusra Cephesi ile ilgili aldığı kararı hatırlatarak bu konudaki hükümetin yaptığı çalışmaları sordu.
Umut Oran konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Oran’ın TBMM Başkanlığı’na verdiği önerge şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 19.08.2014

 
 
Umut Oranİstanbul Milletvekili
 

 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi olmak üzere, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısını 15.8.2014 tarihinde oybirliğiyle kabul ederek, IŞİD terör örgütüne karşı yaptırım uygulanması kararı almıştır. BMGK’nın 2170 sayılı kararı kapsamında Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren başta IŞİD ve Nusra Cephesi olmak üzere El Kaide uzantılı örgütlere maddi destek veren ve vatandaşlarının bu örgütlere üye olmasına göz yuman ülkelere ekonomik yaptırımlar uygulanacaktır.
Bu bağlamda;

  1. Türkiye’nin, uluslararası toplumun IŞİD terör örgütüne karşı başlattığı mücadelenin dışında kalmaması için hükümetiniz tarafından ne gibi destek planlamaları yapılmıştır? BMGK’nın 2170 sayılı kararı kapsamında IŞİD ve El Nusra’ya karşı hangi yaptırım ve önlemleri uygulayacaksınız?
  1. IŞİD ve benzeri örgütlerin Türkiye’yi çatıştıkları bölgelere geçiş yapmak için kullandıkları, Türkiye’den militan ve silah başta olmak üzere her türlü desteği temin ettiklerine ilişkin haberler ulusal ve yabancı basın organlarında sıkça yer almıştır. Bu durumda, BMGK kararı hükümetinize, Türkiye’ye karşı da bir uyarı mıdır? Bakanlığınıza bu konuda ulaşan herhangi bir uyarı var mıdır, varsa buna hangi yanıtı verdiniz?
  1. Ülkemizin teröre destek verdiği gerekçesiyle yaptırımlara uğrayarak itibar kaybı yaşamaması için ne gibi önlemler almaktasınız?

 

Print Friendly, PDF & Email