Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP’li bakanların Hacıbektaş’ta yaşanan olayı çarpıtarak hergün farklı istismar açıklaması yapması ve son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yine konuya değinmesi üzerine, “Konu yargıya intikal etmiştir, savcıyı yargıcı yumruk yemekle tehdit edeceklerine, konuyu CHP ile siyasi polemiğe taşıyıp dedikodu yapacaklarına, ÖYM’ler için her zaman dile getirdikleri “yargı kararına saygılıyız” cümlesini kurmalarını bekliyoruz. Ortada bir suç varsa biz de onlarla beraber suç ve suçluya karşı mücadele verelim durum bu kadar nettir” açıklaması yaptı. Umut Oran’ın açıklaması şöyle:

Umut Oran
Basın Açıklaması
20.8.2013

Sayın Bülent Arınç’ın Bakanlar Kurulu toplantısından sonra dün akşam CHP’ye ve şahsıma yönelik olarak yaptığı açıklamalar, Türkiye’de artık herkese gına getiren AKP’nin istismar ve hedef gösterme siyasetinin yeni bir örneğidir.

Türkiye artık gerçeklerle bağdaşmayan, demagoji ve çarpıtmaya dayanan bu siyaset dilinden sıkılmıştır. Bütün olayları istismar eden, propaganda diliyle konuşarak hedef gösteren o anlayış artık karşılıksız çek gibidir.

Sayın Arınç, konuyu çarpıtmadan önce orada olanlarla konuşsa, bilgi alsaydı, benim oradaki müdahalemin neden ve nasıl olduğunu çok iyi anlayacaktı. Biz müdahale ettiğimiz zaman kimse Sayın Bozdağ’a yönelik bir saldırı olduğunu bilmiyordu. Polislerin bir protestocuya aşırı müdahalede bulunulduğu söylendi. Sayın Genel Başkanımız da henüz daha Sayın Bozdağ saldırıya uğradığını açıklamadan önce karmaşadan hemen sonra kürsüye çıktı ve o şekilde konuşmaya başladı. Dolayısıyla Sayın Genel Başkanımız da böyle bir olayın yaşanıp yaşanmadığını o esnada bilmiyordu.

Biz oraya olay yerine gittiğimizde saldırgan şahsın üstünde 30 kadar polis vardı, hareket etmesi imkansızdı. Daha sonra polis amirleri ile konuşarak kendisini bir başka noktaya taşıdık. Orada da yüzüne su dökerek, kelepçesini gevşettirerek bayılmasını engelledik. Halkın infiale kapılmaması, polisimizle vatandaşın karşı karşıya gelmemesi, acı verici olayların yaşanmaması için de şahsı güvenlik içerisinde hemen alandan polis ile birlikte taşıdık.  Sayın Bozdağ’a ilk geçmiş olsunu Sayın Genel Başkanımız söyledi, daha sonra ben de kendisini birkaç defa aradım ve geçmiş olsun dileklerimi iletmek istedim. Ancak nezaket gösterip geri dönmediği için kendisine ne yazık ki ulaşamadım.

Olaylar bu kadar açıkken, bir Başbakan Yardımcısının bunu yanlış bir şekilde ifade ederek hala daha CHP’ye saldırmak için kullanmasını yakıştıramıyorum. Çamur at izi kalsın zihniyetinin yanında bir de “güneş balçıkla sıvanmaz” atasözü vardır.  Daha önce birçok olayda olduğu gibi sonradan “pişmanım”, “özür dilerim” dememek için bu sözü hatırlayarak hareket etmesini tavsiye eder, fiziksel saldırı ve şiddete CHP’nin asla onay vermeyeceğini bir kere daha hatırlatırım.

Kendilerinin de riyaya dayanan anlayışlarını bırakıp bu demokratik olgunluğa ulaşmasını diliyoruz. Sayın Arınç AKP milletvekilleri TBMM kürsüsünde konuşan milletvekillerine sinkaflı küfür edip, darp etmek için saldırırken ne yaptı? Bu ülkenin caddelerinde, meydanlarında milletvekillerinin üstüne biber gazı fişekleri atılırken, kaskla bir milletvekiline vurulup burnu kırılırken ne dediler? Bir CHP milletvekili darp edilmişken hangisi bizi arayıp da bir geçmiş olsun dedi? Sayın Bülent Arınç birçok şehirde milletvekillerine haksız, hukuksuz şiddet uygulanırken televizyondan izlemek dışında hangi açıklamayı yaptı? Ülkenin her tarafında temel haklarını kullanan vatandaşlara karşı aşırı, orantısız ve gayri meşru şiddete uygulanırken, birçok vatandaşımız bu yüzden hayatını kaybetmişken, binlerce yurttaşımız yaralanmışken ne dediler?  Onlar yanak okşamanın ne demek olduğunu çok iyi bilir bir de üstüne prim verirler. Bu zamana kadar halka ve milletvekillerine karşı şiddet uygulayan, bütün bu şiddet manzaraları karşısında da susan AKP temsilcileri bu olay vesilesiyle şiddetin kötü bir şey olduğunu öğrendiyse, artık bunu devam ettirsinler. Biz CHP olarak dün de, bugün de yarın da hakkını kullanan insanlara karşı şiddet uygulanmasına hep karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. AKP de eğer bu anlayışa en sonunda kavuştuysa aynen böyle devam etmelerini isteriz.

Konu yargıya intikal etmiştir, savcıyı yargıcı yumruk yemekle tehdit edeceklerine, konuyu CHP ile siyasi polemiğe taşıyıp dedikodu yapacaklarına, ÖYM’ler için her zaman dile getirdikleri “yargı kararına saygılıyız” cümlesini kurmalarını bekliyoruz. Ortada bir suç varsa biz de onlarla beraber suç ve suçluya karşı mücadele verelim durum bu kadar nettir.

Print Friendly, PDF & Email