CHP ve Sosyalist Enternasyonal eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayının kim olacağına dair yapılan tartışmalara tepki göstererek: “Cumhurbaşkanı adayına Genel Başkanlar karar veremez!” dedi.

Sürekli değişimlerin yaşandığı 21.yüzyılın ortasında,  19. yüzyıldan kalma eski siyaset yapma anlayışının terk edilerek, ortak akla ve bilime dayalı, katılımcı, çoğulcu bir anlayışın hakim olması gerektiğini belirten Oran: “Seçmenleri 5 yılda bir oy verip susması gereken insanlar olarak gören anlayış sonsuza kadar terk edilmeli ve seçmenler karar alma süreçlerinin tam merkezine yerleştirilmelidir. Geçmişte yaşanan ‘Ekmeleddin Faciası’ ortadadır. Herşeye karar vermek isteyen “tek adam” anlayışının aldığı yanlış kararlar sebebiyle Türkiye sadece yıllarını değil neredeyse tüm umudunu kaybetme noktasına gelmiştir. Muhalefetin kimseye danışmadan aday gösterdiği son iki Cumhurbaşkanı adayı da istifa etmiş ve gitmiştir. Artık yeni hataların yapılmasına büyük Türk milleti ve her yaştan Cumhuriyet çocuğu ‘hayır’ demelidir. Bugüne kadar her istediklerini yapan ve yaptıran Genel Başkanların Cumhurbaşkanı adayını tek başlarına ya da bir kaç kişiyle belirleme hakları yoktur; olmamalıdır. 20 yıldır AKP zihniyetinin tüm bedelini ödeyen halk, kendi Cumhurbaşkanı adayını da seçilebilecek kapasitede ve kabiliyettedir.” dedi.

Halk İki Turlu Seçimle Kendi Adayını Belirlesin

Cumhurbaşkanı adayının iki turlu bir seçim modeliyle, önce CHP üyelerinin oy vereceği, en fazla oy alan 3 adayın da hem parti üyelerinin hem de “Parlamenter Rejime dönme taahhüdü” veren tüm yurttaşların onayına sunularak tespit edileceği bir yöntemin olması gerektiğini söyleyen Oran: “Benzeri örnekleri hem sandık konularak hem de internet üzerinden oy verilerek pek çok Avrupa ülkesinde olan aday belirleme süreci sayesinde seçilecek olan Cumhurbaşkanı, toplumun tüm kesimlerinden oy almış olarak Parlamenter Sisteme geçilene kadar ülkeyi yönetecek ve eksikleri tamamlandıktan, anti-demokratik yönleri törpülendikten sonra daha kapsayıcı ve kucaklayıcı bir Parlamenter Sisteme dönüş sağlanmış olacaktır. Bu yöntem sayesinde halk ile ittifak kurulmuş, halkın iradesi de her şeyin üstüne çıkarılmış olur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Dostlarımızla İktidara Geleceğiz” Anlayışı Yanlıştır, Terk Edilmelidir

”Dostlarımızla iktidara geleceğiz!” söylemine de katılmadığını aktaran Umut Oran: “Dünyada toplumsal tabanı olan hiç bir parti ‘dostlarıyla beraber iktidar olmak için kurulmamıştır.’ Her siyasi parti tek başına iktidar olmak için kurulmuştur. Tek başına iktidar olmanın yoluysa sürekli örgütlenmek, yenilenmek, gelişmek ve mücadele etmek, parti içinde yepyeni bir kurumsal yönetişim modeli geliştirmektir. Yani başta insan kaynağı olmak üzere sürdürülebilir kaynak kullanımına, kurumsallaşmaya ve mükemmel iletişim yöntemlerine odaklanmak gerekir.  Oysa CHP tabanı ancak başka partilerle yan yana gelerek iktidar olunabileceğine inandırılmak istenmektedir. Peki ama ittifak temelli siyaset yapılan son 3-4 yıllık süreçte ittifakın diğer paydaşları CHP sayesinde oy kazanırken, baraj sorunu yaşamazken, belediyelerde istihdam elde ederken yani her şeyi somut ve peşinen elde ederken CHP’ye “bir hayal” dışında ne verilmektedir?” diye sordu.

CHP’li Umut Oran bu ve daha pek çok konudaki değerlendirmelerini içeren kitapçık çalışmasının da bu ay içinde kamuoyunun dikkatine sunulacağını açıkladı.

Cumhurbaskani-Adayina-Genel-Baskanlar-Karar-Veremez

Print Friendly, PDF & Email