CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, hükümetin seçime sadece 125 gün kalmışken getirdiği “konut müjdesi”nin gerçekte uygulanabilmesi çok zor, ayakları yere basmayan seçime dönük bir yatırım olduğunu, sadece  inşaat lobisinin ihya edilmesinin amaçlandığını söyledi. 

Umut Oran
Basın Açıklaması
30.01.2015

AKP İktidarında TOKİ Ranta Teslim Edildi, Vatandaş Borca Battı 

“CHP iktidarında TOKİ’yi aslına döndürecek, evsiz vatandaş, yurtsuz öğrenci bırakmayacağız”

“Rahat Bırakın Erdem Başçı’yı Herkes İşine Baksın!”

Dar gelirlileri ev sahibi yapmak için 1984’te kurulan TOKİ’yi bu amacından saptırıp, 12 yıldır şehir rantlarını yandaş müteahhitlerle paylaşma aracı olarak kullanan AKP, seçimlere az bir süre kala “ev alacaklara devlet desteği” açıkladı. Banka kredisiyle ev alacaklara özel bir hesap açtırarak 3-5 yıl boyunca para biriktirmeleri koşuluyla alım aşamasında peşinatın yüzde 10-15’i kadar devlet desteği vaat ediliyor.

949 TL MAAŞ İLE AYDA 1041 TL NASIL BİRİKTİRİLİR?

Türkiye’de 100 metrekarelik bir apartman dairesinin ortalama satış fiyatı 250 bin TL dolayında bulunmaktadır. Vatandaşın, bu fiyata bir konutu banka kredisiyle alabilmesi için, fiyatın yüzde 25’i oranında 62.500 lira peşinat ödemesi gerekiyor. Bu parayı biriktirmesi için de 5 yıl boyunca ayda 1.041 bin lira ayırması lazım. Türkiye’de halkın gelir düzeyi ortada. Halen net asgari ücret 949 TL, ortalama memur maaşı 2 bin TL dolayında, buna karşılık 4 kişilik ailenin aylık geçim maliyeti 4 bin TL’nin üzerindedir. Vatandaşın harcanabilir gelirdeki borcu 12 yılda %6,5 dan % 55 e çıkmışken bu destek getirilse bile mevcut gelir düzeyiyle tasarruf edemeyen geniş kitleler bundan yararlanamayacaktır. Peşinatı bulsa bile bunun yüzde 15’i kadar verilecek desteğin toplam konut fiyatı içindeki payı da sadece yüzde 3.7 olacaktır. Buna karşılık, zaten vatandaşın alım gücünü kat kat aşan konut fiyatları, bu açıklamanın gazıyla daha da yükselecek; ev almak vatandaş için kovaladıkça kaçan bir hedef haline gelecektir. Sonuç olarak; Davutoğlu’nun açıkladığı “büyük müjde” diye sunulan “konut desteği” vaadi, gerçekte işlerliği olmayan, sırf vatandaşın gözünü boyamaya yönelik, son derece ucuz ve bayat bir seçim yatırımıdır. Bu yolla dar gelirliyi konut sahibi yapma olanağı yoktur. 

RAHAT BIRAKIN ERDEM BAŞÇI’YI

12. Cumhurbaşkanı’nın ‘faizi indir’ takıntısı boşuna değil biliyoruz. Seçime 125 gün kalmışken ev desteği hikayesiyle, vatandaşı daha fazla borçlandırırken konut stokunu eritip, faiz lobisini ihya etmek istiyorlar. Kim siyasi amaçlarla faizlere müdahale edilmesini istiyorsa bilin ki o kişi Türkiye için kötülük yapmaktadır, ülkeyi krize bir adım daha yaklaştırmaktadır. Hükümete, 12’nci Cumhurbaşkanına sesleniyorum, rahat bırakın Erdem Başçı’yı, Merkez Bankası’nı, herkes kendi işine baksın.

AMAÇ YANDAŞ FİRMALARIN İFLASINI ÖNLEMEK

AKP, 12 yıldır inşaat sektörüne verdiği gazla ekonomiyi canlı tutmaya çalıştı. Şimdi talep durma noktasına geldi, konutlar satılmıyor, stoklar büyüdü, inşaat sektörü tıkandı, firmalar zor durumda. AKP’nin açıkladığı “destek” vaadinin ardında inşaatta oluşan balonun patlaması ve yandaş firmaların iflas korkusu yatıyor. Erdoğan’ın, dövizi azdıracağını bile bile faiz indirimi için özerk Merkez Bankası’na aşırı baskı yapmasının nedeni de bu. “İnşaat lobisi”nin etkisiyle faiz suni biçimde, emirle düşürülerek ekonomide kriz tetikleniyor. Doların 2.42 TL’yi görerek tüm zamanların rekorunu kırması, ciddi bir krizin habercisidir.

TOKİ’Yİ GERÇEK MİSYONUNA DÖNDÜRECEĞİZ! 

Kuruluş amacı ülkenin arsa ve konut ihtiyacını karşılamak ve dar gelirli vatandaşa ucuz konut üretmek olan TOKİ, AKP hükümetleri döneminde bu amacından saptırıldı. 12 yıldır adeta bir “arsa ofisi” gibi çalıştırılan TOKİ, “arsası benden, yapması senden, karı paylaşalım” diyerek devletin arsa varlığını büyük müteahhitlere sattı. İmar mevzuatı ile oynanarak AKP’li belediyeler eliyle kentlerde üretilen gayrimenkul rantları yandaş müteahhitlerle paylaşıldı. AKP döneminde TOKİ’nin ana faaliyet bu oldu. TOKİ’nin sözde alt gelir grubu için ürettiği konutları da çoğu yerde AKP milletvekilleri ve yandaşlarınca adeta yağmalandı. Kirada oturan vatandaşın ev sahibi olma hayali yine havada kaldı. Türkiye’de 5 milyona yakın aile (yaklaşık 20 milyon nüfus) kirada oturuyor. Kiradakilerin oranı büyük şehirlerde yüzde 30’u aşıyor. AKP döneminde üniversite gençliğine yurt sağlama görevi de ihmal edildi.

Vatandaşa taahhüdümüzdür CHP iktidarında; TOKİ gerçek kimliğine kavuşacak, vatandaş ev bark sahibi olacak, üniversitelerde yurtsuz bir tek öğrenci dahi kalmayacak

Kiradaki nüfus oranı en yüksek iller (%)

Ev sahibi Kiracı Diğer
İstanbul 60,6 31,5 8,0
Ankara 60,9 30,2 8,9
Antalya 63,2 29,9 6,9
Gaziantep 59,5 27,3 13,3
Eskişehir 65,2 26,5 8,3
İzmir 63,0 26,5 10,6
Kocaeli 66,1 26,3 7,6
Bursa 62,7 24,9 12,4
Batman 66,9 24,6 8,5
Konya 68,7 24,0 7,4

Basın Açıklaması:
AKP-Iktidarinda-TOKI-Ranta-Teslim-Edildi-Vatandas-Borca-Batti-2-1

Print Friendly, PDF & Email