Eroğlu, “Burada orman değil elle dikilen ağaçlar var, burası şehir parkı” deyip kestirip attı.

“İnsanlar depremde nerede toplanacak” sorusunu görmezden geldi.

ANKARA

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da, 1999 Marmara Depremi sonrasında deprem toplanma alanı ilan edilen ve bölgedeki en büyük yeşil alan olan Ataköy 7-8. kısımdaki orman yolun ağaçlarının kesilip yerine külliye, lojman yapılmak istenmesine tepki gösterenlere, “Burada orman değil elle dikilen ağaçlar var. Şehir parkı niteliğinde olup, halkın spor ve dinlenme maksatlı kullandığı bir yer” yanıtını vermekle yetindi. Eroğlu, CHP’li Umut Oran’ın “Ataköy 7-8’deki insanlar depremde nerede toplanacak?” sorusunu ise görmezden geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ataköy 7 ve 8. Kısımda yaşayan vatandaşların spor yapıp yürüyüş yolu olarak kullandığı ormanda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararıyla ağaçların kesilerek külliye, lojman yapılmak istenmesi üzerine bölge halkının tepkisini soru önergesiyle TBMM’ye taşımıştı.

“Orman değil şehir parkı” imiş!

Bakan Eroğlu ise, Oran’a gönderdiği yanıtta bölge halkını üzecek şu ifadelere yer verdi:

“Orman yolu olarak belirtilen yol, civarında elle dikildiği anlaşılan çeşitli tür ve büyüklükte ağaçların dikili olduğu sahadır. İlgili saha daha çok şehir parkı niteliğinde olup, halkın spor ve dinlenme maksatlı kullandığı bir sahadır. İdaremiz kayıtları incelendiğinde, ilgili sahanın bulunduğu Bakırköy İlçesinde 6831 sayılı Orman Yasası hükümlerine göre orman kadastro çalışması yapılmadığı, ayrıca arazide yapılan incelemelerde anılan taşınmazın 6831 sayılı yasa kapsamında ‘orman olarak nitelenen’ sahalardan olmadığı tespit edilmiştir.

Ağaç kesim kalıntısı yokmuş

Veysel Eroğlu’nun yanıtında, ağaçların sökülmeye başlanması üzerine halkın tepki gösterdiğini ve inşaat çalışmalarının durdurulduğunu belirtirken, “bu civarda ağaç kesim kalıntısı ve kesiminden geriye kalan dip kütüklere rastlanılmamıştır” demesi ise dikkat çekti.

Peki halk depremde nerede toplanacak?

Bakanın, önergede yer alan “Ataköy 7 ve 8. Kısımda oturan bölge halkının depremde toplanma alanı neresi olacak?” sorusunu yanıtlanmaması ise dikkat çekti.

Otopark ve külliye yerine neden botanik park yapılmıyor?

Önergesinde, 1999 Marmara Depremi sonrasında deprem toplanma alanı ilan edilen ve bölgedeki en büyük yeşil alan olan Ataköy 7-8. kısımdaki Orman Yolunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılında 1/5000 Nazım İmar Planı’nda yaptığı plan tadilatı ile imara açıldığını ve daha sonra bölgede külliye yapılması için bir imar projesi hazırlandığını anımsatan Umut Oran, şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

“Projeye göre 257 ada, 51. Parsel üzerindeki Orman Yolu’nda bulunan ağaçlar neden kesiliyor? Buradaki 100 ağacın tamamı kesilecek mi? Burası neden külliye ve otopark değil de botanik parkına çevrilmiyor? İmar sonrasında 4 bin 80 metrekarelik Orman Yolu’nun çok az bir kısmının yeşil alan olarak kalacağı bilgisi doğru mudur? Tamamı imara açılacak olan alanın 2 bin 925 metrekaresi (m2) yatakhane, 311 m2’si ise lojman, otopark ve oturma alanı olacak. Ancak projede külliyenin bulunmadığı, inşaat ruhsatında ise külliye izni verildiği görülüyor. Bu durumda plan tadilatında hukuken bir aykırılık yok mudur? İskânı tamamlanmış bir bölgede plan tadilatı yapılacaksa bölge halkına danışılması gerekmiyor mu, orada oturanlara sorulmadan neden öyle bir değişiklik yapıldı?”

Print Friendly, PDF & Email