Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zorunlu olarak görevinden ayrılma kararı almasının aslında “bir saray darbesi” olduğunu ve bunun da binlerce kez “milli irade”, “seçim” ve “sandık” diyen AKP’nin demokrasi anlayışını göstermesi açısından ibret verici olduğunu söyledi.

Umut Oran, “Tüm Cumhuriyet güçleri için ilk görev: “Türkiye, saraydan büyüktür!” diyecek en geniş koalisyonu derhal bir araya getirmektir. Cumhuriyetimizin birikimi her türlü yeniden doğuşu örgütleyecek kadar derindir” dedi.

İBRET VERİCİ SARAY DARBESİ

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Umut Oran, şunları kaydetti:

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının, “bir saray darbesiyle” koltuğundan edilmiş olması AKP’nin demokrasi anlayışını göstermesi açısından ibret doludur. Bugüne kadar binlerce kez “milli irade”, “seçim” ve “sandık” diyenlerin seçilmiş bir Başbakan’a operasyon yapması tüm bu kavramların “boş laf” olarak görüldüğünün ilanıdır.

ŞAHSİYETİ AYAKLAR ALTINDA

Yaşanan olaylar, AKP’nin bir siyasi partiden ziyade “tek adamın” talimatlarını yerine getirmek dışında işlevi olmayan bir “örgüte” benzediğini ortaya koymuştur. Sayın Davutoğlu’nun ve AKP’nin diğer unvan taşıyan “unsurlarının” yaptıkları açıklamalar büyük koltuklarda oturmak için feda edilen değerlerin görülmesi açısından acı örneklerdir. Bu anlamda tüm yurttaşlar “saray tipi demokrasi”nin, unvanı profesör bile olsa, şahsiyetleri nasıl ayaklar altına aldığını net bir şekilde görmüştür.

Ancak ülkemizin içinde bulunduğu noktada sarayın talimatına boyun eğen başbakanın şahsi tükenişinden daha önemli konular vardır.

Türkiye, saraydan idare edilemeyecek kadar köklü bir demokrasi kültürüne ve demokrasiye inanmış onurlu evlatlara sahiptir. Kendinden başka kimseye değer vermeyen, milleti sadece kendisi için var gören anlayışla ilerlemek mümkün değildir.

YOL AYRIMINDAYIZ

Her yaştan yurttaşımız tarihi bir yol ayrımında olduğumuzu görmek zorundadır. Yollardan biri Atatürk Cumhuriyetini yeniden inşa etmek, diğeriyse “başkanlık” adı altında “tek adamlığa” boyun eğmektir.

Tek adamlık isteyenler hamlelerini yapmıştır. Cumhuriyet taraftarları bu hamleye ancak “köklü bir değişimle” yanıt verebilir. Son 14 yılın tüm ezberlerinden kurtulmak ve kurucu atalarımız gibi coşkuyla yeni kadrolar yaratmak, yeniden ve memleketin her metrekaresinde örgütlenmek zaruridir.

TÜRKİYE SARAYDAN BÜYÜKTÜR KOALİSYONU

Tüm Cumhuriyet güçleri için ilk görev: “Türkiye, saraydan büyüktür!” diyecek en geniş koalisyonu derhal bir araya getirmektir. Cumhuriyetimizin birikimi her türlü yeniden doğuşu örgütleyecek kadar derindir.

Basın Açıklaması:
Türkiye-Saraydan-Büyüktür-1

Print Friendly, PDF & Email