“Muhalefet partileri, sürekli olarak AKP’den bahsetmeyi bırakıp sadece kendi politikalarını anlatırsa AKP bir ayda yıkılır!”

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, muhalefet partilerinin sürekli olarak AKP’den bahsetmekten acilen vazgeçmesi gerektiğini, bu durumun AKP’yi ayakta tuttuğunu, ona güç kattığını vurguladı.

Umut Oran, “AKP’yi yenmek için öncelikle AKP’yi değil mensup olunan partiyi hayatın merkezine koymak kaçınılmazdır. AKP, muhalefet tarafından yeniden üretilmediği andan itibaren bir ay içinde yıkılacaktır. Çünkü AKP propaganda makinesi ‘sürekli gündem’ esasına dayalıdır. Gündemin merkezinden düşen AKP, iktidardan da düşecektir. AKP’yi konuşmayan muhalefetse yeniden ‘siyaset’ yapmaya başlayacaktır. Muhalefet unsurları geçen 14 yıldan ders alarak bir ay boyunca AKP’yi konuşmaktan vazgeçmeli ve kendilerine dönmelidir” dedi.

MUHALEFET AKP’YE YARDIM EDER HALDE

Umut Oran yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

Muhalefet partileri, Türkiye’nin kronik sorunu haline gelen AKP’ye bilerek ya da bilmeyerek yardım eder hale gelmiştir. Yaşanan süreçlerden ders almak ve “Ne Yapmalı? Nasıl Yapmalı?” sorularına cevap aramak yerine AKP’nin takipçiliğini yapmak politik olarak büyük bir yanlıştır.

Hiçbir siyasi parti mesaisinin büyük kısmını rakibini takip etmeye ve onun yaptıklarını anlamaya harcayarak iktidar olamaz. Böyle bir yöntem, AKP gibi partilerin yaygın fikirlerini tekrar tekrar üretmek ve hak etmediği halde AKP’ye güç ve ciddiyet atfetmek anlamına gelmektedir.

KENDİ PARTİMİZİ MERKEZE KOYALIM

Tecrübeyle sabit olduğu şekilde, her konuyu AKP üzerinden açıklamaya kalkmak, her meseleyi AKP’nin durduğu yerden başlayarak ele almak siyaseti kısırlaştırmaktadır. AKP’yi yenmek için öncelikle AKP’yi değil mensup olunan partiyi hayatın merkezine koymak kaçınılmazdır. Her seçim sonrasında “AKP Neden Seçimi Kazandı?” sorusuna cevaplar üretmek yerine “Benim partim neden iktidar olamadı?” sorusunu sormak sanılandan daha büyük bir adımdır.

Günlük siyasetin konusu da bu anlamda aynıdır. AKP’ye göre, AKP’ye karşı, AKP’yle beraber, AKP’ye rağmen gibi cümlelere değil her muhalif partinin kendi cümlelerine, kendi gerekçelerine, kendi fikirlerine ihtiyaç vardır. Aksi her durumda her cümle AKP’yle başlamak ve AKP’yle bitirilmek durumunda kalacaktır. Hayatın merkezinde yer almak AKP’nin alışık olduğu bir durumdur ancak muhalefet partileri tarafından göz ardı edilmek hiç tatmadığı bir duygudur.

MUHALEFET SADECE KENDİ SORUNLARINI, POLİTİKALARINI KONUŞMALI

Bu anlamda en büyük ezberin bozulma zamanı gelmiştir. Muhalefet partileri sadece bir ay boyunca hayatın merkezine kendi partilerini, kendi sorunlarını, kendi örgütlenmelerini, kendi seçmenlerini koyarak tüm alışkanlıkları ters yüz edebilir. AKP, siyaset gündeminden uzaklaştığı anda bütün makyajı dökülecektir. Çünkü böyle bir durumda ilk kez muhalefet partilerinin kendi gündemleri ve kendi hedefleri ortaya çıkacak ve tüm örgütlü unsurlar dinamizm kazanacaktır.

AKP PROPAGANDA MAKİNESİ “SÜREKLİ GÜNDEM”LE ÇALIŞIYOR

AKP, muhalefet tarafından yeniden üretilmediği andan itibaren bir ay içinde yıkılacaktır. Çünkü AKP propaganda makinesi “sürekli gündem” esasına dayalıdır. Gündemin merkezinden düşen AKP, iktidardan da düşecektir. AKP’yi konuşmayan muhalefetse yeniden “siyaset” yapmaya başlayacaktır.

Üstelik bunu yapmak 19 Mayıs 2016 sonrasında çok daha kolaydır. Getirilmek istenen yasağa ve katılımı düşük tutmaya dönük sahte güvenlik uyarılarına rağmen yüzbinler sel oldu Anıtkabir’e aktı Ata’sıyla kucaklaştı. 19 Mayıs, uyanış, silkinme, ayağa kalkma günü olmalıdır.

GÜNDEMDE OLMAYINCA AKP TÖKEZLİYOR

Bu uyanışı Haziran Direnişinde de yaşadık ve AKP’nin gündemin merkezinde olmadığı anda nasıl tökezlediğinin canlı örneğini gördük. Muhalefet unsurları geçen 14 yıldan ders alarak “Bir ay boyunca AKP’yi konuşmaktan vazgeçmeli” ve kendilerine dönmelidir. Bugünün ihtiyacı budur!

Print Friendly, PDF & Email