CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yazılı bir açıklama yaparak Yeşil kartı kaldıran GSS’de gelir testinin ortaya koyduğu çarpıcı gerçeklere dikkat çekti.Oran’ın yazılı açıklaması şöyle:
• Herhangi bir sosyal güvenlik kaydı ve ekonomik gücü olmadığı için sağlık hizmeti devletçe karşılanan yeşil kartlıların kamu maliyesine yükü her geçen gün arttı. Yeşil kart uygulamasının istismar edildiği, ihtiyaç sahibi olmadığı halde kart verilenlere ilişkin hikayeler, haberlere konu oldu. Hatta Mercedes’i ile hastaneye gelip yeşil kartı ile bedava tedavi olanların varlığı konuşuldu.
• Yeşil kart uygulamasına son verilmesi, bu kapsamda muhtaç kişilerin gerçek sayısı belirlenerek, sadece bunların sağlık giderlerinin devletçe karşılanması öngörüldü.
• Getirilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yeşil karta son verildi. Kişi başına aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşların sağlık primlerinin devletçe ödenmesi, bu sayede bu kişilerin sağlık hizmetlerinden bedava yararlanması hükme bağlandı.
• Bununla, bedava sağlık hizmetinden yararlanan yurttaşların sayısının ve uygulamanın kamuya yükünün azalacağı bekleniyordu.
• Ekonomik gücü yetersiz kişilerin gerçek sayısının belirlenmesine yönelik Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik doğrultusunda GSS gelir testi işlemleri 1 Ocak 2012’den itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden yürütüldü.
• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın Gelir Testi Sonuç Web Servis Hizmeti üzerinden yaptığı bildirimlere göre, 6 Mart 2013 itibariyle 15 milyon 282 bin kişi gelir testi yaptırdı. Yani Türkiye’de 5 kişiden biri ücretsiz sağlık hizmeti almak ya da ödeyeceği prim miktarını öğrenmek için gelir testine girdi.
• Gelir testi yaptıranların yaklaşık 4’te 3’ünün kişi başına aylık gelirinin brüt asgari ücretin altında olduğu görüldü. Kapsama giren 11 milyonu aşkın kişinin daha önce yeşil kart uygulamasında olduğu gibi prim ödemeden sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması gerekiyor. Gelir testi yaptıranların yüzde 72’sini, primi devlet tarafından karşılanacaklar oluşturuyor.
• Gelir testi öncesi 9 milyondan az yeşil kartı varken, gelir testi uygulamasının ardından primi devlet tarafından karşılanacakların sayısı 11 milyon 160 bin kişiye yükseldi.
•Buna göre nüfusun yüzde 15 dolayındaki bir bölümünün sosyal güvencesi de bulunmuyor, “asgari ücretin üçte biri” şeklinde son derece düşük belirlenen gelir kriterine rağmen sağlık hizmetini karşılayacak ekonomik gücü de yok…
•2 milyonu aşkın ailedeki 6 milyondan fazla yurttaş sosyal yardım alıyor; Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sisteminde kayıtlı kişi sayısı 24 milyona yaklaşıyor…
• Evet, on yılı aşan AKP iktidarı döneminde zengin sayısı arttı; iktidardaki kadro ile onun eş, dost, yakın ve yandaşları küpünü doldurdu; yat, kat, holding, gemi sahibi oldu. Ama karşılığında yoksulların sayısı ve borçluluğu geometrik biçimde arttı; katlanarak büyüdü.
• AKP’nin klasik taktiği: “yoksullaştır-sadakaya muhtaç et; kömür, makarna dağıtarak oy al”, yani sadaka ekonomisi…
Basın Açıklaması:
YESIL-KART-1

Print Friendly, PDF & Email