CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TESK’in 8,5 yıllık verileri üzerinden yaptığı araştırmaya göre bu dönemde 1 milyon 145 bin 641 esnaf ve sanatkârın mesleği bırakarak sicil kaydını sildirdiğini, aynı dönemde açılan yeni işyeri sayısının ise bu sayının yüzde 73.’3’ünde kaldığını bildirdi. Esnafın, ahilik kültürü ve sosyal dayanışmayı simgeleyen bir sistemin simgesi olduğunu belirten Oran, “Esnafın bittiği noktada sosyal patlama yaşanır. AKP, birilerini suçlayabilmek için son Taksim olaylarıyla hatırlayıp gündeme getirdiği esnafı 11 yıldır ihmal ettiğini, yok ettiğini görsün artık. Son getirilen alkol atış yasağı da esnaf açısından artık sözün bittiği yerdir ve zaten kötü giden bu sektöre ölümcül bir darbe olacaktır. CHP olarak esnafa yönelik cansuyu projesinin acilen hayata geçirilmesini öneriyoruz. Bu kapsamda; Halkbank’ın esnaf ve KOBİ bankası olduğu anımsanarak daha fazla özelleştirilmesi önlenerek düşük faizli uzun vadeli kolay teminatlı kredi kaynağı olması sağlanmalı, KOSGEB yeniden yapılandırılarak esnafa 7/24 esası üzerinden süresiz ve pratik hizmet vermeli, esnafın yanında asgari ücretle çalışan çırak ve kalfanın maaşı üzerinden SGK Primi kesilmemeli, mesleki eğitime daha fazla önem verilmeli ve esnafın bir önceki yıl ödediği SGK ve BAĞKUR primi kadar miktarda 0 faizle kredi verilmeli” dedi.
Umut Oran’ın konuyla ilgili olarak bugün yaptığı açıklaması şöyle: 

  • Esnaf ve sanatkârların çatı kuruluşu olan TESK’in, istatistik kayıtlarını tutmaya başladığı 2005 yılı başından 31 Mayıs 2013 tarihine kadar olan dönemde 1 milyon 145 bin 641 esnaf ve sanatkâr mesleği bırakarak sicil kaydını sildirdi.
  • Ocak 2005-Mayıs 2013 döneminde ticari faaliyeti bırakan esnaf ve sanatkâr sayısı, aynı dönemde bu alanda faaliyete geçenlerin yaklaşık dörtte üçünü oluşturdu.
  • Bu dönemde mesleği bırakanların yeni ticaret hayatına atılanlara oranı özellikle Nevşehir’de yüzde 155, Burdur’da yüzde 154, Bartın’da yüzde 150 düzeyine ulaştı. Aydın, Ardahan, Balıkesir, Ordu, Kars, Bolu, Amasya, Afyon, Eskişehir, Düzce, Trabzon, Konya, Artvin ve Kırıkkale’de de sicil kaydını sildirenlerin sayısı, yeni kayıt yaptıranların üzerinde gerçekleşti.
  • Bu oran üç büyük kentten Ankara’da yüzde 80, İstanbul’da yüzde 76.4, İzmir’de yaklaşık yüzde 60 oldu.
  • Anılan sekiz buçuk yıllık dönemde faaliyetine son verenlerin sayısı Mayıs sonu itibariyle 1 milyon 997 bin dolayında bulunan faaliyetteki mevcut esnaf ve sanatkâr sayısının da yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor.
  • Büyük sermaye gruplarının perakendecilik sektörüne girerek bu işi büyük ölçekli zincirlerle yapma eğilimi sonucunda İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropoller başta olmak üzere ülke genelinde pıtrak gibi çoğalan AVM’lerin sayısı 300’e ulaştı.
  • Daha önce çarşı, pasaj ve sokak dükkânlarında gerçekleşen perakende ticaret, ülke genelinde sayıları 300’e ulaşan AVM’lerde toplanırken, kentlerin geleneksel dokusundaki değişim ve çarpık gelişme de hızlandı.
  • AKP iktidarı, küçük esnafı, büyük sermayeye karşı koruyucu önlemleri almadı. Kentsel dokuyu bozan ve perakendeci küçük esnafın varlığını tehdit eden AVM’lerin batı ülkelerindeki gibi kent dışında, belli sayıda ve birbirlerine mesafe sınırları olacak şekilde yapılmasına yönelik yasal düzenleme AKP döneminde sürekli gündemde olmasına rağmen bir türlü gerçekleştirilmedi.
  • Sayıları 2 milyona yaklaşan mevcut esnaf ve sanatkârlar, aileleriyle birlikte düşünüldüğünde ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.
  • Sosyo ekonomik ve demografik açıdan stratejik önem taşıyan esnaf ve sanatkâr kesimi, büyük zincirlerle eşitsiz rekabet koşullarında mevzuattan kaynaklanan sorunlar ve ağır mali yük altında eziliyor. Esnafın borcu bu sure içinde tam 25 kat artarken, borçlu esnaf sayısı da 4 kat çoğaldı. Bu borç sarmalıyla ticaretin ve esnaflığın sürdürülmesi olanağı bulunmamaktadır.
  • Esnaf, ahilik kültürü ve sosyal dayanışmayı simgeleyen bir sistemin simgesidir. Esnafın bittiği noktada sosyal patlama yaşanır. AKP, birilerini suçlayabilmek için son Taksim olaylarıyla hatırlayıp gündeme getirdiği esnafı 11 yıldır ihmal ettiğini, yok ettiğini görsün artık.
  • Son getirilen alkol atış yasağı da esnaf açısından artık sözün bittiği yerdir ve zaten kötü giden bu sektöre ölümcül bir darbe olacaktır.
  • CHP olarak esnafa yönelik cansuyu projesinin acilen hayata geçirilmesini öneriyoruz. Bu kapsamda; Halkbank’ın esnaf ve KOBİ bankası olduğu anımsanarak daha fazla özelleştirilmesi önlenerek düşük faizli uzun vadeli kolay teminatlı kredi kaynağı olması sağlanmalı, KOSGEB yeniden yapılandırılarak esnafa 7/24 esası üzerinden süresiz ve pratik hizmet vermeli, esnafın yanında asgari ücretle çalışan çırak ve kalfanın maaşı üzerinden SGK Primi kesilmemeli, mesleki eğitime daha fazla önem verilmeli ve esnafın bir önceki yıl ödediği SGK ve BAĞKUR primi kadar miktarda 0 faizle kredi verilmeli.

Basın Açıklaması:
ESNAF_UMUT-ORAN-1

Print Friendly, PDF & Email