Umut Oran: Türkiye’de siyaset kirlendi. Güven kayboldu. Artık temizlenmenin vakti geldi

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununda Değişiklik yapılmasına dair yasa teklifinin bir yıldır TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeyi beklediğini belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetini eleştirdi. Umut Oran, “Türkiye’de siyaset kirlendi. Güven kayboldu. Artık temizlenmenin vakti geldi. Bir yerden başlayalım. Önümüzde böyle bir teklif var” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin bir yıldır Adalet Komisyonu’nda görüşülmemesi üzerine doğrudan gündeme alınması amacıyla TBMM Genel Kurulu’nda dün gece İçtüzük gereği 5 dakikalık süreyle sınırlı bir konuşma yaptı.

AKP’ye temiz siyaset çağırısında bulunan Umut Oran’ın Genel Kurul’daki konuşması şöyle:

Hediye sınırı tam 8 bin 500 TL !

Özellikle AKP’lilere, bir şey sormak istiyorum, aranızda bir bürokratın alabileceği hediyenin üst sınırını bilen var mı? Bakın bu sınır asgari ücretin tam 10 katı. Yani eski parayla 8,5 milyar. Bir emekçinin neredeyse bir yıllık geliri.

Asgari ücretin 1/3 ü olsun

Teklifimizle bu rakamı asgari ücretin üçte birine, 282 TL’ye indiriyoruz.  Bu değeri aşan hediyeler ilgili kurumlara verilecek. Milletvekillerinin durumu da belirsizdi, netleştiriyoruz.Bu teklifi neden yapıyoruz? Kamu hizmeti verenle, kamu hizmeti alan arasında bir menfaat beklentisi olmaması gerekir.  Kimse kimseye kaşının gözünün hatırına hediye vermiyor. Makama veriyor. Hediyelerin de makul bir sınırı olması lazım.

Başbakan’a en son at hediye edildi?

Bakın, Başbakan’a Pakistan’da at, Nijer’de deve, Güney Kore’de limuzin hediye ediliyor. Ne oldu bu hediyeler? Devlete mi verildi, aileye mi verildi? Kimse bilmiyor.

Laik, demokratik, sosyal hukuk devletinde halktan gizli saklı bir hediye alış verişi olmaz.

Obama’nın bile sınırı 305 dolar

Bakın bugün Obama’ya en fazla 305 dolarlık hediye veriliyor. Hal böyleyken bizde hediye sınırının Obama’dan 12 kat fazla olması kabul edilebilir veya anlaşılabilir bir durum değil.  Önerdiğimiz teklifle bu duruma makul bir sınır getiriyoruz.

17 Aralık siyasetin kirini gösterdi

Bu konuştuğumuz teklif aslında devede kulak. 17 Aralık Rüşvet-yolsuzluk operasyonuyla ortaya çıkan iddialara bakarsanız, temiz siyasetten ne kadar uzak olduğumuzu anlarsınız. Bu dosyada ne ararsan var. Kara para aklama var, altın kaçakçılığı var, rüşvet var, suiistimal, görevi kötüye kullanma var, zimmet var, hırsızlık var. Bakın bu dosyada; Halkbank genel müdürünün evindeki ayakkabı kutusundan çıkan eski parayla 10 trilyon var. Bakan çocuklarının evlerinden çıkan 7 çelik kasa dolusu para var. O kadar çok para var ki, saymak için evin ortasında para sayma makinası var. Yolsuzluk iddialarının boyutu tam 87 milyar Euro. Yani eski parayla 247 katrilyon.

Maliye’de yargıda deprem

MİT 8 ay önce bunları öğrenmiş, başbakan’a bildirmiş. Başbakan ne yapmış? Sümen altı etmiş. Operasyon başladığından beri tam 2500 polis görevden alındı.  Maliye’de yargıda deprem yaşandı. Sonuçta ne oldu? Hırsız – polis oyunu tersine döndü. Polis hırsızı kovalayacağına, hırsızlar polisleri kovalıyor.

Delikli ayakkabı ile yola çıkanların ayakkabı kutusu

Delikli ayakkabı ile yola çıkanlar, ayakkabı kutularından çıkan paraları savundular.

Hepimizin gideceği 2 metre toprak diyenler, milyarlarca dolarlık arazilere el koydular.

Kefenle yola çıktık diyenler, takım elbisede rüşvet aldılar.

Siyasette artık temizlenme zamanı geldi

Türkiye’de siyaset kirlendi. Güven kayboldu. Artık temizlenmenin vakti geldi. Bir yerden başlayalım. Önümüzde böyle bir teklif var. Gelin siyasi ahlak yasasını da çıkartalım, Sayıştay’ın yetkilerini güçlendirelim, Kamu İhale Kanunu’nu AB standartlarına getirelim. Bu adımları hep beraber atalım.

Hz. Muhammed namazı kıldırmadı

Bakın, Hz. Muhammed devlet malını çalanın cenazesini kaldırmadı. Niye? Çünkü şöyle buyuruyor “konuştuğunda yalan söyleyen /emanete ihanet eden / iktidarda haram yemekten kaçınmayanların orucu da namazı da sizi aldatmasın” Bu hadis çok açık ve net. Üstüne eklenecek bir şey de yok. Bugüne ve sizin vicdanınıza yeteri kadar ışık tutmasını dilerim.. Takdir sizin.

Teklif ne getiriyor?

Umut Oran’ın yasa teklifinde; bugün asgari ücretin 10 katı olan (8 bin 460 TL) kamu görevlilerine verilebilecek hediyelerin maddi sınırının asgari ücretin 1/3’üne (282 TL) indirilmesi ve milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanların da bu sınırlamaya tabu tutulması öneriliyordu.

NOT: Umut Oran’ın teklifine buradan ulaşabilirsiniz:
www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=116618

Print Friendly, PDF & Email