TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 03.04.2013

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

 

  1. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır tamamlayamadığı metro inşaatını üstlenen Bakanlığınızın yaptığı ihaleyi 391 milyon 230 bin dolarlık teklifle Mart 2012’de kazanan Çinli firma CSR Electric Locomotive firmasının ihale şartnamesine uyup uymadığını denetliyor musunuz?
  2. Tandoğan-Keçiören, Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan metro hatlarında kullanılacak 324 aracın yapım işini alan Çinli CSR firmasının 2014 yılı başında teslim etmesi gereken ilk 15 vagonun üretiminde halen yerli katkı payı kaçtır?
  3. Çinli CSR firmasının kazandığı ihalede yüzde 51’lik offset şartının gereği olarak girdilerinin yüzde 51’ini Türk firmalarından karşılaması gerekmiyor mu?
  4. Yabancı firmaların aldığı büyük bütçeli kamu ihaleleri için milat niteliği taşıyan bu koşulun yerine getirilmediği, Çin CSR firmasının hiçbir Türk şirketine sipariş vermediği duyumu doğru mudur?
  5. Çin firması CSR’nin bugüne kadar kümelenme kapsamındaki firmalardan sadece biriyle 1 kez görüşme yaptığı, ancak “sertifikasyonu, testi olmadığı” gerekçesiyle yerli firmamıza ret yanıtı verdiği bilgisi doğru mudur?
  6. Sertifikasyon ve test sorunu olmayan diğer yerli firmalarımızla hiçbir temas kurmayan Çin firması CSR’nin kendisinin de hiçbir uluslararası sertifikasyonu bulunmadığı duyumunun gerçeklik payı nedir?
  7. CSR firmasının ihaleye şartnamesine aykırı davranışı nedeniyle yaptırım uygulanması için Bakanlar Kurulu nezdinde girişimde bulundunuz mu, bulundunuzsa sonucu ne oldu? Bu durumun önüne geçmek amacıyla hangi önlemleri alacaksınız?
  8. İhaleye aykırılığa rağmen metronun Mart 2014 yerel seçimlere yetişmesi amacıyla Çin firmasının yaptıklarına göz yumulacağı yönünde kamuoyunda oluşan algının gerçeklik payı nedir?

 
 
 

Print Friendly, PDF & Email