Freedom House’un bugün açıkladığı internet özgürlüğü raporuna göre Türkiye’nin bu alanda 6 puan kaybederek, Uganda’nın bile gerisine düşmesi TBMM’ye taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Türkiye neden internette kısmen özgür ülkeler kategorisinde yer almaktadır? Bu durum 2014 Türkiye’sine ve hükümetiniz politikalarına uygun mudur?” diye sordu.

CHP’li Umut Oran, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini TBMM’ye sundu. Oran, önergesinde, Freedom House’un bugün açıkladığı internet özgürlüğü raporunda, Türkiye’nin, Youtube ve Twitter yasakları, internete getirilen takip ve düzenlemelerle geçtiğimiz yıl 49 puanda yer aldığı listede 6 puan kaybederek 55 puan ile geriye düştüğüne dikkat çekti.

Uganda ve Ruanda’nın gerisindeyiz

“Uganda, Angola, Tunus, Singapur, Endonezya, Zambiya, Fas, Ürdün, Libya Bangladeş, Ruanda’nın bile gerisinde kalan Türkiye’de halen internete yönelik 9 kısıtlamanın 7’si ise uygulanıyor” diyen Umut Oran, önergesinde şunları kaydetti:
“Mayıs 2013-Mayıs 2014 dönemini kapsayan inceleme sonucuna göre mahkeme kararı olmadan hükümet tarafından engellenen sitelerde de Türkiye’nin yeri çok gerilerde. Türkiye, Tayland, Rusya ve Kazakistan mahkeme kararı olmadan ve şeffaflıktan uzak bir şekilde içeriğin bloklandığına işaret edilen raporda, yolsuzluk skandalıyla ilgili ses kayıtlarının Youtube ve SoundCloud’a düşmesinin ardından kısıtlamaya gidildiği de vurgulandı.” Önergede Davutoğlu’na yöneltilen sorular şöyle:

Kısmen özgür internet politikanıza uygun mu?
– Türkiye neden internette kısmen özgür ülkeler kategorisinde yer almaktadır? Bu durum 2014 Türkiye’sine ve hükümetiniz politikalarına uygun mudur? Freedom House’a göre Türkiye, internet özgürlüğünde son 5 yıl içerisinde neden 13 puan geri düştü, bu durumun yaşanmasında hükümetin eksikliğinin etkisi yok mudur?
– İnternette 9 alandaki kısıtlamalar üzerinden yapılan hesaplamada, 8 alanda kısıtlama yapan Çin ve Venezüela’dan sonra internette 7 alanda kısıtlama yapan ülkeler arasında Türkiye’nin yer almasının gerekçesi nedir?

Vietnam ve Arabistan ile aynı sıradayız

– Türkiye’nin internet özgürlüğünde, “sosyal medyanın ve siyasi, sosyal, dini içerikli yazıların bloklanması, yeni yasa ve yönetmeliklerin uygulanması, internet gazetecileri ve bloggerların gözaltına alınması, fiziksel olarak hücum edilmesi, hükümete yönelik eleştirilere karşı saldırı düzenlenmesi” alanlarında 7 eksi puan alarak Etiyopya, Vietnam, Suudi Arabistan, Rusya, Azerbaycan ile aynı seviyede yer almasının gerekçesi nedir?

Kamboçya ve Sudan bizden iyi
– Türkiye’de internetin, Zambiya, Fas, Kamboçya, Lübnan, Ürdün, Libya ve hatta Sudan’dan bile daha fazla kısıtlama altında tutulmasının gerekçesi nedir?

Türkiye ne zaman özgür olacak

– Türkiye ne zaman; İzlanda, Estonya, Kanada, Avustralya, Almanya, ABD, Fransa, İtalya, Japonya, Macaristan, İngiltere, Gürcistan, Güney Afrika, Arjantin, Filipinler, Ermenistan, Kenya, Brezilya ve Kolombiya’daki gibi internetin özgür olduğu ülkeler arasında yer alacak?

Soru Önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.  04.12.2014

Umut Oran
İstanbul Milletvekili

Freedom House’un bugün açıkladığı internet özgürlüğü raporunda, Türkiye, Youtube ve Twitter yasakları, internete getirilen takip ve düzenlemelerle geçtiğimiz yıl 49 puanda yer aldığı listede 6 puan kaybetti ve 55 puan ile geriye düştü. Uganda, Angola, Tunus, Singapur, Endonezya, Zambiya, Fas, Ürdün, Libya Bangladeş, Ruanda’nın bile gerisinde kalan Türkiye’de halen internete yönelik 9 kısıtlamanın 7’si ise uygulanıyor.

Mayıs 2013-Mayıs 2014 dönemini kapsayan inceleme sonucuna göre mahkeme kararı olmadan hükümet tarafından engellenen sitelerde de Türkiye’nin yeri çok gerilerde. Türkiye, Tayland, Rusya ve Kazakistan mahkeme kararı olmadan ve şeffaflıktan uzak bir şekilde içeriğin bloklandığına işaret edilen raporda, yolsuzluk skandalıyla ilgili ses kayıtlarının Youtube ve SoundCloud’a düşmesinin ardından kısıtlamaya gidildiği de vurgulandı. Bu kapsamda;

  1. Türkiye neden internette kısmen özgür ülkeler kategorisinde yer almaktadır? Bu durum 2014 Türkiye’sine ve hükümetiniz politikalarına uygun mudur? Freedom House’a göre Türkiye, internet özgürlüğünde son 5 yıl içerisinde neden 13 puan geri düştü, bu durumun yaşanmasında hükümetin eksikliğinin etkisi yok mudur?
  2. İnternette 9 alandaki kısıtlamalar üzerinden yapılan hesaplamada, 8 alanda kısıtlama yapan Çin ve Venezüela’dan sonra internette 7 alanda kısıtlama yapan ülkeler arasında Türkiye’nin yer almasının gerekçesi nedir?
  3. Türkiye’nin internet özgürlüğünde, “sosyal medyanın ve siyasi, sosyal, dini içerikli yazıların bloklanması, yeni yasa ve yönetmeliklerin uygulanması, internet gazetecileri ve bloggerların gözaltına alınması, fiziksel olarak hücum edilmesi, hükümete yönelik eleştirilere karşı saldırı düzenlenmesi” alanlarında 7 eksi puan alarak Etiyopya, Vietnam, Suudi Arabistan, Rusya, Azerbaycan ile aynı seviyede yer almasının gerekçesi nedir?
  4. Türkiye’de internetin, Zambiya, Fas, Kamboçya, Lübnan, Ürdün, Libya ve hatta Sudan’dan bile daha fazla kısıtlama altında tutulmasının gerekçesi nedir?
  5. Türkiye ne zaman; İzlanda, Estonya, Kanada, Avusturalya, Almanya, ABD, Fransa, İtalya, Japonya, Macaristan, İngiltere, Gürcistan, Güney Afrika, Arjantin, Filipinler, Ermenistan, Kenya, Brezilya ve Kolombiya’daki gibi internetin özgür olduğu ülkeler arasında yer alacak?
Print Friendly, PDF & Email