06-07 Temmuz 2015

Sosyalist Enternasyonal Konseyi 6-7 Temmuz tarihlerinde New York’taki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Merkezi’nde SE üyesi partiler ve davetli misafirler ( katılımcıların listesi ) eÅŸliÄŸinde global gündem hakkında hareketimizin kilit konularını görüşmek üzere toplanmıştır.İki gün süren toplantıda, katılımcılar güvenlik ve terörle mücadele, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine olan baÄŸlılığımız ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve COP21 konularını ele almıştır.

Toplantıyı Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala, açmış ve tüm delegeleri karşılamıştır. Ayala, güçlü bir sosyal demokrat etkinin gerekli olduÄŸu ana baÅŸlıklardan ibaret olan gündemdeki konuları sunmuÅŸtur. Delegeler, her konuda eldeki sorunlardan doÄŸrudan etkilenen kiÅŸilerden ve tartışmayı uluslararası seviyede ÅŸekillendirmekten sorumlu olan diÄŸerlerinden gelen müdahaleleri dinleme ÅŸansına sahip olacaktı. Sosyalist Enternasyonal’in güçlerinden biri tüm bu tartışmalara bir çok farklı açıdan katkıda bulunma ve ayrıca bu toplantıyı BM Genel Merkezinde düzenleyerek BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in iÅŸ ve görüşlerine verdiÄŸi desteÄŸi göstermek suretiyle kurumsal bir seviyede devreye sokma yeteneÄŸi olmuÅŸtur.

SE BaÅŸkanı Yorgo Papandreu açılış konuÅŸmasına Yunanistan’da önceki gün yapılan referandumun sonuçlarını yansıtarak ve regresif politikaların ve global anlamda küreselleÅŸmeden faydalandığını ve faydalanamadığını hissedenlerin varlığının bir sonucu olarak toplumdaki yeni ayırıcı çizgilerden bahsederek bu neticeye yol açan durum hakkındaki analizini sunarak baÅŸlamıştır. Bu Konsey toplantısının arifesinde Yunanistan ile ilgili olarak yayınlanan ve Avrupa liderlerine yapılan çaÄŸrıyı içeren SE BaÅŸkanlığı tarafından yapılan açıklamaya , deÄŸinmiÅŸtir.Ayrıca, küresel ilerici hareketin önceliklerini yansıtan bu toplantının ana konularının altını çizmiÅŸtir. Dünyanın terörizme karşı koordineli bir harekete, geliÅŸme sorunlarının merkezine insan haklarının yerleÅŸtirilmesine ve iklim deÄŸiÅŸiklikleri konusunda küresel bir iÅŸbirliÄŸine ihtiyacı olduÄŸunu da sözlerine eklemiÅŸtir.

Terörle mücadele konusunda, terörden muzdarip ülkelerin temsilcileri durumu kendi tecrübelerine dayanarak sunmuÅŸlardır. Irak ve Suriye’de varlığını duyduÄŸumuz İŞİD veya DAEÅž olarak bilinen terörist gruba karşı yapılan mücadele hakkındaki raporlar, bu ülkelerin ön saflardaki mücadelesinde uluslararası toplumun artan bir desteÄŸi için çaÄŸrıda bulunmaktadır. Bir çok konuÅŸmacı terörizm ve ÅŸiddet karşında Enternasyonalimizin deÄŸerlerini sürdürme ve savunma ve güvenlik arayışında demokrasi ve özgürlükleri terk etmeme gereÄŸinin altını çizmiÅŸtir.İşleyen bir demokratik devlet, korku ve terör savunucularına bir karşı örnektir ve korunmalıdır. Katılımlardan doÄŸan bir baÅŸka güçlü mesaj da dünyada ortaya çıkan yeni güvenlik tehditlerini irdelemek için daha etkili bir uluslararası iÅŸbirliÄŸine ihtiyaç duyulabileceÄŸi idi. Dünyada terörist grupların Orta DoÄŸu, Kuzey Afrika, Sahel ve diÄŸer bölgelerde uluslararası sınırları dikkate almadan faaliyette olması nedeniyle, bu gruplara olan tepki de uluslararası ve çok taraflı olmalıdır. Tartışmalar sırasında deÄŸinilen bir dizi belirli durumlara iliÅŸkin dünyadaki terörizm ve emniyetsizlik karşısında Enternasyonalin konumunu özetleyen bir deklarasyon Konsey tarafından kabul edilmiÅŸtir. İsrail ve Filistin’deki üye partilerin temsilcileri tarafından yapılan müdahaleler ayrıca dinlenilmiÅŸ ve Filistin sorunu hakkında bir deklarasyon ayrıca kabul edilmiÅŸtir.
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SKH) konusunda, daha önce 2015’in geliÅŸim için bir fırsat üretme yılı olduÄŸunu vurgulamış olan BirleÅŸmiÅŸ Milletler GeliÅŸim Programı (BMGP) Yöneticisi Helen Clark tarafından temel düşünceleri anlatan bir konuÅŸma yapılmıştır.Clark, insanları ortak bir gaye için çalışmaya motive eden istekli, küresel hedeflere olan inancını ve SKH’lerin üç ayaklı bir gündemde ekonomik, sosyal ve çevresel yönleri içeren Binyıllık Kalkınma Hedefleri süresinde bitirilmemiÅŸ iÅŸleri hedef alması gerektiÄŸini ifade etmiÅŸtir. Bu konu üzerine delegelerden çeÅŸitli müdahaleler sürdürülebilir geliÅŸmenin barış ve refah ve de eÅŸitsizlik ve kadın ve azınlık haklarına karşı gösterilen mücadele üzerinde önemli bir rol oynadığını vurgulamıştır. SKH’ların konu ile ilgili bir deklarasyonda belirtilen sosyal demokrasinin amaçlarının çoÄŸu için oldukça temsil edici olduÄŸu konusunda bir fikir birliÄŸi oluÅŸmuÅŸtur.

Sosyalist Enternasyonal, özellikle iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini önlemek için uzun zamandır beklenen kapsamlı anlaÅŸmanın yapılması ile ilgili yüksek beklentiler olan yakında yapılacak COP21 zirvesinin ışığında küresel çaplı iklim deÄŸiÅŸikliklerini önlemedeki savaşına yüksek öncelik vermeye devam etmiÅŸtir.  Konu ile ilgili bir tanıtım konuÅŸmasında, SE BaÅŸkan Yardımcısı Elio Di Rupo (Belçika, Sosyalist Parti) küresel iklim adaletini saÄŸlamak için, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi üzerinde farklı bir ekonomik model çaÄŸrısı yapmıştır.Gezegeni paylaÅŸmak için, daha iyi bir sosyal adalet, fakirliÄŸe karşı daha etkin bir mücadele ve çevresel mücadeleyi harmanlayan farklı bir yol gerektiÄŸini sözlerine eklemiÅŸtir. Maldivler eski baÅŸkanı Muhammed Waheed’de ayrıca küçük ada ülkelerinin iklim deÄŸiÅŸiklikleri sonucunda karşılaÅŸtıkları belirli zorlukları ana hatlarıyla anlatan bir açılış konuÅŸması yapmıştır. Bu ülkeler genellikle deniz seviyesinin altında, uzak ve geliÅŸmemiÅŸ ülkeler olup adaptasyon sürecine yardım etmek için Paris’te hafifletici olmanın ötesine geçerek ilerleyici olan bir anlaÅŸmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Konsey, iklim ve COP21 konusunda, gezegenin geleceÄŸi için büyük önem taşıyan bu ana yaklaşıyorken SE’nin görüşlerini ana hatlarıyla belirleyen bir deklarasyonu kabul etmiÅŸtir.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Jan Eliasson, BM’nin daha yüksek bir belirsizlik, kargaÅŸa ve çatışmaya sahip daha karmaşık uluslararası bir durumdaki görevlerini vurguladığı özel bir konuÅŸma yapmak için davet edilmiÅŸtir. Mevcut krizlerdeki etnik ve dini faktörler, klasik diplomasi araçlarının dağılan ve bölgesel ve uluslararası güvenlikte ciddi tehdit oluÅŸturan milletlerde artık geçmiÅŸte olduÄŸu gibi iÅŸe yaramadığı anlamına gelmektedir. Eliasson, bütün uluslararası çözümlerin, barış, kalkınma ve insan haklarına dayalı bir formül gerektiÄŸinin altını çizmiÅŸtir. KonuÅŸmasının ardından, Eliasson, BM yetki alanındaki, Sahel ve Yemen’deki çatışmalar ve uluslararası hukuka saygı hakkında, BM’nin iyi bir güç olduÄŸu ancak halen bu imtiyazı ve yükümlülükleri dünyadaki tüm insanlara yaÅŸatmak için üyelerince gösterilecek ekstra çabanın gerekli olduÄŸu durumların mevcut olduÄŸuna dair inancını vurgulayarak bir dizi soruyu yanıtladı.

Bir önceki Konsey toplantısında alınan bir karar doÄŸrultusunda, gündem, Sosyalist Enternasyonalin Ermeni Soykırımının bir dizi ulusal parlamento ve uluslar üstü kurum tarafından tanınması ile ilgili konulardaki bakış açısını içermekteydi. Ermenistan ve Türkiye SE BaÅŸkan Yardımcıları ile yapılan anlaÅŸma sonucunda, bu konuda yıl içerisinde daha sonraki bir tarihte Sosyalist Enternasyonal tarafında “Ermeni soykırımının Türk tarafınca tanınması Türkiye ve Ermenistan arasında gerçek bir uzlaÅŸma saÄŸlayabilir mi?” baÅŸlıklı bir yuvarlak masa tartışması yapılması kabul edilerek açıklandı. Bu toplantı, Türkiye ve Ermenistan’dan SE üyesi partiler ile katılmak isteyen diÄŸer taraflar, özellikle davet edilen aydınlar, sosyal organizasyonların liderleri ve diÄŸerlerinin de katılımını içerecektir.
SE Göçler komitesinin yoÄŸun çalışmasını müteakip, Göçmenlerin hakları konusundaki SE bildirgesinin nihai taslağı Konseye komite baÅŸkanı Habib el-Maliki (FAS, Sosyalist BirleÅŸik Halk Güçleri Partisi) tarafından sunulmuÅŸtur. Bu Bildirge, bu konudaki ulusal tartışmalarda sıklıkla gözden kaçan her bir göçmenin haklarına odaklanan SE gündeminin kalbine göç sorununu yerleÅŸtirir. Konsey, Bildirgeyi, Enternasyonal’in gezegendeki tüm insanların temel haklarına baÄŸlılığını vurgulayarak oy birliÄŸi ile kabul etmiÅŸtir.

Batı Sahra üzerinde son SE Misyonu, SE Akdeniz Komitesi BaÅŸkanı Carme Chacón (İspanyol Sosyalist İşçi Partisi, İspanya) tarafından SE’nin barış doÄŸrultusunda aktif bir katkısı olarak tanıtılmıştır. Önceki kararlar ve Sosyalist Enternasyonal’in kararları doÄŸrultusunda, misyon çatışmanın tarafları ile yerinde görüşmelerde bulundu ve bir rapor tamamlandı.Misyona liderlik eden Juan Antonio Yáñez-Barnuevo (İspanyol Sosyalist İşçi Partisi, İspanya), raporunun ana hatlarını ve tavsiyelerini sundu. Konsey, raporu oybirliÄŸi ile kabul etmekle, komite ve baÅŸkanlığına ve misyon üyelerine olan takdirlerini ve misyonun üyelerini tasdikini kaydetmiÅŸ oldu.Konsey, bu çatışmaya siyasi bir çözüm bulmaya katkı ve adil ve uzun ömürlü bir barış saÄŸlama görüşü ile bu konuya aktif olarak eÄŸilmiÅŸ olmaya devam etmeyi kabul etmiÅŸtir.

Konsey, bu yıl Aralık ayı yapılacağı duyurulan yasal seçimler öncesinde Venezuela’daki mevcut geliÅŸmeler ile ilgili olarak bir katkıda bulunacak ve Leopoldo López, Daniel Ceballos, Antonio Ledezma ve diÄŸer siyasi tutukluların salınmasına, temel hak ve hürriyetlere saygı gösterilmesinin garanti edilmesine ve siyasi sürgündekilerin dönüşüne çaÄŸrıda bulunan bir kararı kabul edecektir.Kamerun’da tutuklu bulunan Marafa Hamidou Yaya’nın hakları ile ilgili çaÄŸrıda bulunan bir baÅŸka karar da ayrıca kabul edilmiÅŸtir.

SEFAC eş başkanlığı ve Etik Kurulu başkanı tarafından verilen raporlar da ayrıca kabul edildi. Konsey, tüzük uyarınca üyelik ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle dört partinin üyeliğinin durdurulmasını not etmiştir.

Konsey toplantısında Fas Sosyalist Birleşik Halk Güçleri Partisi lideri Driss Lachgar yeni SE Başkan Yardımcısı ve SE Başkanlık Divanı üyesi olarak seçildi.

Son olarak, Konsey, bu ülkedeki SE üyesi parti olan Angola’nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi’nin kardeşçe açık davetini kabul etmek suretiyle 2015 yılı ikinci SE Konsey Toplantısını Luanda, Angola da yapmayı kabul etmiÅŸtir.

Print Friendly, PDF & Email