TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 07.11.2014

Umut Oran
İstanbul Milletvekili

Özel güvenlik görevlilerinin görev esnasında biber gazı bulundurma, taşıma, kullanma yetkisi var mıdır? Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde Kolin Şirketler Grubu’nun kuracağı termik santralin zeytinlik alanında ellerinde tapuları bulunduğunu belirten köylü vatandaşlarımız bir süredir eylem yapmaktadır. Ancak bu sabah saatlerinde özel güvenlik görevlilerinin eşliğinde yapılan baskın sonucunda vatandaşlar dövüldü, yerlerde sürüklendi, SURATLARINA BİBER GAZI SIKILDI, kafaları kırıldı, hastaneye gidip dikiş attırmak zorunda kaldılar ve nihayet bölgedeki 6 bin civarında ağaç kesildi.

Bu kapsamda;

  1. Selefiniz Muammer Güler, 7/19996 sayılı yazılı soru önergeme 2013 yılında verdiği yanıtta özel güvenlik görevlilerinin biber gazı bulundurma, taşıma, kullanma izinlerinin olmadığını açıklamıştı. Bu durumda Soma Yırca’daki güvenlik görevlileri hangi hakla biber gazı gazını vatandaşın suratına doğrudan kısa mesafeden kullanabilmektedir? (www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=124726)
  2. Soma Yırca’daki güvenlik görevlileri hangi şirketin çalışanıdır?
  3.  Vatandaşın orantısız şiddet uygulayan ve yasal dayanağı olmadan biber gazı taşıyıp kısa mesafeden insan sağlığına olumsuz etki edecek biçimde kullanan bu güvenlik görevlileri kimdir, isimleri nedir, haklarında hangi işlemi yapacaksınız? Bu güvenlik görevlilerin hangi cezalara verdiniz, vereceksiniz?
  4. Osmangazi Üniversitesi’nde 11 Mart 2013 tarihinde yaşanan öğrenci protestosuna orantısız şiddetle müdahale edip biber gazı kullanan 10 güvenlik görevlisi hakkındaki emniyet tahkikatınız ne oldu, neden bu konudaki 7/43786 sayılı soru önergemi 5 aydır yanıtsız bırakıyorsunuz?
Print Friendly, PDF & Email