CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Her seçim öncesi olduğu gibi yine her gün yüzlerce hayali tesis ve eserin “sözde” hizmete açılarak ülke ekonomisine “kazandırıldığı” bir “toplu açılış” tiyatrosu izledik. AKP, bu ülkede “fayton”, ayakkabı “boya sandığı”, çöp kamyonu için bile açılış yaptı.

Umut Oran, AKP’nin toplu açılış adı altındaki seçim mitinglerinin parası ise kendi cebinden değil devletin bütçesinden, yani milletin cebinden çıktığını, devletin temsil ağırlama giderleri ilk dört ayda %100 artarak 52 milyon (trilyon) liraya ulaştığına dikkat çekti.

Umut Oran
Basın Açıklaması
01.6.2015

BÜTÇEDEKİ “AĞIRLAMA” GİDERLERİ 4 AYDA YÜZDE 100 ARTARAK 52 MİLYON TL OLDU 

  • Her seçim öncesi olduğu gibi yine her gün yüzlerce hayali tesis ve eserin “sözde” hizmete açılarak ülke ekonomisine “kazandırıldığı” bir “toplu açılış” tiyatrosu izledik. AKP, bu ülkede “fayton”, ayakkabı “boya sandığı”, çöp kamyonu için bile açılış yaptı.
  • AKP’nin toplu açılış adı altındaki seçim mitinglerinin parası ise kendi cebinden değil devletin bütçesinden, yani milletin cebinden çıktı. Devletin temsil ağırlama giderleri ilk dört ayda %100 artarak 52 milyon (trilyon) liraya ulaştı.
  • Bütçedeki gelirler milletin parasıdır, millete harcanması gerekir. AKP’nin bunu kendi siyasi propagandası için kullanması hukuka göre “SUÇ”, Erdoğan’ın meydanlarda elinde salladığı kutsal kitabımıza göre ise “GÜNAH” tır. Özel görüşmelerinde devlet hazinesinden alınmış mumu söndürüp kendi parasıyla aldığı mumu yakan Hz. Ömer’i örnek alsınlar.

Ekonominin geldiği noktada binlerce işletme mali darboğaza girip iflasa sürüklenirken, seçim öncesi vatandaş, her gün onlarca hayali tesisin ekonomiye kazandırıldığı yalanına dayalı “toplu açılışlar” tiyatrosunu izlemekten bıktı. Cumhurbaşkanı, il il dolaşarak elde Kuran yaptığı mitinglerde AKP’ye oy istedi. Başbakan, bakanlar, AKP’li belediyeler de boş durmadı. Her gün yüzlerce hayali tesis ve eseri “sözde” hizmete açarak, güya ülke ekonomisine kazandırdılar. Birçok ilde bakanlıklar, belediyeler, valilik ve kaymakamlıklar hemen her gün çeşitli vesilelerle tören düzenledi. Toplu Konut İdaresi gibi kuruluşların yaptığı büyük çaplı törenlerin sayısı seçim öncesi tavan yaptı. Bir ayakkabı boyacısına hediye edilen boya sandığı için yapılan resmi açılış hala belleklerdeyken bu ülke, “fayton”, itfaiye aracı, çöp kamyonu için yapılan açılışlara da tanık oldu.

DEVLETİN TEMSİL AĞIRLAMA GİDERİ İKİYE KATLANDI

Merkezi yönetim bütçesinde kamunun temsil ve ağırlama giderleri seçim öncesi katlanarak arttı. Ocak ayında 2.5 milyon lira olan harcama, Şubat’ta 8.7 milyon, Mart’ta 16.4 milyon, Nisan’da 24.2 milyon liraya ulaştı. Geçen yılın ilk dört ayında 26 milyon lira olan toplam temsil ve ağırlama giderleri, bu yıl aynı dönemde % 100 artarak 52 milyon (trilyon) liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “toplu açılış töreni” bahanesiyle yaptığı seçim mitingleri başta, millet kesesinden yürütülen AKP seçim propaganda faaliyetleri, devletin temsil ve tanıtma giderlerini ikiye katladı. Üstelik bu harcamaların bütçeye yansıtılan kısmı, yani sadece buzdağının görünen ucu… Merkezi yönetim bütçesinin 2015 yılı toplam harcama büyüklüğü 2014’e göre yüzde 5.5 artışla belirlenirken, bu kapsamda temsil ve ağırlama giderleri yüzde 35 artırılarak 252 milyon liraya çıkarılmıştı. Bu da 2015’in seçim yılı olmasının gözetildiği, AKP’nin seçim giderlerini devlet kasasından karşılamayı çok önceden planladığını gösteriyor.

SEÇİM PROPAGANDASININ FATURASINI MİLLETE ÖDETMEK SUÇTUR…

Partilerin propaganda faaliyetlerinin parasını kendi kasasından ödemesi gerekirken, “toplu açılış” aldatmacası ile seçim mitinglerinin masrafı devletin bütçesinden karşılanmıştır. Yani bir yandan sanal tesis açılışları ile gözü boyanıp oyu alınmak istenen millet kandırılırken, aynı zamanda bu etkinliklerin harcamaları da devlet kesesinden yapılmıştır. Açıkça AKP’ye oy isteyen Cumhurbaşkanı, hükümet ve AKP’li belediyelerin toplu açılış görünümlü seçim faaliyetlerinin parası milletin cebinden çıkmıştır.

HANİ HZ. ÖMER’İ ÖRNEK ALIYORDU?

Bütçedeki gelirler milletin parasıdır, millete harcanması gerekir. Partilerin kendi yasal gelir kaynakları vardır. Harcamalarını da kendi parası ile yapması gerekir. Bu bir siyasi partinin muhalefette ya da iktidarda olmasına göre değişmez. Sözde toplu açılış şovuyla milletin parasıyla milletin gözünü boyamaya kalkışan Cumhurbaşkanı ve hükümetin kamu kaynaklarını kullanarak seçim mitingi yapması hukuken “SUÇ” tur. Yapılan iş toplumsal değerlerimize, devlet teamüllerimize aykırı, etik açıdan da “AYIP” tır. Meydan meydan dolaşıp devlet kesesinden seçim mitingi gerçekleştiren Erdoğan’ın eylemi, elinde salladığı Kuran’a göre de “GÜNAH” tır. Resmi mesaisinde kullandığı devlet hazinesinden alınmış mumu, özel görüşmelerine geçince söndürüp kendi parasıyla aldığı mumu yakan Hz. Ömer’i örnek almaları bu kadar zor mudur?

Print Friendly, PDF & Email