“MB, hedeflerini kolayca daksilliyor ama vatandaşın cebinde daksil yok, o ne yapacak?”
“Merkez Bankası da vatandaşa, Ayşe Teyze’ye yüklenmeyi kafasına koymuş anlaşılan” 
ANKARA
CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi, İstanbul Milletvekili Umut Oran, Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı eylem planını değerlendirirken, “Döviz kuru artışının enflasyon üzerinde sınırlı etkisi olacağını söyleyen, web sitesine bu yönde çalışmalar koyan TCMB, bunun böyle olmadığını itiraf etti. Bu acı itiraf Merkez Bankası’nın hedeflerinin yap-boz tahtasına döndüğünü ortaya koyuyor. TCMB, hedeflerini kolayca daksilliyor ama vatandaşın cebinde daksil yok, o ne yapacak? Bu eylem planından anlaşılıyor ki Merkez Bankası da vatandaşa, Ayşe Teyze’ye yüklenmeyi kafasına koymuş”  dedi.
CHP’li Umut Oran TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın açıkladığı Eylem Planını değerlendirdi. Oran konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Bu eylem planı ile gördüğümüz şudur: TCMB son bir yılda üçüncü kez politika değişikliğine gitti. Ama sonuçta TCMB yüksek faiz politikasına geri döndü. Dün döviz kuru artışının enflasyon üzerinde sınırlı etkisi olacağını söylüyorlardı, web sitesine bu yönde çalışmalar koydular, bugün bunun böyle olmadığını itiraf ediyorlar. Bu acı itiraf Merkez Bankası’nın hedeflerinin yap-boz tahtasına döndüğünü ortaya koyuyor.
Bu itiraf TCMB’nin enflasyon hedeflemesi programının artık bir işe yaramadığını da gösteriyor. Yani Başkan’a göre revize edilmiş enflasyon oranı bile tutmayacak. TCMB kendi hedeflerini daksille silince geçeceğini zannediyor. Merkez Bankası hedeflerini kolayca daksilliyor ama vatandaşın cebinde daksil yok, o ne yapacak? Bir hedef koyuyor, bir program yapıyorsunuz, yıl içinde 3 kere hedefi değiştiriyorsunuz. Demek ki hesap, kitap nasıl yapılır bilmiyorsunuz. Siyasi baskı ile hükümetin kulağına hoş gelecek masallar anlatıyorsunuz. 2011 yılı için enflasyon hedefi kaçtı? Yüzde 5,5. TCMB şimdi gerçekleşmenin kaç olacağını söylüyor? Yüzde 8,3. Hedef ile gerçekleşme arasındaki sapma yaklaşık yüzde 50. Bırakın ekonomiyi, böyle bir sapmayı kabul edebilecek herhangi bir bilimdalı var mı dünyada? Yetmezmiş gibi TCMB hedef sayısını da arttırdı. Finansal istikrar, döviz kuru istikrarı ve fiyat istikrarı da yeni hedefler. Oysa TCMB’nin,  bankanın mevcut bilançosu, bankaların mevcut bilançoları ve bu merkezi bütçe yasa tasarısı ile tüm bu hedeflere erişmesi zor. Bu eylem planından anlaşılacak bir şey daha var, TCMB de artık tüketiciye, vatandaşa, Ayşe Teyze’ye yüklenmeyi kafasına koymuş.  Reel sektör açısından ise durum daha da kötü. TCMB’nin 2012 para politikasını hükümetin 2012 yılı bütçesine yani maliye politikasına eklersek, önümüzdeki yıl her iki taraf da reel sektörü gözden çıkardı demek zorundayız.”

Print Friendly, PDF & Email