TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

Umut Oranİstanbul Milletvekili

Passolig uygulaması, takımların çıkardığı taraftar kart ve bunlardan elde ettiği gelirleri de yok etmiş olmadı mı? Yüzbinlerce taraftar kartına sahip olan takımların zararları ne olacak, bunlar için ne yaptınız?Türkiye’deki spor kulüpleri ve Kulüpler Birliği’nin hiçbir şekilde dahil edilmediği E-Bilet sözleşmesi, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Netaş ile 2014 Ocak ayına kadar dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın CEO’luğunu yaptığı Çalık Holding’e ait E-Kent Konsorsiyumu arasında 2013 Ağustos’unda imzalandı.

Bugün itibariyle tüm kulüpler Passolig uygulamasından yakınmaktadır, bu nedenle seyirci sayısı hızla düşmektedir. Bu kapsamda;

  1. Ticari bir sözleşme neden yasaya tabi tutularak zorunlu kılındı? Mevduat bankası olmayan AktifBank neden tercih edildi?
  2. Gelirler neden sezon sonunda ödenecek? Bu sürede işleyecek yasal faiz, kulüplerin alacağı paraya adil biçimde pay edilecek mi? Bu faiz aktarılmayacaksa çok büyük bir meblağ Aktifbank’a terk edilmiş olmayacak mı? Biriken faiz bile küçük bir takımın bütçesinden büyük değil mi?
  3. AktifBank gibi küçük ölçekli bir banka 500 milyon doları bulması beklenen bir gelirin garantisini nasıl verecek, banka iflasını ilan ederse ne olacak, kulüplerin zararını kim karşılayacak?
  4. TFF, E-Bilet’ten gelen gelirleri kulüplere nasıl pay edecek? Süper ligin tepesindeki takımlarla alt sıralardaki takımların alacağı paylar nasıl belirlenecek? TFF’nin bu parayı kulüplere tehdit olarak kullanmasının önüne nasıl geçilecek?
  5. Tamamıyla kulüpleri ilgilendiren bir konuda, kulüpler sözleşmenin herhangi bir yerine neden hiç dahil edilmedi? 5 yıllık olması planlanan sözleşme neden 10 yıla çıkarıldı?
  6. Elektronik sistemlerin zarar görmesi halinde neden kulüpler sorumlu tutulup zararı ödeyecek?
  7. Sözleşme gereği E-Bilet uygulamasından elde edilecek gelirin yüzde 55’i AktifBank’ın dahil olduğu konsorsiyuma, yüzde 40’ı kulüplere, yüzde 5’i TFF’nin kasasına gidecek. Bu kalemlere bugüne kadar aktarılan paraların toplamı kaç TL’dir?
  8. Turnikede kullanılan her karttan Aktifbank’a 2 TL ödeneceği için bugüne kadar kaç seyirci turnikelerden geçti ve bu kalemde bankaya yapılan ödemelerin toplamı kaç TL’dir?
  9. Kart bedeli olarak 15 TL tahsil edilmesi karşısında bugüne kadar kaç kart kullanıma açıldı ve bu kalemde toplanan paranın toplam meblağı kaç TL’dir?
  10. Lig maçlarında passolig geçerli iken milli maçlarda geçerli olmamasının nedeni stadyumun boş kalmasını önlemek midir?
  11. 78 bin kişilik Olimpiyat Stadyumunun hemen yakınında Başakşehir Stadyumu yapılmasının gerekçesi nedir? Başakşehir stadyumunun yapılması ve tefrişi toplam kaç TL’ye maloldu?
  12. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’in yıllık sözleşme bedeli, ücreti ne kadardır?
  13. TFF’nin, UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg’e hakem eğitmenliği için yaptığı ödemelerin toplamı ne kadardır?
Print Friendly, PDF & Email