CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Suriyeliler için harcanan 10 milyar TL ile toplam 22 bin 845 kişiye iş yaratılabileceğini, ülkede halen 5,5 milyon işsiz bulunduğunu belirterek, “Önce kendi işsizine iş bul. Hükümet acilen ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ sözünü yeniden dış politikasının omurgası yaparak terör ve karışıklığı ülkeye çekmekten vazgeçmelidir. Suriye ve Irak’la sorunlar bir an önce çözülmeli misafir ettiğimiz komşularımızın evlerine dönüşlerinin önü açılmalıdır” dedi.

Umut Oran
Basın Açıklaması
13.11.2014 

Suriyeliye değil önce kendi vatandaşına iş bul! 

5,5 milyon işsizin var onların derdine derman ol, Suriyelilerin de evine dönmelerini sağla 

  • Türkiye’de aktif iş arayan işsiz sayısı 2.9 milyon, dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9.8. Umudunu yitirip iş aramayı bırakanlarla birlikte toplam işsiz 5.5 milyon, oranı yüzde 17.
  • Peki, 12 yıldır iş-aş yaratamayan AKP ne yapıyor? Ülkemizdeki Suriyelilerin istihdamını resmileştiren eylem planı hazırlıyor.
  • Birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha büyük işsizler ordusu bulunan ülkemizde, Suriyeliler “ucuz iş gücü” olarak, iş-aş beklentisindeki milyonlarca yurttaşımıza rakip oldular, işsizlikte patlama yaşanıyor.
  • BM mevzuatına göre mültecilere çalışma izni mümkün değil ama Suriyelilerin yoğun olduğu illerde işsizlik artıyor. Suriye vatandaşlarının önemli bir bölümü de normal yollardan geldiği için çalışma iznini kolayca alıyor, hatta dükkan açıyor, ticaret yapıyor.
  • Bu da yetmez gibi hükümet, iş güvenliği eylem planı ile Suriyelilere çalışma izni vermenin önünü açıyor, bunları kayıtlı ucuz işgücüne dönüştürüyor.
  • Şu an geçici mülteci gözükseler de bu insanlar kalıcı ve Türkiye’nin sosyal yapısını ve siyasi süreçlerini derinden etkileyecekler.
  • İşsizlere iş yaratacak olan teşvikli yatırımlarda ise ciddi oranda gerileme yaşanıyor.
  • Türkiye’de ortalama 450 bin liralık yatırımla bir kişiye iş yaratılabiliyor. Bugüne kadar Suriyelilere harcanan 10.3 milyar lira ile 23 bin işsize iş yaratılabilirdi.
  • Halen kaçak olarak çalışan ve ucuz iş gücü olarak kullanılan, Türk vatandaşlarının işini, aşını kaybetmesine yol açan sığınmacılara istihdam kapısının resmen açılması, ülkemizin dengelerini tehdit ediyor. Türkiye’de devasa bir işsizler ordusu varken, Suriyelilere bu hakkın tanınması iş barışını bozar, sosyoekonomik yapıya zarar verir, ülkenin huzuru daha da kaçar. Zaten 12 yıldır kendi işsizine iş, aş yaratamayan hükümetin Suriyelileri ucuz işgücü olarak görmesi, çalışma hayatına, Türkiye’nin huzuruna, sosyoekonomik yapıya konulmuş bir dinamittir.
  • Hükümet acilen bu yanlıştan dönmeli, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” sözünü yeniden dış politikasının omurgası yaparak terör ve karışıklığı ülkeye çekmekten vazgeçmelidir. Suriye ve Irak’la sorunlar bir an önce çözülmeli misafir ettiğimiz komşularımızın evlerine dönüşlerinin önü açılmalıdır.

Türkiye elbette sınırına dayanmış ve yardım isteyen insanlara, kim olursa olsun kayıtsız kalamaz, onlara yardım elini uzatmalıdır. Ama bunu yaparken ülkemizin gerçeklerini de görmezden gelemeyiz. Birçok ülkenin nüfusunu aşan işsizler ordumuz her geçen gün daha büyür, işsizlik oranımız çift haneli düzeylere giderken; AKP, Suriyelilere çalışma izni düzenlemesiyle, ülkemizin çalışma hayatına ve sosyal yapısına bir dinamit daha koyuyor.

TÜRKİYE’NİN KORKUNÇ İŞSİZLİK GERÇEĞİ

Son istatistiklere göre Türkiye’de işsiz sayısı Temmuz itibariyle 2 milyon 867 bin kişi ve işsizlik oranı yüzde 9.8. Mevsim etkilerinden arındırılmış göstergelere göre ise işsiz sayısı 3 milyonun üzerinde ve oranı yüzde 10.4 düzeyinde bulunuyor. Bu bazda tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12.5’e ulaşıyor. Dar tanımlı resmi işsizlik oranı 2000 yılında sadece yüzde 6.5 düzeyinde bulunuyordu ve Türkiye tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı 2001 yılında bile yüzde 8.4 olmuştu. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında oranı yüzde 10.3 olan işsizlikte 12 yılda değişen bir şey yok, kötüleşme var. AKP politikaları iş-aş yaratmadı, işsizlikle mücadelede bir arpa boyu yolu alınmadı.

Üstelik, sadece aktif olarak iş arayanları kapsayan dar tanımlı işsizlik verileri, buzdağının görünen ucu: Temmuz 2014 itibariyle sayıları 2 milyon 580 bine ulaşan “umudunu yitirip iş aramaktan vazgeçen” işsizler de dâhil edildiğinde işsizler ordusu 5 milyon 456 bine, işsizlik oranı yüzde 17.1’e ulaşıyor. İşsizler ordumuz, birçok ülkenin nüfusundan daha fazla…

Bu kadarla da kalmıyor; 3 milyon 479 bin kişi, tarım ya da ticaretle uğraşan ailesinin yanında “ücretsiz aile işçisi” olarak tasnif ediliyor. 57 milyonu aşan 15 yaş üstü nüfusun 28 milyona yakını işgücü dışında yer alıyor; bunların da 12 milyona yakını ev hanımı…

NÜFUS TRANSFERİ 2 MİLYONA ULAŞTI 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre IŞİD’in son Kobani saldırısından kaçanlarla birlikte Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısı 1.6 milyona ulaştı. BM yetkilileri bile sayının nerede duracağını kestiremediklerini ifade ediyor. Kaçarak gelen mültecilerin yanında normal yollardan giriş yapan görece ekonomik durumu daha iyi ve çalışma izni alabilen, hatta ticari faaliyetlere başlayan çok sayıda Suriyeli de bulunuyor. Mültecilerle Dayanışma Derneği toplam sayının 2 milyon dolayında olduğu açıklıyor.

Suriyeliler, neredeyse tüm illere dağılmış durumda. En fazla Suriyeli İstanbul’da bulunuyor. Bu ili sırasıyla Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Adana, Kilis, Mersin, Konya ve Kahramanmaraş izliyor. Ankara’da TBMM’nin yanı başındaki Dikmen semtinde gezdiğinizde adım başı bir Suriyeliye rastlıyorsunuz ve orta halli insanların yaşadığı bu semtte kiraların tavan yaptığına tanık oluyorsunuz. Suriyeliler nedeniyle kira ve emlak fiyatları uçmuş durumda. 

CEZASI BÜYÜK AMA SURİYELİLER UCUZ İŞGÜCÜ

Mevzuata göre çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverene her yabancı için 7.612 TL, çalışma izni olmadan çalışan yabancıya 759 TL, işyerinde yabancı uyruklu çalıştırdığını ilgili kuruma bildirmeyen işverene her yabancı için 379 TL idari para cezası uygulanıyor. Ancak bu cezalar, asgari ücretin altında sigortasız çalışan mültecilerin vatandaşlarımızın işini elinden almasının önüne geçemiyor.  Yüzde 50 daha az ücrete razı Suriyeliler, sigorta primi, vergi yükü de olmadığı için işverenlerce tercih ediliyor. Kaçak çalıştırılan bir Suriyeli mültecinin işverene maliyeti, bir Türk işçinin üçte biri düzeyinde bulunuyor. Bir anda ortaya çıkan milyonluk ucuz iş gücü, şimdiden Türkiye’nin sosyoekonomik dengelerini alt üst ediyor. Suriyelilerin yoğun olduğu illerde işgücü arzında yaşanan patlama, ücretleri düşürüyor. 

YOĞUN OLDUKLARI İLLERDE İŞSİZLİK PATLAMASI YAŞANIYOR

Türkiye’de Suriyelilerin yoğun olduğu illerde işsizliğin arttığı dikkati çekiyor. TÜİK’in en son 2013 durumunu yansıtan iller bazında işsizlik verilerine göre 2012’den 2013’e işsizlik oranı sırasıyla Diyarbakır’da 11.4 puan artışla yüzde 18.7’ye çıktı.  Aynı şekilde işsizlik oranı Şanlıurfa’da 10.1 puan artışla yüzde 16.3’e, Osmaniye’de 4 puan artarak yüzde 14’e, Mersin’de 2.9 puan artışla yüzde 12.4’e yükseldi. Yıllık bazda işsizlikte en hızlı artış bu illerde yaşandı. Kaçak ve ucuz işgücü ordusu, sadece bu illerde değil Türkiye genelinde de işsizlik oranının yükselmesine yol açıyor. Suriyeli kaçak işgücünün işsizlik üzerindeki olumsuz etkisini TÜİK 2014 verilerini açıkladığında daha net göreceğiz. Kesin olan şu ki; ülkemizde bir anda ortaya çıkan bu kitle, “ucuz iş gücü” olarak, iş-aş beklentisindeki milyonlarca yurttaşımıza rakip oldular, işsizlikte patlama yaşanıyor. 

TÜRKİYE TOPRAKLARINDAKİ “KÜÇÜK SURİYE”

Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş gibi sınır ve sınıra yakın illerde, kendi işyerini açarak ticari faaliyete geçen Suriyeliler nedeniyle Arapça tabeladan geçilmiyor. Bunların müşterileri de yine Suriyeliler. Bu illerde birer “Küçük Suriye” tablosu göze çarpıyor. Suriyeliler Türkiye şehirlerinde kendi ekonomik düzenlerini kurarken, Türk esnaf ve işgücü sıkıntı içinde. Gelinen bu durumun tek sorumlusu ise Suriye ve Ortadoğu politikası iflas etmiş olan AKP hükümeti. Hükümet ülkenin sosyoekonomik yapısındaki bu ciddi tehdidi sorun olarak görmüyor, bunun yaşanmasına zemin hazırlıyor.

BU DA YETMEDİ İSTİHDAM KAPISI RESMEN AÇILIYOR

Türkiye’yi sarsan Soma, asansör kazası gibi iş cinayetleri üzerine İş Güvenliği Eylem Paketi hazırlığına girişen AKP, çalışma hayatımızı baltalayan kaçak Suriyeli çalıştırma uygulamasını resmileştirme yoluna gidiyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak eylem planı ile Suriyelilere çalışma izni verilecek. Sayıları 2 milyona yaklaşan sığınmacı, kaçak olarak yer aldıkları ülkemiz çalışma hayatına resmen dahil edilerek “kayıtlı ve ucuz işgücü”ne dönüştürülüyor. Suriyeli sığınmacılar, illerin açık istihdam pozisyonlarına göre o illerde ikamet alamamış olsalar bile çalışma izni alabilecek. Suriyelilerin hangi illerde, hangi iş alanlarda çalıştırılabileceği, Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. Bir sonraki aşamada ise işverenlere, daha düşük SGK primi ödeme kolaylığı getirilmesi öngörülüyor.

SURİYELİLER KALICI

Brookings Enstitüsü’nün raporunda Suriyelilerin çoğunun Türkiye’ye uzun süreliğine taşındığının altı çiziliyor. Suriyelilerin Türkiye’de kalıcı olduğu vurgulanıyor.

Şu an geçici mülteci gözükseler de bu insanlar kalıcı ve Türkiye’nin sosyal yapısını ve siyasi süreçlerini derinden etkileyecekler. 

5,5 TÜRK VATANDAŞI ZATEN İŞSİZ

İşsizlere iş yaratacak olan teşvikli yatırımlarda ise gerileme yaşanıyor. Yılın ilk yedi ayına ilişkin açıklanan veriler, teşvik belgesi alınan yatırım sayısının geçen yıla göre yüzde 20, öngörülen yatırım tutarının yüzde 22.4, yaratılması öngörülen istihdamın yüzde 25 azaldığını gösteriyor. Geçen yıl ilk yedi ayda 3 bin 18 olan teşvik belgesi sayısı, bu yıl 2 bin 414’te kaldı. Toplam yatırım tutarı 46.8 milyar liradan 36.4 milyar liraya geriledi. Yeni yatırımlarla yaratılacak istihdam geçen yıl 107 bin 790 kişi olurken, bu yıl 80 bin 943’te kaldı. Ülkemizde milyonlar iş beklerken, onlara istihdam yaratacak olan yatırımlar geriliyor. Bu da yetmiyor; hükümet, “bu doku bu bünyeye uyar mı” demeden, yurt dışından işgücü plantasyonuna gidiyor. Kendi vatandaşının zaten kıt olan çalışma ve karnını doyurma olanaklarını daha da kıtlaştırıyor.

Teşvikli yatırımlar (İlk yedi ay)

2013 2014 Değ. (%)
Belge sayısı (Adet) 3.018 2.414 -20,0
Yatırım tutarı (Milyon TL) 46.821 36.353 -22,4
Yaratılacak istihdam (Kişi) 107.790 80.943 -24,9
Ort. bir kişilik istihdam maliyeti (Bin TL) 434 449 3,4

 
HARCANAN PARAYLA KAÇ KİŞİYE İŞ YARATILABİLİR?

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Suriyelilere bugüne kadar harcadığı parayı 4.5 milyar dolar olarak açıkladı. Bu da 10.3 milyar TL demek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2015 bütçesinin beşte birine denk gelen bu tutar, neredeyse Tarım Bakanlığı bütçesi kadar bir büyüklük oluşturuyor; Sağlık Bakanlığı bütçesini dörde, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesini ise altıya katlıyor. Yapılan harcamanın daha hangi boyutlara ulaşacağı ise bilinemiyor.

Ülkemizde esas olarak yatırımlar özel sektörden beklenmekle birlikte, kamunun da yatırım yapma ve istihdam yaratması gerekiyor. Şimdi Suriye için harcanan bu paranın devlet tarafından yatırımda kullanılması durumunda, kaç kişilik istihdam yaratılabileceğine bir bakalım…

İlk yedi aylık teşvik verileri, toplam yatırım ve öngörülen toplam istihdama göre Türkiye’de ortalama 450 bin liralık yatırımla bir kişiye iş yaratılabildiğini gösteriyor. Buna göre bugüne kadar Suriyelilere harcanan 4.5 milyar dolar (10.3 milyar TL) devlet tarafından yatırımda kullanılsaydı, çeşitli sektörlerde 22 bin 845 kişi ile küçümsenemeyecek sayıda bir istihdam yaratılacaktı. Bu kaynağın tamamının tarım yatırımlarına harcanması durumunda yaratılacak istihdam 36 bin 305’e ulaşıyor. Bu parayla hizmetlerde 30 bin 733, imalat sanayiinde 27 bin 65, madencilikte 18 bin 67, enerjide 2 bin 107 kişilik istihdam yaratılabilirdi.

Suriyelilere harcanan para ile kaç kişilik istihdam yaratılabilir?

BelgeSayısı(Adet) YatırımTutarı(Milyon TL) Yaratılacakİstihdam(Kişi) Ort. 1 kişilikist. Yaratmamaliyeti (TL)  10.3 milyar TLile kaç kişiye işyaratılabilir?
ENERJİ 125 7.637 1.568 4870,4 2.107
HİZMETLER 778 13.196 39.528 333,8 30.733
İMALAT SANAYİİ 1.342 13.476 35.548 379,1 27.065
MADENCİLİK 112 1.650 2.906 567,9 18.067
TARIM 57 394 1.393 282,6 36.305
TOPLAM 2.414 36.353 80.943 449,1 22.845

YANLIŞTAN DÖNÜLMELİDİR!

Halen kaçak olarak çalışan ve ucuz iş gücü olarak kullanılan, Türk vatandaşlarının işini, aşını elinden alan Suriyeli sığınmacılara istihdam kapısının resmen açılması, ülkemizin dengelerini tehdit ediyor.

Türkiye’de zaten devasa bir işsizler ordusu vardır. Ülkemizdeki yatırım eğilimi ise mevcut işsizlere ve her yıl işgücüne eklenen yüzbinlere istihdam yaratacak nitelikten uzaktır.

Zaten 12 yıldır kendi işsizine iş, aş yaratamayan hükümetin Suriyelileri ucuz işgücü olarak değerlendirmesi çalışma hayatına, Türkiye’nin huzuruna, sosyoekonomik yapıya konulmuş bir dinamittir. Hükümet acilen bu yanlıştan dönmeli, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” sözünü yeniden dış politikasının omurgası yaparak terör ve karışıklığı ülkeye çekmekten vazgeçmelidir. Suriye ve Irak’la sorunlar bir an önce çözülmeli misafir ettiğimiz komşularımızın evlerine dönüşlerinin önü açılmalıdır.

Basın Açıklaması:
issizlik-ve-suriyeliler_umut-oran-1

Print Friendly, PDF & Email