CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TFF ve Kulüpler Birliği’nin futbolda takımların tamamen yabancı sporcularla sahaya çıkmasının önünü açan kural değişikliğinin, bazı avantajları olsa da Türk futbolunu bitireceği uyarısında bulunarak, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Kendisi de eski futbolcu olan Umut Oran’ın Spor Bakanı’na bugün yöneltiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

07 Ocak 2015
Umut Oran
İstanbul Milletvekili

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Kulüpler Birliği çok önemli ve tartışmalı bir karara imza atarak 2015-2016 sezonundan itibaren takıların sahaya 11 yabancı futbolcu ile çıkabilmesinin önünü açtı. Bu kapsamda;

  1. Eski kurala göre planlamasını yapan kulüpler ne yapacak, zararları nasıl karşılanacak? Bu açıklamanın neden çok daha önce yapılmadı? Böyle bir uygulama için 2 yıllık gibi bir geçiş süreci neden tanınmadı?
  2. Bu kural Türk futbolcunun bitmesine yol açmayacak mı?
  3. Bu durum Türk vatandaşı futbolcuların önünü kesmeyecek mi? Bu kural uygulandığında yerli futbolcuların alacağı lisans ücretleri düşmeyecek mi?
  4. Futbol takımında 14 kişinin tamamının yabancılardan oluşması ve bu durumun ligde giderek yaygınlaşmasının ardından ligin ve TFF’nin adının da değiştirilmesi gündeme gelecek mi?
  5. Gelen yabancılar için ölçüt olmaması, kalitesiz yabancıların Türkiye’ye yığılması gibi bir riski barındırmıyor mu?
  6. Anadolu kulüpleri eskiden futbolcu satarak, bonservis ücretlerine bel bağlayarak idare ediyorlardı artık ne yapacaklar, gelir kayıpları nasıl telafi edilecek? Bu kural Anadolu kulüplerini batırmayacak mı?
  7. Yerli futbolcular zaten kulüplerde kendilerine zor yer bulurken, 14 yabancının alındığı takımlarda Türk futbolcunun önü iyice tıkanmayacak, “yer yok” bahaneleri ileri sürülmeyecek mi? Bu kural sadece Türk oyuncuların rekabet içine girmesi için mi getirildi?
  8. TFF Başkanı, son genel kurulda “5 yabancıyı daha da azaltacağız” demesine rağmen bu yabancı kuralı nasıl alınabildi?
  9. Yeni yabancı kuralına göre yerli futbolcuların 2’sinin altyapıdan gelmesi gerekiyor, ancak 1500 TL aylık alan hocayla altyapıdan yıldız sporcu yetiştirilebilir mi, kural getirip kaldırma yerine altyapıya yatırım yapılması niçin teşvik edilmiyor?
  10. Yıllık bütçesi 360 milyon TL olan TFF neden altyapıların güçlendirilmesini sağlamıyor?
  11. Bu yabancı kuralı PTT 1’de uygulanacak mı? Düşen bir takım kadrosundaki 14 yabancısını ne yapacak?
  12. Yerli ya da yabancı transferini mali ölçütlere bağlamak için yeni düzenlemeye gerek var mıydı, zaten var olan ama uyulmayan lisanslama talimatı bunu engellemeye yeterli olmuyor muydu?
  13. Neuchatel Üniversitesi CIES Futbol Gözlemevi’nin 2014 yılı raporunda, Spor Toto Süper Ligi naklen yayınlar ve gelirler bazında Avrupa’nın en değerli 6. Ligi olarak lanse edilmesine karşın, Türkiye’nin altyapıdan oyuncu yetiştiremediği, ülke dışına oyuncu gönderemediği, ülke dışı transfere bağımlı hale geldiği, oyuncularını yüzde 50’sinin yabancı ülkelerde yetişen sporculardan oluştuğu saptamaları karşısında Türk futbolunun tamamen bitmemesi, milli takımda oynayacak oyuncu bulamayacak duruma düşmemesi için hangi acil önlemleri alacaksınız?
Print Friendly, PDF & Email