Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeniden tırmanan gerilimin düşürülmesi çağrısında bulunurken, “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin büyük bir iyi niyetle açıkladığı “tek taraflı ateşkes” ilanına tüm taraflar uymalı ve yeni can kayıplarının önüne geçilmelidir.  Ermenistan, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve AGİT vb. uluslarası kurumların almış oldukları kararlara uymalı ve biran önce işgale son vermelidir” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, şunları ifade etti:

Suriye ve Irak’ta masum insanların hayatlarına kast eden çatışmaların devam ettiği bir dönemde Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarında yürüttüğü askeri faaliyetler, bölge barışını tehdit etmektedir.

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesine ve Hocalı Katliamı’nda olduğu gibi asla kabul edilemeyecek vahşi yöntemler kullanmasına rağmen 1994 yılında yapılan ateşkes, Dağlık Karabağ sorunu adil bir şekilde çözülene kadar muhafaza edilmelidir.
Ermenistan silahlı güçlerinin sivilleri de kapsayacak şekilde saldırgan tavır sergilemesi ve savaşçı politikalar uygulaması asla kabul edilemez.

Ortadoğu’dan sonra Kafkasya’yı da savaş koşullarına taşıyabilecek ve istikrarsızlığı körükleyecek her türlü saldırganlıktan uzak durulmalıdır.

Bu anlamda Azerbaycan Cumhuriyeti’nin büyük bir iyi niyetle açıkladığı “tek taraflı ateşkes” ilanına tüm taraflar uymalı ve yeni can kayıplarının önüne geçilmelidir.  Ermenistan, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve AGİT vb. uluslarası kurumların almış oldukları kararlara uymalı ve biran önce işgale son vermelidir.

Tarafları bir kez daha itidalli olmaya çağırıyor, saldırılar sonucunda şehit olan Azerbaycan Türklerine Allah’tan rahmet, Azerbaycan halkına da başsağlığı diliyorum.

Print Friendly, PDF & Email