“Dışilişkiler’de yalnızlaşıp itibarsızlaşmak AKP için değerli mi”?

“Mısır’daki darbeyi destekleyen Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Hamas ve İsrail’e karşı hangi girişimlerde bulunacaksınız?” 

“Brüksel gibi Arap ülkelerinde de bir AKP temsilciliği açmayı düşünüyor musunuz?”

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP hükümetinin yürüttüğü dış politika nedeniyle ortaya atılan çelişkili “değerli yalnızlık” kavramı, ABD Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kınayan açıklaması ile Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Hamas ve İsrail’in Mısır konusunda Türkiye’nin karşısında yer almasını TBMM’ye taşıdı.
AKP’nin Mısır konusunda samimi olmadığını, Orta Doğu politikasında bu nedenle çelişkiler yaşandığına işaret eden Umut Oran, Mısır’daki askeri darbeyi eleştirirken Erdoğan’a, “Beyaz Saray Sözcüsünü kınamak için Obama’yı arayacak mısınız? “Dışilişkilerde yalnızlaşıp itibarsızlaşmak AKP için değerli mi? Mısır’daki darbeyi destekleyen Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Hamas İsrail’e karşı hangi girişimlerde bulunacaksınız? Bu nedenle Brüksel gibi Arap ülkelerinde de bir AKP temsilciliği açmayı düşünüyor musunuz?” sorularını yöneltti.

Mısır’da insan vicdanını kanatan olaylar yaşanıyor

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “9 Mayıs 2013 tarihinde tarafınızca kabul edilerek samimi pozlar verdiğiniz Abdul Fettah El Sisi komutasındaki güçler 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır’daki seçilmiş hükümete müdahalede bulunarak darbe yapmış, o tarihten bugüne kadar da Mısır’da insanlık vicdanını kanatan birçok orantısız, haksız ve gayri meşru devlet şiddeti yaşanmıştır” dedi.

Sözcü için Obama’yı arayacak mısınız?

Oran’ın, Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:

– Dün yaptığınız açıklamada Mısır’daki darbenin ardında İsrail’in olduğunu dile getirmeniz üzerine ABD Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Başbakan Erdoğan’ın bugünkü sözlerini güçlü bir biçimde kınıyoruz. İsrail’in Mısır’daki olaylarda bir şekilde sorumluluğu olduğunu söylemek saldırgan, delilsiz ve yanlıştır” dedi. Earnest ayrıca bu tür ifadelerin bölgedeki tüm ülkelerin yapıcı işbirliği gereksiniminden uzaklaşmalarından öte bir işe yaramayacağını belirtti. Bu durumda Mısır ve Ortadoğu politikanızda bölge ülkeleri ve ABD karşısında hangi yolu izleyerek barışı bölgede hakim kılmayı planlıyorsunuz? Başkan Barack Obama ile temasa geçerek sözcüsüne olan tepkinizi dile getirecek misiniz? Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’in bu açıklaması karşısında hangi girişimlerde bulunacaksınız?

Değerli yalnızlık, itibarsızlaşma değil mi?

– Danışmanınızın dile getirdiği “değerli yalnızlık” ifadesi nedeniyle kamuoyunda oluşan, “ülkeyi dış ilişkiler bağlamında itibarsızlaşmak ve yalnızlaşmak acaba AKP hükümetince dış politikada değerli olarak mı algılanıyor” şeklindeki görüşün gerçeklik payı nedir?

Brüksel gibi Arap temsilciliği olacak mı?

– Orta Doğu’da Türkiye’nin karşısında pozisyon belirlemiş olan ülkeleri ikna etmek için de aynı Brüksel’de olduğu gibi Arap ülkelerinde de bir AKP temsilciliği açmayı düşünüyor musunuz?

Suudi’lere nota verdiniz mi?

– Suudi Arabistan Kralı Abdullah yaptığı bir açıklamada “Suudi Arabistan Krallığı, halkı ve hükümetiyle, terörizme karşı Mısırlı kardeşlerinin yarında olmuş ve olmaya devam edecektir” demektedir. Suudi Arabistan’da demokratik haklarını kullanan insanları “terörist” olarak tanımlayan ve darbe yapanlara destek vereceklerini açıklayan Suudi Arabistan hükümetine karşı hangi girişimlerde bulundunuz? Kendilerine bir nota verdiniz mi?

Suudi teçhizatları ÖSO’ya mı aktarılıyor?

– Mısır’da seçilmiş hükümete el koyan darbeci güçlere destek veren Suudi Arabistan hükümetinden gelen bir takım teçhizatların ve maddi yardımların Türkiye üzerinden Suriye’deki muhalif güçlere aktarıldığı ulusal ve uluslararası basında yer almaktadır. Bu ortaklık devam ettirilecek midir?

Kuveyt’i kınadınız mı?

– Kuveyt Resmi Ajansı KUNA tarafından geçilen bir haberde Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’nın “Mısır’ın ülke güvenliği ve istikrarı için attığı adımları desteklediği” bildirilmektedir. Kuveyt hükümetine yönelik bir kınama mesajı yayınlanmış mıdır, hükümetiniz tarafından Kuveyt Hükümeti protesto edilmiş midir?

Bahreyn’e ne yaptınız?

– Bahreyn resmi haber ajansında yer alan bir habere göre Bahreyn Yönetimi “Mısır’a destek vermek, güvenliğini ve istikrarını korumak için Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in açıklamalarına tam destek verdiğimizi bildiriyoruz“” demektedir. Bahreyn hükümetine yönelik olarak bir kınama mesajı tarafınızca yayınlanmış mıdır, tarihi ve sayısı nedir?

Ürdün ve BAE de destekliyor

– Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimleri de Abdul Fettah El Sisi yönetimine destek mesajı açıklamıştır. Bu kapsamda, bu ülkelere yönelik olarak tarafınızca yayınlanan bir kınama mesajı bulunmakta mıdır, bu ülkelerle bu konuda görüş alış verişinde bulunulmuş mudur?

Ayrıştığınız Hamas’ı halen destekliyor musunuz?

– Liderliğini, davetiniz üzerine AKP Olağan Kongresine de katılan Halil Meşal’in yaptığı ve faaliyetlerini Filistin’de sürdürmekte olan Hamas’ın sözcüsü Sami Ebu Zühri tarafından yapılan bir açıklamada Hamas’ın Mısır’ın iç işleri konusunda taraf olmayacağı bildirilmiştir. Katliama uğrayanlarla, bu katliamı icra edenler arasında taraf olmayacağını bildiren bu örgüte yönelik geçmişte sürdürülen desteğe devam edilecek midir?

6 ülke darbeyi mi destekliyor?

– Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Hamas İsrail tarafından yapılan bir darbeyi mi desteklemektedir?

Araplara hangi yaptırım uygulanacak?

– Başta Raibatül Adevviye Meydanı ve Fetih Camii olmak üzere temel haklarını kullanan Mısırlılara yönelik yapılan orantısız şiddet olaylarına destek veren, bunları kınamayan Arap Ülkelerine yönelik olarak hangi yaptırımlar planlanmaktadır, bu politikalar ne zaman işlerliğe konulacaktır?”

Print Friendly, PDF & Email