Davutoğlu’na sordu: Aldatılma durumu sizin hükümet için de geçerli mi? 

“Okkır, Tatar ve Özenalp ve diğerleri için ne yapacaksınız?”

ANKARA

12. Cumhurbaşkanı’nın, geçen hafta Harp Akademileri Komutanlığı’nda Ergenekon ve Balyoz davaları için “Kurumlarımızın içinde örgütlenmiş bir yapının yürüttüğü kumpasa maruz kaldık, aldatıldık” açıklamasını yapması üzerine CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması, selefinizin önceki Başbakanlığı dönemini kapsadığı için halen mevcut hükümet için de geçerli midir, bu durum sürmekte midir?” diye sordu. Oran, Davutoğlu’na kumpas davası mağdurları için CHP’nin iade-i itibar tekliflerinin mevcut olduğunu ve aylardır TBMM’de beklediğini anımsatarak bu konuda adım atıp atmayacaklarını açıklamasını istedi.

CHP’li Umut Oran, Erdoğan’ın “aldatıldık” açıklaması üzerine Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Oran’ın önergesinde yer alan sorular şöyle:

SİZİN HÜKÜMET DE ALDATILDI MI?

– Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması, selefinizin önceki Başbakanlığı dönemini kapsadığı için halen mevcut hükümet için de geçerli midir, bu durum sürmekte midir?

İADE-İ İTİBAR YASASI ÇIKARTACAK MISINIZ?

– AKP hükümetleri, Cumhurbaşkanı’nın açıklaması doğru ise, kumpas mağdurları için hangi adımları atacak, iade-i itibar yasası çıkartacak mısınız?

Grup Başkanvekilimiz Akif Hamzaçebi’nin hazırlayıp TBMM’ye sunduğu (www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=159846) ve Temmuz 2014’ten itibaren bekleyen imzamızı taşıyan iade-i itibar yasa teklifinin yasalaştırılması için neden harekete geçmiyorsunuz?

– Bu kumpas davaları sonucunda mağdur olan ve Anayasa Mahkemesi’nin ortadan kaldırdığı mahkumiyet karalarına rağmen halen adli sicil kayıtlarında hükümlü göründükleri için herhangi bir işte dahi çalışamayan, mağdur yurtsever subay-astsubay, sivil yurttaşların durumlarının bir an önce düzeltilmesi amacıyla verdiğim ve halen TBMM’de bekleyen yasa teklifimin (www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=176198) yasalaşması için harekete geçecek misiniz?

OKKIR, TATAR VE ÖZENALP’İ ANIMSATTI

– Kumpas davası nedeniyle yargılanan cezaevinde yaşamını yitiren Kuddusi Okkır’ın ailesi için hangi girişimde bulunacaksınız, iade-i itibarını nasıl sağlayacaksınız? Cezaevinde Okkır’ın ölümüne yol açanlar hakkında neden bir tek idari dava dahi açılamadı?

– Kumpas davası mağduru Deniz Yarbay Ali Tatar’ın ölümü nedeniyle hangi adıkları atacaksınız? Ali Tatar’ın iade-i itibarını nasıl sağlayacaksınız?

– Kumpas davası nedeniyle bulunduğu Mamak Askeri Cezaevinde yaşımın yitiren Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in itibarının iadesi için hangi girişimde bulunacaksınız?

Print Friendly, PDF & Email