Görüş mesafesi sıfıra düşse bile uçakların güvenli inişini sağlayan sistem Esenboğa’da, Erdoğan’ın uçağı nedeniyle tam olarak çalışamaz hale geldi. 

Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş’tan uçuşlar yapılamayınca karayolunda 570 km yol yaparak Adana’ya ulaşan Umut Oran, Urfalıların sıkıntısını TBMM’ye taşıdı.

ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, parti görevi için 15 Ocak’ta Şanlıurfa’ya yaptığı ziyaretin dönüşünde çok az kar yağmasına ve çok yoğun olmayan sise rağmen Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Gaziantep’teki uçuşların o gece iptal olmasını TBMM gündemine taşıdı. Umut Oran, uçakların kör uçuş yapmasını sağlayan Aletli İniş Sisteminin (ILS) niçin bölgede olmadığının açıklanmasını isterken, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a, Cumhurbaşkanlığına alınan 436 milyon dolarlık dev uçan saray için yapılan hangar nedeniyle Esenboğa Havalimanındaki ILS sisteminin CAT3 seviyesinden CAT2 seviyesine düşürülmesini yol açıp açmadığının açıklanmasını istedi.

Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde siparişi verilen 436 milyon TL değerindeki Airbus A330-200 Prestige tipi TC-TUR tescil işaretli uçak 90 koltuklu iş jeti haline getirilmiş Fatih adı verilmişti. Toplam 400 milyon dolar maliyeti olan ve tam teçhizatlı 55 asker taşıyabilen 6 Chinook helikopterden birisi de Erdoğan’a tahsil edilmişti.

CHP’li Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde hem Şanlıurfa ve bölge havaalanlarında yaşanan sorunları hem de Erdoğan’ın uçağıyla ilgili iddiayı TBMM gündemine taşıdı.

15 Ocak akşamı 4 ilde uçuşlar iptal edilince 570 km yol yaptı

Şanlıurfa’ya 15 Ocak 2015’te yaptığı ziyaret sırasında çok önemli kimi sorun ve şikâyetlerin kendisine iletildiğini belirten Umut Oran, “15 Ocak 2015 tarihi akşamı Şanlıurfa’dan İstanbul ve Ankara’ya yapılacak uçuşlar kar yağışı nedeniyle iptal edildiği için karayoluyla Diyarbakır, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a gitmeye çalıştım ancak buralardaki uçuşlar da iptal edildi. Bu nedenle Diyarbakır yolundan geri dönerek toplamda 570 kilometre mesafeyi karayoluyla kat ederek Adana’ya geçip ertesi sabah İstanbul’a uçabildim” dedi. Umut Oran’ın, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a yönelttiği sorular şöyle:

Eski alanda hiç sorun yaşanmazdı

– Şanlıurfa’nın şehre 7-8 kilometre mesafede olan eski havaalanında sis, kar yağışı, buzlanma sorunu yaşanmazken şehre 36 km uzaklıktaki GAP Havalimanında neden bu sorunlar yaşanmaktadır? Şanlıurfa’daki yeni havaalanı neden kente çok uzak olan bu bölgeye yapıldı, bu havaalanının yeri yanlış mı belirlendi, bu sorunlar neden yaşanıyor?

– Şanlıurfa GAP Havaalanında 3-4 santimetrelik kar yağışı bile uçuşları etkiliyor mu, 15 Ocak’taki uçuşlar neden iptal edildi?

– Şanlıurfa’da 2007 yılından bu yana kullanılmayan eski havaalanının akıbeti nedir, burası atıl olarak mı tutulmaktadır, burayı ne yapacaksınız?

Aletli İniş Sistemi kaç alanda var?

– Türkiye’de toplam kaç havaalanı, havalimanı bulunmaktadır, bunların kaçında sisli havalarda güvenli inişi sağlayan ILS cihazı (İnstrument Landing System-Aletli İniş Sistemi) bulunmaktadır?

– ILS’lerde üç kategori olduğu bilinmektedir, Türkiye’de CAT1, CAT2 ve CAT3 hangi havalimanlarında bulunmaktadır?

– Türkiye’de kaç kaptan pilot, pilot, uçuş ekibinin CAT3 yetkisi, sertifikası bulunmaktadır?

– Gaziantep’te ILS sistemindeki sorun kaç aydır tamir edilmeye çalışılıyor, sistemin çalışmama gerekçesi nedir, sistem ne zaman düzelecek? 

CAT3 sadece Esenboğa ve Atatürk’te var

– Olumsuz görüş şartlarında, sıfır görüşe kadar uçakların inişine olanak sağlayan aletli yaklaşma sistemi olan CAT3, yere indikten sonra uçağı park yerine kadar yönlendiriyor. Esenboğa Havalimanı’nda özellikle kış aylarında yaşanan sis nedeniyle uzun yıllardır ihtiyaç duyulan CAT3C (Kategori 3C) olarak adlandırılan Aletli Yaklaşma Sistemi (ILS) 2010’da hizmete girdi. Türkiye’nin tek CAT3 meydanı olan Esenboğa’dan sonra benzer sistemin Atatürk Havalimanı’nda 05 pist başına da kurulduğu belirtilmektedir.
– Esenboğa ve Atatürk havalimanına kurulan CAT3’ün her birisinin maliyeti kaç TL’dir? 

Uçan Saray için dev hangar 

– Cumhurbaşkanlığı için son olarak alınan TC-TUR tescil işaretli uçan sarayın normal hangarlara sığmaması nedeniyle Esenboğa’da yeni büyük bir hangar yapıldığı doğru mudur?

Uçan Saray ILS sinyalini mi kesti?

– CUMHURBAŞKANLIĞI UÇAĞI İÇİN YAPILAN DEV HANGARIN ILS SİNYALLERİNİ KESTİĞİ BU NEDENLE SİSTEMİN ARTIK KULLANILAMADIĞI, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’nün bu nedenle 23 Eylül 2014’te bir nota yayınlayarak Esenboğa’nın CAT3 seviyesinden CAT2 seviyesine düşürüldüğünü duyurduğu doğru mudur?

Hangar, Esenboğa’da sis rötarına yol açmıyor mu?

– CAT3’te sıfır görüşle dahi güvenli iniş yapılırken, CAT2’de pilotun ancak 60 metre irtifa yüksekliği ve pistte 350 metreyi görmesi halinde iniş yapabildiği bilgisi doğru mudur?

– Cumhurbaşkanlığı uçağı TC-TUR nedeniyle ILS sinyalinin kesilmesi sisli havalarda Esenboğa Havalimanında uçuşların sürekli rötar yapmasına yol açmayacak mı, bu durumu ne zaman gidereceksiniz?

Print Friendly, PDF & Email