Eski haber kameramanı Yılmaz Koçyılmaz, dün akşam Ayaş’tan Ankara’ya özel aracıyla gelmesine izin vermeyen trafik polisiyle yaşadığı sözlü tartışma sonrasında “tansiyonum var yapmayın” demesine rağmen yere yatırılıp kelepçelenmek istenmesi sırasında yaşanan arbedede kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. 

Koçyılmaz’ın arkadaşlarının bilgi vermesi üzerine konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Umut Oran, İçişleri Bakanı’na, “Makul şüphe’ TBMM’den geçmeden uygulayın talimatı mı verildi? Kimdir bu ölümün sorumlusu” diye sordu.

ANKARA

Eski haber kameramanı olan Yılmaz Koçyılmaz (45) dün akşam saatlerinde özel aracıyla Ayaş ilçesinden Ankara’ya gelmek isterken, hava koşulları nedeniyle geçişine izin vermeyen trafik polislerinin kendisini yere yatırıp kelepçelemeye çalıştığı sırada kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. “Yapmayın tansiyon hastasıyım” uyarısına rağmen yete yatırılıp kelepçelenmesi sırasında Koçyılmaz’ın ölümünü TBMM’ye taşıyan CHP’li Umut Oran, İçişleri Bakanı’na, “’Makul şüphe’ TBMM’den geçmeden uygulayın talimatı mı verildi? Kimdir bu ölümün sorumlusu” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Koçyılmaz’ın arkadaşları tarafından konunun kendisine aktarılması üzerine olayın örtbas edilmemesi için İçişleri Bakanı’na yazılı soru önergesi yöneltti. Umut Oran, İçişleri Bakanı’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

Trafik polisi neden kelepçe takmak istedi?

– Görgü tanıklarına göre aracında kış lastiği ve zincir bulunan eski haber kameramanı Yılmaz Koçyılmaz’a neden trafik polisi tarafından kelepçe takılmaya çalışıldı? ‘Zor kullanma’ yetkisine bir trafik polisi tarafından neden gerek duyuldu? Trafik polisi, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun hangi maddesine dayanarak bu yetkiyi kullanmaktadır?

“Yapmayın ben tansiyon hastasıyım, kelepçelemeyin” diye uyardı

– “Yapmayın ben tansiyon hastasıyım, kelepçelemeyin” diyen bir vatandaşın uyarısını polis memurunun dinlememesi nedeniyle yaşanan ölümün sorumlusu kimdir?

Mesleği iletişim olan birisi “makul şüphe’li mi oldu? 

– CNN Türk, TV 8 ve Ulusal Basın Ajansı (UBA) gibi ulusal haber merkezlerinde görev yapmış, rahatlıkla iletişim kurulabilecek bir yapıda olduğu bilinen eski medya mensubu Yılmaz Koçyılmaz’ın kelepçelenmek istenmesinin gerekçesi nedir? Yılmaz Koçyılmaz’ın öldürülmesi, görevli polisin “makul şüphe” uygulamasından mı kaynaklanmaktadır? 

Şimdiden “makul şüpheyi” uygulayın talimatı mı var? 

– “İç güvenlik paketi” dediğiniz yasa değişikliği henüz TBMM’de görüşülmemişken kolluk tarafından uygulanması yönünde yazılı, sözlü talimat mı verdiniz?

Ölüme yol açan trafik polisleri kimlerdir?

– Organik tarım işiyle uğrayan ve her akşam işyerinin olduğu Ayaş ilçesinden evinin bulunduğu Ankara şehir merkezine düzenli olarak gelip giden, yolun durumunu çok iyi bilen Yılmaz Koçyılmaz, yetere yatırılıp kelepçelenmeden engellenemez, ikna edilemez miydi? Koçyılmaz’ı durdurup kendisini zorla kelepçelemek isteyen, ölümüne yol açan trafik polisi ekibinde kimler vardı? Bu ölüm olayından sorumlu olan polis memurlarının isimleri, sicil numaraları ve görev yerleri, kısım-büro, şubeleri neresidir?

Araştırma talimatı verildi mi?

– Görevini kötüye kullanan, yetki sınırlarını aşan, ölüme sebebiyet veren trafik polisleri hakkında inceleme, araştırma talimatı verdiniz mi? Söz konusu memurların daha önce benzeri biçimde vatandaşla yaşadıkları başka sorunlar, aldıkları adli-idari cezalar var mıdır, varsa bunların ayrıntıları nelerdir?

Print Friendly, PDF & Email