CHP, vatandaşın 120 milyon TL’lik OGS zararının peşinde
Umut Oran, OGS için 3 milyon yurttaşın ödediği 120-180 milyon TL’lik bedelin niçin iade edilmediğini veya HGS’ye aktarılması için gerekli önlemlerin neden alınmadığını Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklamasını istedi.
ANKARA
Köprü ve otoyollarda Hızlı Geçiş Sistemi’ne (HGS) geçilecek olması nedeniyle 3 milyon adet Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) kartı için yurttaşın ödediği 120-180 milyon TL bedelin ödenmeyecek olması TBMM gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a, “3 milyon yurttaşımız, OGS için cihaz başına ödediği 40-60 TL arasındaki meblağı nasıl geri alabilecek? Bu para nakit olarak ödenmeyecekse, kartta kalan miktar geçişlerde kullanılması amacıyla HGS’ye otomatik olarak aktarılması sağlanamaz mı?” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi. Oran önergesinde, “Köprü ve otoyollarda 6 ay içerisinde tüm gişelerin kaldırılarak Hızlı Geçiş Sistemi’ne (HGS) geçileceği, böylece Kartlı Geçiş Sistemi’nden sonra Otomatik Geçiş Sistemi’ne (OGS) de son verileceği belirtilmektedir. HGS, 17 Eylül 2012’de yürürlüğe girmesine karşın yaklaşık 3 milyon OGS’nin HGS’ye dönüştürüleceği belirtilmektedir” dedi.
120 milyon TL geri ödenmeyecekse HGS’ye yüklensin
Oran, Bakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
“- 3 milyon OGS kullanıcısı yurttaşımızın HGS’ye dönüşümde maddi kayba uğramaması için hangi önlemleri aldınız?
– HGS’ler 5-15 TL arasında bir bedelde kolayca alınabilmesine karşın OGS için yurttaşımızın cihaz başına ödediği 40-60 TL arasındaki meblağı nasıl geri alabilecek? Bu para nakit olarak ödenmeyecekse, kartta kalan miktar geçişlerde kullanılması amacıyla HGS’ye otomatik olarak aktarılması sağlanamaz mı?
– Bazı bankaların OGS için depozito bedellerini ödediği diğerlerinin ödemediği belirtilmektedir, burada yurttaşın lehine niçin bir uygulama birliği yaratmadınız?
– Yurttaşımızın OGS’yi satın alırken cihaz bedeli için ödediği ve toplamda 120– 180 milyon TL’ye ulaşan bu para niçin kendisine geri iade edilmiyor? HGS’ye geçilmesiyle ortada kalan bu toplam 120-180 milyon TL arasındaki meblağı, kim hangi bankada tutmaktadır? Bunun getirisi hangi kişi kurum/kuruluşa aktarılmaktadır?”
Soru Önergesi:
ogs-hgs-bedeli-BY-1
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email