Elektrik kesintisi, özelleştirmeleri alan şirketlerin protestosundan mı kaynaklanıyor? 

CHP’li Umut Oran Davutoğlu’na ülkede yaşamı durduran büyük elektrik kesintisi sordu: 

Terör ya da siber saldırı mı var? 
NSA’nin ABD için yaptığı uyarı Türkiye için de geçerli mi? 

Konunun nükleer santral kurulması ile ilgilisi var mı?

ANKARA

Türkiye genelinde saat 10.36’da yaşanan ve ilk belirlemelere göre 38 ili felç eden büyük elektrik kesintisi CHP tarafından TBMM gündemine taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Büyük elektrik kesintisinin gerekçesi nedir? Elektrik kesintisi, özelleştirmeleri alan şirketlerin protestosundan mı kaynaklanıyor? Türkiye’de enerji güvenliği bu kadar zayıf ve kırılgan mıdır? Ülke genelinde yaşamı durduran bu büyük elektrik kesintisi bir terör ya da siber saldırı sonucu mu gerçekleşti? 2014 yılının Kasım ayında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Çin’in ve “birkaç ülkenin” ABD’nin bütün elektriğini siber saldırıyla kesebileceğini duyurmuştu, benzeri bir risk Türkiye için de var mıdır?” diye sordu.

CHP’li Umut Oran’ın elektrik kesintisi nedeniyle TBMM Başkanlığına bugün soru önergesi sundu. Umut Oran’ın Davutoğlu’na yönelttiği sorular şöyle:

“- Tüm Türkiye’de saat 10.36’da gerçekleşen ve ilk belirlemelere göre 38 ilde yaşamı durduran büyük elektrik kesintisinin gerekçesi nedir? Bu kesintiyi ilk olarak tam olarak saat kaçta öğrendiniz ve hangi acil adımları attınız?

– Bugünkü elektrik kesintisi Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır,  Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Hatay, İstanbul, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Muğla, Muş, Rize, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Zonguldak illerinde mi yaşandı, kesinti başka hangi illere etkiledi?

ELEKTRİK ŞİRKETLERİNİN PROTESTO EYLEMİ Mİ?

– Kesintinin, elektrik ihalelerine alan şirketlerin alacaklarının tahsil edememeleriyle ilgili bir toplu eylemden kaynaklandığı iddiası doğru mudur?

TERÖR YA DA SİBER SALDIRI MI?

– Türkiye’de enerji güvenliği bu kadar zayıf ve kırılgan mıdır? Ülke genelinde yaşamı durduran bu büyük elektrik kesintisi bir terör ya da siber saldırı sonucu mu gerçekleşti?

NSA UYARISI TÜRKİYE İÇİN DE GEÇERLİ Mİ?

– 2014 yılının Kasım ayında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Çin’in ve “birkaç ülkenin” ABD’nin bütün elektriğini siber saldırıyla kesebileceğini duyurmuştu, benzeri bir risk Türkiye için de var mıdır?

– Siber saldırılara karşı enerji üretim ve iletim sistemimizde hangi güvenlik önlemlerini aldınız?

NÜKLEER LOBİSİ İLE İLGİSİ VAR MI?

– Bu elektrik kesintisi ile TBMM’den bu hafta geçirmeye çalıştığınız nükleer santral yasa tasarısı arasında herhangi bir ilişki var mıdır?

Print Friendly, PDF & Email