CHP’li Umut Oran, ehliyet değişimi için her vatandaşın ödemek zorunda bırakıldığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na aktarılacak toplamda 48 milyon TL’yi bulacak 2 şer TL’lik zorunlu bağışın neden alındığının açıklanmasını istedi.

Ehliyet değişim bedeli 89 TL’den 15 TL’ye düşürülmüştü

TBMM’de 12.7.2013 tarihinde kabul edilen 6495 sayılı Torba Kanun ile AB’ye uyum açısından ehliyetlerin değiştirilmesine karar verildi. Söz konusu kanunun tasarı aşamasında ehliyetlerin yenilenmesi için vatandaşlardan 89 TL alınmak istendi, ancak kamuoyu tepkisinin yanı sıra 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili  Umut Oran’ın konuyu TBMM gündeminde takip etmesi sayesinde söz konusu bedel 89 TL’den 15 TL’ye düşürülmüştü.
(www.umutoran.com/2013/09/03/maliye-bakanindan-ehliyet-itirafi-geldi-ehliyetleri-yenilerken-1-8-milyar-tl-gelir-elde-edecektik/ )

2 TL krizi yaşanıyor !

1 Ocak 2016 itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü 15 TL karşılığında ehliyetlerin yenilenmesine başladı. Ancak söz konusu meblağın 13 TL’sinin “sürücü belgesi bedeli”, 2 TL’sinin ise “Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı”na “bağış” şeklinde alınması tartışma yarattı. Her bankanın Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmasının bulunmaması nedeniyle vatandaşın iki ayrı bankaya giderek iki ayrı işlem yapması kriz yarattı. Öte yandan halen ehliyet sahibi olan birisinin belgenin yenilenmesi nedeniyle zaten kamusal görevini yerine getiren memurların yaptığı işlem için Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na zorunlu olarak 2’şer TL üzerinden toplamda 48 milyon TL ödemek zorunda bırakılması da tepki çekti.

48 milyon TL’lik zorunlu bağışın gerekçesi nedir?

Konuyu Bilgi Edinme Yasası kapsamında İçişleri Bakanlığı gündemine taşıyan Umut Oran, şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:
“Zaten sürücü belgesine hak kazanmış ve her türlü parasal bedelini ödeyerek yasal yetkiler içerisinde ehliyetini kullanan bir vatandaş, yürütme organının kararı nedeniyle ‘AB’ye uyum gerekçesiyle’ belgesini yenilemek durumunda kaldığında neden Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na 2 TL’lik bağış yapmak zorunda kalmaktadır? 24 milyon sürücü belgesi göz önüne alındığında toplamda 48 milyon TL’yi bulan ‘bağış’ neden vatandaşların kendi iradelerine, tercihlerine bağlı kılınmayarak ‘zorunlu’ tutuluyor? Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nda toplanacak söz konusu 48 milyon TL nerelerde, hangi amaçlar için kullanılacaktır? Bu şekilde kamu kurum kuruluşlarına ait vakıf ve derneklere ‘zorunlu’ olarak bağış yapılması, havale gönderilmesi yasak değil midir?”