TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

Umut ORAN

CHP İstanbul Milletvekili

Osmangazi Üniversitesi’nde yemek fiyatlarını protesto etmek isteyen yaklaşık 20 kişilik üniversite öğrencisi yanlarında getirdikleri 600 sandviç ile rektörlük binası önünde açıklama yapmak üzereyken, Üniversitenin özel güvenlik görevlileri tarafından öğrencilere müdahale edilmiş, 5 öğrenci güvenlik görevlilerinin orantısız şiddetine maruz kalmış ve özel güvenlik görevlileri tarafından kelepçelenip kongre merkezi binasına götürülerek polise teslim edilmiştir.
1-     Üniversitelerin anlaştığı özel güvenlik görevlilerinin kelepçe, cop, biber gazı gibi tamamen uygun eğitim almış resmi emniyet mensuplarında olması gereken araçları taşıma hakları bulunmakta mıdır, böyle bir hak yok ise bahsi geçen güvenlik görevlileri hakkında polis memurları tarafından gereken adli ve idari süreç başlatılmış mıdır?
2-     Basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere tekme – tokat saldıran, Türk Ceza Kanunu’nda ifadesini bulan kasten yaralama suçunun unsurlarını oluşturan güvenlik görevlileri emniyet mensuplarınca tespit edilmiş midir, bu kişiler hakkında herhangi bir idari ve adli süreç başlatılmış mıdır?
3-     Üniversitelerin anlaştığı özel güvenlik şirketlerinin öğrencilere darp uygulama yetkisi bulunmakta mıdır, özellikle üniversite gibi kamuya ait alanlarda hizmet vermekte olan özel güvenlik şirketlerine bakanlığınız tarafından gereken hukuki eğitim verilmekte midir?
4-     Görev sınırlarını aşarak vatandaşa eziyet ettiği, görevini ihmal ettiği, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 2012 yılı içerisinde silahlı/silahsız güvenlik görevlisi lisansın, belgesi elinden alınan yurt genelinde kaç kişi vardır?
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email