ANKARA

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesindeki bir başkomiserin, meslektaşlarını ‘Alevi’, ‘Sosyal demokrat’, ‘problemli’, ‘alkol alır’ şeklinde fişlemesi CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, “ ‘Sosyal demokrat’, ‘alkol alır’ ve ‘Alevi’ gibi nitelemelere, özelliklere sahip olan polis memurları mesleklerini layıkıyla icra edemez mi? Sosyal demokrat veya Alevi olmak ya da alkol almak polislik yapmaya engel midir?” diye sordu. 

İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan CHP’li Umut Oran, “T24 haber sitesinin belgeleriyle birlikte yaptığı habere göre; Kırşehir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görevli bir başkomiser, Kırşehir emniyetinde çalışan diğer polisler hakkında çeşitli araştırmalar yaparak, onları ‘Alevi’, ‘Sosyal demokrat’, ‘problemli’, ‘alkol alır’ şeklinde fişlemiş durumda” dedi.

Fişlemenin yasal dayanağı var mı?

Umut Oran, Bakan Efkan Ala’ya konuyla ilgili şu soruları yöneltti:

– Kırşehir İstihbaratında görevli polis, amir ve müdürleri, meslektaşları hakkında bu tür fişleri düzenlemeleri yasal mıdır, bu hangi mevzuata dayanmaktadır?

Atama öncesinde mutad uygulama mı?

– Emniyet Genel Müdürlüğü personeli, her atama öncesinde istihbarat şubesindeki meslektaşlarınca bu şekilde fişlenip, atamalar buna göre mi şekillendirilmektedir? Bu mutad bir uygulama mıdır?

Kimdir bu başkomiser?

– Kırşehir İstihbaratında bu şekilde meslektaşlarını fişleyen bir başkomiser görev yapmakta mıdır, bu başkomiser kimdir? Hakkında hangi idari/adli işlemi yaptınız?

Sosyal demokratlık veya Alevilik polisliğe engel mi?

– “Sosyal demokrat”, “alkol alır” ve “Alevi” gibi nitelemelere, özelliklere sahip olan polis memurları mesleklerini layıkıyla icra edemez mi? Sosyal demokrat veya Alevi olmak ya da alkol almak polislik yapmaya engel midir? 

“İrtibatı yok” ne demek?

– Başkomiserin el yazısıyla ajandasında tutuğu notlarda yer aldığı şekliyle “Erzurumlu iyi temiz” ve “irtibatı yok” ne demektir?

Print Friendly, PDF & Email