“Yatırımlarda sert düşüş sürüyor” 
“Güçlü Ekonomi, Kaliteli Demokrasi” için vatandaşın “Ekmek, Hürriyet, Güvenlik” kaygısı olmamalı 
Teröre çözüm TBMM’de ortak akılla hemen üretilmeli
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “AKP’nin ‘Süper teşvik’ sosu ekonomiye tad vermedi, yatırımlarda sert düşüş sürüyor. ‘Güçlü Ekonomi, Kaliteli Demokrasi’ için vatandaşın ‘Ekmek, Hürriyet, Güvenlik’ kaygısı olmamalı. Teröre çözüm TBMM’de ortak akılla hemen üretilmeli. Ey Recep Tayyip Erdoğan!  İç siyaset, dış politika ve ekonomide ülkeyi getirdiğin bu noktada girişimci-sanayici bir ay sonrasını dahi göremezken, hangi teşvikler onları korkmadan yatırıma ikna edebilir?” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, teşvik uygulamaları ve terör ile ilgili bir çalışma yaptı. Oran’ın çalışması ana unsurlarıyla şöyle:
ÇÖZÜM HEMEN ŞİMDİ TBMM’DE 
– Teşvik politikalarının başarılı olabilmesi için TBMM’de ele alınması ve ortak mutabakat ve seferberlik sergilenmesi gerekir. AKP ise sürekli olarak teşvik, dış politika, terör gibi konuları TBMM’de konuşmaktan, tartışmaktan kaçınıyor. Bunun bedelini ise vatandaş ödüyor. İşte Van, Hakkari ve Gaziantep… CHP her koşulda milletin iradesini esas görmektedir, Suriye ve terör konusunda TBMM’yi toplantıya çağırmasında ne kadar haklı olduğu teşvik uygulamalarında da son terör saldırılarında da maalesef ortaya çıkmaktadır. Terör bitmezse hayat normale dönmez, hayat normale dönmezse yatırım gelmez. Terörü bitirecek olan yer TBMM’nin iradesidir, ortak akıl ve mutabakattır. Çözüm ama hemen çözüm gerekmektedir.
FRENE BASILDI 
– Türkiye’yi neredeyse tüm komşularıyla sorunlu hale getiren ve örtülü bir savaşın içine sokan,  tutarsız politikalarıyla teröre zirve yaptıran AKP’nin ekonomi politikaları da iflas etti. Küresel konjonktürün de etkisiyle belirsizliklerin arttığı bu dönemde sanayici, yatırımcı ve diğer kesimler önünü göremediği için hem üretim, hem tüketim hem de yatırımda frene basıldı. Ekonomide daralma sürecinin önüne geçilemiyor. Hükümetin bu süreçte yatırımlardaki düşüşü durdurma amacıyla çıkardığı iddialı yeni teşvik paketi de bir işe yaramadı. 
TEŞVİK PATLAMASI GERÇEKLEŞMEDİ
– Çalışmaları 2011’de başlayan, bu yıl Nisan ayında açıklanan yeni teşvik sistemi, yılbaşından geçerli olmak üzere 19 Haziran’da yürürlüğe girdi. Ancak, paketin yürürlüğe girmesiyle birlikte düğmeye basılacağı beklenen “birikmiş teşvik başvurularında patlama” gerçekleşmedi.
DÜŞÜŞ SÜRÜYOR 
– Önceki dönemde, yatırımlarda, aylardır süren yeni paket beklentisinin yol açtığı erteleme eğilimine bağlanan düşüş trendi, paketin yürürlüğe girmesinden sonra da devam etti.
YILDIZ YİNE GELİŞMİŞ 8 İL 
– Sıfır noktasından devralıp tepe noktaya çıkardığı terör karşısında aciz kalan, ülkede huzur, barış ve güveni sağlayamayan AKP’nin Doğu ve Güneydoğu’daki 15 ile verdiği “süper” teşvikler de işe yaramadı. Sağlanan cazip teşviklerle  “Yeni teşvik sisteminin yıldızları” olacağı söylenen bu illere yönelik yatırım eğiliminde bir hareketlenme olmazken, en gelişmiş 8 il yeni dönemin de “yıldızı” olmaya devam etti.
– Ocak-haziran döneminde alınan teşvik belgesi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.4 düşüşle 1.965, öngörülen yatırım tutarı yüzde 31.3 düşüşle 21.5 milyar, istihdam da yüzde 22.4 düşüşle 57 bin 33 kişi oldu. İlk yarıda sadece hizmetlere yönelik yatırımda küçük bir artış olurken, diğer sektörlerde sert düşüşler yaşandı. En hızlı düşüş yüzde 66 ile tarım yatırımlarında… 
EY RECEP TAYYİP ERDOĞAN 
– Ey Recep Tayyip Erdoğan!  İç siyaset, dış politika ve ekonomide ülkeyi getirdiğin bu noktada girişimci-sanayici bir ay sonrasını dahi göremezken, hangi teşvikler onları korkmadan yatırıma ikna edebilir? 
6. BÖLGEYE TEŞVİK NASIL GİDECEK? 
– İzlediğiniz tutarsız, kaypak, ikiyüzlü politikalarla, sıfırdan aldığınız terörü tepe noktaya çıkardınız. Türkiye Cumhuriyeti devletini ayrılıkçı terör örgütü ile masaya oturttunuz, örgüt karşısında aciz bir konuma ittiniz. Örgüt, belli bölgelerde mevzi tutup, güvenlik güçlerimize karşı günlerce karşı koyabiliyor, güpegündüz milletvekilimizi kaçırabiliyor. Bu koşullarda terörün kıskacındaki 6. Bölgeye nasıl yatırım götüreceksiniz? 
ÇOCUKLARINIZ DOĞU’DA YATIRIM YAPTI MI? 
– İktidarınız döneminde sizin, bakanlarınızın, partililerinizin çocukları adeta “girişimcilik dehası” sergileyerek “gemicik”, şirket, fabrika sahibi büyük işadamları oldular. Getirdiğiniz cazip teşviklere rağmen sizin çocuklarınız gidip Doğu-Güneydoğu’da yatırım yapar mı? 
-AKP olarak 9.5 yılda 4 teşvik paketi çıkardığınız ama ülkeyi doğru yönetemediğiniz için yatırım iklimini yaratamadınız!…
YATIRIMLAR NEDEN DÜŞÜYOR, PEKİ NE YAPMALI

  • Dünya ekonomisinde bir darboğaz yaşanırken, Türkiye’de de AKP’nin borçla tüketim artışına, ithalata dayalı sanal büyüme modelinde de sınıra gelindi.
  • Dış politika, iç siyaset ve ekonomide gelinen noktada sanayici önünü göremiyor.
  • Yatırımın tamamını devlet ödeyecek bile olsa sanayicinin ürettiği malı satması lazım, oysa hem iç tüketimde sert fren, hem de en büyük ihracat pazarı olan AB’de ciddi bir resesyon yaşanıyor. Bu koşullarda yatırım yapmak isteyenler de çekingen davranıyor.
  • Devletin verdiği teşvikler peşin değil, yatırımcının yapacağı harcama ileride ödeyeceği vergi ve diğer ödemelerinden mahsup ediliyor.  Yani yatırım için harcanacak ve uzun vadede geri dönecek olan paralar riske atılmak istenmiyor. Sanayici, önünü görmeden böyle bir riske girmek istemiyor.
  • 6. Bölge olarak adlandırılan Doğu ve Güneydoğu’daki 15 ilde ciddi bir güvenlik sorunu var. Bu yüzden olağan üstü teşvikler de verilse, yatırımcı bu illerden uzak duruyor.
  • Suriye ile ilgili süreçte AKP hükümetinin izlediği politika belirsizlik ve riskleri artırıyor, Türkiye’yi sonu belirsiz tehlikeli bir mecraya sürükleyen bu tavır, ülkenin geleceğini tehdit ettiği için yatırımcıyı korkutuyor, yatırım iştahını engelliyor.
  • Ülkede iç siyaset, dış politika ve ekonomide istikrarı sağlayacak, insanların geleceğe güvenle bakacağı, yatırımcının önünü görebileceği bir ortamı sağlayarak “yatırım iklimi”ni yaratacak bir hükümete ihtiyaç bulunuyor.

 

Print Friendly, PDF & Email