Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran: Ülke borçlarını çevirememe noktasına geldi, dışarıdan para gelmiyor.
Borçlarını çeviremezse Türkiye’nin iflas riski var
Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı ve CHP eski Milletvekili Umut Oran, “Borçlarını çeviremezse Türkiye’nin iflas riski var” dedi. Şiddet sarmalı, terör, darbe girişimi, OHAL ile alarm veren turizm, dış ticaret ve doğrudan yabancı sermaye verilerinin işsizliği patlattığını belirten Oran, “Ülke borçlarını çevirememe noktasına geldi, yüksek dış kaynak ihtiyacına rağmen, dışarıdan para gelmiyor. OHAL KHK’leri ile kamu bankaları, Şans Oyunları, Milli Piyango, At Yarışları vb daha birçok kamu varlığı, mantığına aykırı biçimde oluşturulan Varlık Fonu’na devredildi. Yasal denetim mekanizmalarının yetki alanı dışına çıkarılan bu kuruluşların varlıkları,dışarıdan borç bulmak için ipotek gösterilecek. Bir çeşit Düyûn-u Umumiye oluşumu peydahladılar. Borçlarını çeviremezse Türkiye’nin iflas riski var” diye konuştu.Ciddi bir ekonomik kriz yaşıyoruz!

Yaşanan tablonun iktidarın eseri olduğunu kaydeden Oran, “AKP’nin yıllarca uyguladığı yanlış politikalarla meydana çıkan yapısal koşulların üzerine, son yıllarda alevlenen tek adamlık hırsı ile Cumhuriyeti yıkıp yerine otoriterlik kurma girişiminin yol açtığı siyasi riskler eklendi. Ortaya çıkan demokrasi-hukuk açığı ve ekonomide kriz giderek derinleşecek, aklıselim galip gelmezse çöküş hızlanacaktır! Dövizdeki oynaklık, gizli faiz artırma operasyonlarına rağmen kontrol edilemiyor, özel sektörde her gün artan iflaslar ve işsizlik bir çığ gibi büyüyerek üzerimize gelecektir!” ifadelerini kullandı.

Turizmde kan kaybı

Turizmdeki kayba da değinen Oran, şunları söyledi: “Rejim değişikliğine yönelik anayasa değişiklik paketi dayatması ile siyasi riskin tavan yaptığı 2016 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısı ve elde edilen turizm gelirinde dramatik düşüşler yaşandı. Önceki yıla göre turist sayısı yaklaşık yüzde 25 düşerek 41 milyon 617 bin 530 kişiden 31 milyon 365 bin 330’a geriledi. Geçen yıl Türkiye’ye 2015’e göre 10 milyon 252 bin 200 daha az yabancı turist geldi. 2016’da turizm geliri, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 azalarak 31,5 milyar dolardan 22,1 milyar dolara geriledi, turizm gelirinde yıllık bazda 9,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı. Turizmde kan kaybı bu yılın ocak ayında da devam etti. Avrupa ülkeleri içinde en fazla azalış yüzde 47,7 ile Lüksemburglu turistlerde yaşandı. Bunu yüzde 33,9’la İrlandalı, yüzde 33,6 ile Macar, yüzde 31,9’la Danimarkalı, yüzde 31’le Alman, yüzde 30,5’le İzlandalı, yüzde 30,4’le Çek, yüzde 29,8’le Finli, yüzde 28’ye Yunan, yüzde 27,6 ile İspanyol turistler izledi. OECD üyesi Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin toplam sayısında yüzde 26.9 azalma yaşandı. Toplam yabancı turist sayısı ise yaklaşık yüzde 10 geriledi.

Turizmde darbenin büyüğü yolda

Turizmde darbenin büyüğünün yolda olduğunu kaydeden Oran, “Rejim değişikliği yolunda artan iç siyasi gerilim ve Ortadoğu’daki savaşta izlenen yanlış politikaların yansıması olarak ülkemizde zirve yapan terörün yol açtığı güvenlik kaygıları, dış politikada izlenen yanlış tutumla birçok ülkeyle iplerin gerilmesi, Türk turizmine kan kaybettirmeye devam ediyor” dedi. Oran, son günlerde hükümetin, iç mevzuata aykırı olması ve ilgili devletlerin izin vermemesine rağmen, referandumda ‘evet’ kampanyası için korsan yollarla Avrupa ülkelerine girme girişimleri ile yaşanan gerilim ve bozulan diplomatik ilişkilerin de turizme olumsuz yansıdığına işaret etti.

Oran, “Hollanda, Almanya ve sırayla diğer Avrupa ülkelerinden art arda tur, tatil iptalleri geliyor. Bu gelişmeler böyle giderse Türk turizminin bu yıl yeni bir dip yaşayacağını gösteriyor. Avrupa ve dünyada ülkemiz hakkında oluşan negatif algı, bu yıl Türk turizmine çok daha büyük bir darbe indirmeye aday” dedi.

İşsizler ordumuz 89 ülkenin nüfusundan fazla

“TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verileri, buzdağının ucunu gösteriyor. İşsizliğin gerçek boyutları bunun çok ötesinde bulunuyor” diyen Oran, resmi tanıma göre 3 milyon 715 bin kişi olarak açıklanan işsiz sayısının gerçekleri göstermediğini dile getirdi. İş bulma umudunu yitirenler, işsizler ordusuna dahil edilmeyen ‘zamana bağlı eksik istihdam’ tanımına dahil edilenler, mevsimlik işsizler de eklendiğinde Türkiye’deki işsiz sayısının 6 milyon 611 bine ulaştığını, bunun da 190 ülkenin 89’unun nüfusundan daha fazla olduğunu kaydeden Oran, bu sayıya ülkedeki 4 milyona yakın Suriyeli göçmenin dahil olmadığına dikkat çekti.

Print Friendly, PDF & Email