AFRİKA

SE, Gana’nın Başkenti Akra’da Afrika’yı Ele Aldı

7-8 Ekim 2016

Sosyalist Enternasyonal Afrika Komitesi, 7-8 Ekim 2016 tarihleri arasında Gana’nın başkenti Akra’da, SE üyesi Ulusal Demokratik Kongre Partisi’nin ev sahipliğinde (NDC), “Afrika’ya Yönelik Gelişen Sosyal Demokrat Bakış Açımız” ana temalı bir toplantı icra etti.
Kıtanın dört bir yanından üye partileri Akra’da bir araya getiren toplantı, katılımcıların da gözünden kaçmayan bir sembolik göndermeyle, Sosyalist Enternasyonal’in eski Başkanı Antonio Guterres’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından BM Genel Sekreterliği için aday gösterildiği zaman diliminde, Kofi Anan Uluslararası Barışı Koruma Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış oturumunda, Ulusal Demokratik Kongre Partisi, Uluslararası İlişkiler Müdürü Sayın Kofi Attor, tüm katılımcılara sıcak bir karşılama konuşması yaptı.  Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala’nın açılış konuşmasının ardından SE Başkan Yardımcısı Pendukeni Iivula Ithana, Namibya İçişleri Bakanı, Komite Başkanı, Benin Sosyal Demokrat Partisi Başkanı Emmanuel Golou ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı George Papandreou birer konuşma yaptılar. Gana Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı H.E. Kwesi Amissah-Arthur da katılımcılara seslendi.

Takip eden çalışma oturumlarında komite üyeleri 2 ana konuyu derinlemesine ele aldılar.  “Afrika’ya Yönelik Gelişen Sosyal Demokrat Bakış Açımız: İş güvenliği, erişilebilir kaliteli eğitim garantisi, sağlık sitemlerinin geliştirilmesi ve herkes için sosyal güvenliğin sağlanması” başlıklı ilk toplantıda, farklı ülkelerden gelen temsilciler konunun değişik boyutlarına dair ayrıntılı katkılar sundular. Ayrıca demokrasi değerleri, iyi yönetişim ve sosyalistler/sosyal demokratlar olarak kimliğimizin omurgasını oluşturan sosyal sorumluluklarla ilgili temel konularda uzlaşı vardı.  Tartışmalardaki bazı unsurlar toplantı sonunda üzerinde anlaşılan “Akra Deklerasyonu”na da yansıdı.

“Barış ve Güvenlik- birlikte çalışma, kıtadaki mevcut sorunlara karşı ortak stratejilerin oluşturulması” konulu ikinci ana başlıkta katılımcılar insani, siyasi ve toplumsal sonuçlarıyla beraber bölgeyi etkileyen mevcut anlaşmazlıkları ve bir dizi ülkede demokratik kazanımlar ve halk için tehdit oluşturan terör belasını ele aldılar. Yapılan görüş alışverişlerinde, Sosyal Demokratların, bölgedeki tüm yurttaşlar için hak ve özgürlükleri garanti altına alarak anlaşmazlıkların sebeplerini ortadan kaldırmayı hedeflediğinin ve hareketimizin terörün sona erdiğini görme kararlılığında olduğunun altı çizildi.  Ayrıca bölge ülkeleri tarafından yüzleşilmesi gereken yeni tehditlerle başa çıkabilmek için güvenlik güçlerinin özel eğitimden geçirilmesinin ve istihbarat paylaşımının hayati öneme sahip olduğu değerlendirildi. Hareketimizin temel ilkeleri olan dayanışma ve karşılıklı işbirliği yaklaşımın barışı tesis etme konusunda stratejik kavramlar olarak görüldüğü ortaya kondu.

Çalışma oturumları boyunca Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Gambiya, Gana, Kenya, Lesoto, Mali, Fas, Namibya, Nijer, Senegal, Somali, Güney Afrika, Togo ve Batı Sahra’dan gelen katılımcılar kendi ülkelerinin içinde bulunduğu durumla ve partilerinin sorunları, çalışmaları ve hedefleriyle ilgili bilgi paylaşımında bulunma fırsatı elde ettiler.

Ulusal Demokratik Kongre Partisi Genel Sekreteri Johnson Asiedu Nketiah’ın da katıldığı özel kapanış töreninde Gana Cumhurbaşkanı Sayın John Dramani Mahama bir konuşma yaparak Aralık 2016’da gerçekleştirilecek olan genel seçimlerde sosyal demokrasinin evrensel hedeflerinin Ulusal Demokratik Kongre Partisi’nin kampanyasının da merkezinde yer alacağını açıkladı.  İş, eğitim, sağlık gibi insanlara yönelik yatırımlarla tüm Ganalılara daha iyi bir yaşam ve yeni fırsatlar sunacak altyapı yatırımları; programlarının ve kampanyalarının merkezindeydi. Sayın Başkan, Gana’da bulunmamız ve gösterilen dayanışma sebebiyle Sosyalist Enternasyonal’e teşekkür etti.

Tüm katılımcılar fikir birliği içinde Ulusal Demokratik Kongre Partisi’nin gösterdiği konukseverlik ve toplantıya yaptıkları ev sahipliği için memnuniyetlerini dile getirirken yaklaşan parlamento ve başkanlık seçimlerinde iyi bir sonuç alınacağına inandıklarına dair görüşlerini paylaştılar.

Akra Deklarasyonu;

SOSYALİST ENTERNASYONAL AFRİKA KOMİTESİ

AKRA, GANA 7-8 EKİM, 2016

AKRA DEKLERASYONU

Sosyalist Enternasyonal Afrika Komitesi, 7-8 Ekim 2016 tarihleri arasında “Afrika’ya Yönelik Gelişen Sosyal Demokrat Bakış Açımız: İş güvenliği, erişilebilir kaliteli eğitim garantisi, sağlık sistemlerinin geliştirilmesi ve herkes için sosyal güvenliğin sağlanması” ana konusu etrafında Gana’nın başkenti Akra’da bir toplantı icra etmiştir.
Toplantı sonunda aşağıdaki maddeler konusunda uzlaşı sağlanmıştır:

  1. Ana tema olan “Afrika’ya Yönelik Gelişen Sosyal Demokrat Bakış Açımız: İş güvenliği, erişilebilir kaliteli eğitim garantisi, sağlık sitemlerinin geliştirilmesi ve herkes için sosyal güvenliğin sağlanması” hakkında:
  1. İktidar partisi durumundaki Sosyalist Enternasyonal üyesi partiler, muhalefete düşmüş diğer partilerle bağ kurmak için iletişime geçmeli ve aidiyet duygusu, sosyal koruma, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim konularındaki stratejiler için onlara yardımcı olabilecek ortak çalışmalar içinde bulunmalıdır.
  1. Genç işsizliği, her ülkede güvenliği ve huzuru tehdit edebilecek devasa bir saatli bomba haline gelmiştir. Bu anlamda, gençlerin iş sahibi olabilmelerini sağlayacak niteliklere kavuşmaları için eğitim ve öğrenim hakkı sağlama konusunda ortak mücadele edilmelidir.
  1. İhtiyaç sahiplerine kullanmaları için verilen sosyal konutlandırma, ulusal sağlık sigortası, iş güvenliği, kırılganlık yaratabilecek durumlara karşı kamusal müdahale (Gana ve Güney Afrika’daki LEAP programları vb) konuları gibi toplumsal anarşiye sebep olabilecek meseleler, toplumsal tansiyonu düşürmek için sürekli takip edilmelidir.
  2. Kıtanın yüz yüze olduğu sorunlara karşı, hem altyapı hem de uygun bir müfredat anlamında, kaliteli eğitime erişim konusu, sosyal demokratların gündeminin üst sıralarında olmalıdır.
  3. İkinci konu ““Barış ve Güvenlik- birlikte çalışma, kıtadaki mevcut sorunlara karşı ortak stratejilerin oluşturulması” hakkında uzlaşılan maddeler:
  4. Afrika ülkeleri, terörist gruplar tarafından gerçekleştirilen silahlı kalkışmaları bastıracak ve yurttaşlarının güvenliğini sağlayacak kadar güçlü ve iyi eğitilmiş ordulara ihtiyaç duymaktadır. Silahlı çatışmaların bitirildiği yerlerde, çatışmaların parçası olmuş tüm grupların uzlaştırılması ve bağışlanması için her türlü çaba gösterilmelidir. Güney Afrika Hakikat ve Uzlaşma stratejisi gibi Namibya uzlaşma stratejisi de bu konuda örnektir.
  5. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve onun özel temsilcisinin karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm elde etmek için Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkına da imkân veren çabaları sürdürülmelidir. Bu bağlamda Sosyalist Enternasyonal, Fas Krallığından ve Polisario’dan (Batı Sahra’nın Kurtuluşu için Halk Cephesi) BM gözetiminde doğrudan ve ciddi müzakerelerin yürütülmesini talep etmektedir.
  6. Afrika’daki terör tehdidine karşı, IŞID ya da Boko Haram olsun, Nijerya’da, Nijer’de, Mali’de, Burkina Faso’da, Fildişi Sahilinde ya da başka bir yerde, ortak istihbarat havuzu oluşturarak ve istihbaratı paylaşarak, hep birlikte karşı konulmalı ve her devlet bir diğerini korumalıdır. Zira bir ülkeye yapılan saldırının etkileri tüm kıtaya yansımaktadır.
  1. Sosyalist Enternasyonal’e üye partiler, karşılaşılan güvenlik tehditlerine ve teröre karşı aralarındaki işbirliği ve dayanışmayı arttırmalıdır.
  1. Gambiya hükümeti; aralarında Sosyalist Enternasyonal üyesi Birleşik Demokrat Parti’nin (UDP) Yönetim Kurulu Üyeleri ve lideri Ousainou Darboe’nin de bulunduğu siyasi tutuklulara yönelik tutumu, insan haklarını sürekli ihlal etmesi, keyfi gözaltılar ve yargısız infazlar sebebiyle kınanmaktadır. Siyasi sebeplerle tutuklanan herkesin derhal serbest bırakılması, özgür ve adil seçimlerin düzenlenmesi talep edilmektedir.

Sonuç olarak Sosyalist Enternasyonal, Afrika’nın barış ve huzur konusunda karşı karşıya olduğu mevcut sorunlara ve devam eden çatışmalara çözüm bulmak için birlikte çalışmaya devam edecektir.

Ayrıca ev sahibi parti olan, Gana Ulusal Demokratik Kongre Partisi’ne, Afrika Komitesinin Akra’daki bu toplantısına ev sahipliği yaptığı ve yakın misafirperverlik gösterdiği için minnettarız.  Üye ülkeler olarak, Aralık 2016’da yapılacak olan genel seçimleri UDKP’nin kazanacağına,   Gana halkına ve Afrika’ya hizmet etmeye devam edeceğine ve Sosyalist Enternasyonal içindeki aktif rolünü koruyacağına olan inancımız tamdır.

SE-Gananin-Baskenti-Akrada-Afrikayi-Ele-Aldi-1
Print Friendly, PDF & Email