5  Eylül’de patlayan mühimmat deposunda 25 asker şehit oldu. Aradan 4.5 ay geçti. Devlet, şehit ailelerini ne aradı ne sordu. Maddi yardımda da bulunmadı.

sözcü 2

 
 

CHP Afyonkarahisar şehitlerini unutmadı 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 138 gündür unutulan aileler için yasa teklifi verdi. Afyonkarahisar’da 5 Eylül 2012’de yaşanan patlama sonrasında şehit düşen, ancak yasal boşluk nedeniyle “şehit” oldukları kabul edilmeyen 25 askerin ailelerinin acısını bir nebze olsun dindirmek için harekete geçen Umut Oran’ın 3 Ocak’ta bir teklif hazırlayarak TBMM’Ye sunduğu öğrenildi.
Oran, Afyonkarahisar şehitlerinin ailelerinin talepleri üzerine, “Askerlik Görevinin İfası Sırasında Yaşamını Yitirenlerin Aileleri, Gazi ve Vazife Malullerinin Korunması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini”
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=118354) hazırlayarak TBMM’ye sundu.
5 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında Afyonkarahisar’da konuşlu 4. Mühimmat Bölge Komutanlığı, 41. Mühimmat Bölük Komutanlığı’na ait 32 numaralı mühimmat deposunda meydana gelen patlama nedeniyle 25 askerin şehit olduğunu belirten Oran, teklifinde şunları kaydetti:
“Doğal afet şehidi” denilmesi acıyı artırdı”
“Aradan geçen 4,5 aylık süreye karşın şehitlerimizin ailelerine TSK Mehmetçik Vakfı dışında herhangi bir ödeme yapılmamış, hatta acılı aileleri arayan soran dahi olmamıştır. Bütün bu acıların üzerine şehit askerler için “doğal afet şehidi” gibi zorlama bir tanım üretilerek çözüm getirilmeye çalışılması şehitlerimizin yakınlarının acısının kat be kat artmasına yol açmıştır. Bu zorlama tanım da göstermektedir ki mevzuatta acilen bu konuda düzenleme yapılması zaruridir. Benzeri durumlarda yüzlerce/binlerce aile de şehit olan veya malul kalan gencecik çocuklarının güçlüklerini tek başlarına gidermeye çalışmaktadır.
Hala yardımda bulunmadılar
Afyonkarahisar’daki bu elim olayın ardından yaşamını yitiren şehitlerimizin ailelerine terörle mücadele kapsamında şehit olanların yakınlarına yapılan yardımların halen gerçekleştirilmemiş olmasının yarattığı anlaşılmaz durumun acilen giderilmesi amacıyla bir teklif hazırlanmıştır. Teklifle, tekrarlanmaması dileğinde bulunulan benzeri durumların yaşanması halinde mağdur ailelerin gereksinimlerinin süratle giderilmesi amacıyla gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlama amacı da yerine getirilecektir.”
CHP’nin teklifi ne getiriyor?
CHP’li Umut Oran’ın, Afyon şehitlerinin dışında şehit yakınları, gaziler ile malullerin yaşadıkları sorunları çözmeyi de amaçlayan teklifinin getirdiği yenikliler şöyle:
– Askerlik hizmetini yaparken görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden yedek subay, erbaş ve erlerin öncelik eş ve çocuklarından olmak üzere eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birisi kamuda işe yerleştirilecek.
Kardeşe askerlik muafiyeti
– Kasıt ve disiplinsizliği bulunanlar hariç olmak üzere vatani görevini yaparken askerlik görevinin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden veya malul olan yedek subay, erbaş ve erlerin 1. Derece yakınlarına da nakdi tazminat ödenecek.
– Bu şekilde yaşamını yitiren yedek subay, erbaş ve erlerin henüz askerliğini yapmamış erkek kardeşi askerlik yükümlülüğünden muaf tutulacak. Erkek kardeşlerin sayısının birden fazla olması ise bu muafiyet, ilk olarak askerlik çağına girecek olan kardeşe tanınacak.
– Ayrıca yaşamını yitiren askerin birden fazla erkek kardeşi olması durumunda askerlikten muaf tutulan kardeşin dışında kalanların da ikamet ettiği ile yakın bir kışlada askerlik yapması sağlanacak.
Gazi Kartını Başbakanlık versin
– Şehitler ile vatani görevini yaparken, kasıt ve disiplinsizliği dışında askerlik görevinin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden yedek subay, erbaş ve erlerin eş, anne, baba, bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve kardeşleri ile gaziler ve vazife malulü TSK personelinin tanıtım kartlarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değil, aynen engelli yurttaşlarımızda olduğu gibi doğrudan Başbakanlık tarafından tanıtım kartı verilecek.
Elektrikte yüzde 50 indirim
– Şehitler ile vatani görevini yaparken askerlik görevinin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden yedek subay, erbaş ve erlerin eş, anne, baba ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve gaziler ile vazife malullerinin ikamet ettikleri konutların elektrik faturalarında yüzde 50 indirim yapılacak.
İçme suyunda indirim yüzde 90
– Büyükşehir, il ve ilçelerde ikamet eden şehidin birinci derece yakınları ile gazi ve vazife malullerinin de yüzde 40 yerine aynen engelli yurttaşlarımıza tanınan hak gibi içme suyunu yüzde 90 indirimle kullanabilmesi amaçlanmaktadır.
Şehit yakınları ve gazilerde olduğu gibi vatani görevini yaparken görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybedenlerin eş, anne, baba ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının da yurt içinde TCDD ve deniz yolları ile şehir içi toplu taşımacılıktan indirimli seyahat edebilmesi sağlanacaktır.
Uçakta indirim için çaba sarfedilsin 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, şehitler ile vatani görevini yaparken askerlik görevinin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden yedek subay, erbaş ve erlerin eş, anne, baba ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının yanı sıra gaziler ve vazife malullerinin yurt içinde havayolu taşımacılığından yüzde 50 indirimli yararlanması için gerekli girişimlerde bulunma görevi verilmektedir.

Print Friendly, PDF & Email