Davutoğlu’na “Öcalan’a bırakılma sözü mü verdiniz?” sorusu

ANKARA

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ömer Altıparmak’ın, “PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın bırakılacağı” şeklindeki “devlet sırrını” açıkladığı için İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı suç duyurusu üzerine savcılıkça sorgulanması CHP tarafından TBMM gündemine taşındı.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Ömer Altıparmak’ın 27-28 Eylül’de Sözcü Gazetesinden Saygı Öztürk’e önemli açıklamalarda bulunduğunu anımsattı. Bu açıklamaların ardından hükümetten gelen suç duyurusu üzerine Altıparmak’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sorgulandığını kaydeden Umut Oran, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

Öcalan serbest kalacak özerk yönetim hazırlığı

– Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı da yapmış olan emniyet müdürü Ömer Altıparmak, Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Sn. Saygı Öztürk’e 27-28 Eylül 2014 tarihlerinde yaptığı açıklamada, “PKK Terör örgütü başı Öca­la­n’­ın ser­best bı­ra­kılacağı, özerk yö­ne­tim ve bu ko­nu­lar­da hü­kü­met­çe ya­sal dü­zen­le­me­ler ya­pıl­acağı” yönündeki açıklamaları üzerine hükümetinizce, İçişleri Bakanlığı’nca suç duyurusunda bulunulduğu doğru mudur?

– Ömer Altıparmak hakkındaki suç duyurusunu hangi birim yaptı ve kendisine isnat edilen suç türleri nelerdi?

Devlet sırrı Öcalan’ın bırakılması mı?

– Ömer Altıparmak hakkında yapılan suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, “PKK Terör örgütü başı Öca­la­n’­ın ser­best bı­ra­kılacağı, özerk yö­ne­tim ve bu ko­nu­lar­da hü­kü­met­çe ya­sal dü­zen­le­me­ler ya­pıl­acağı” yönündeki açıklamaları için kendisine “Bu bil­gi­ler dev­let sır­rıy­dı, ne­den açık­la­dın?” di­ye so­rul­masının gerekçesi nedir?

Müebbet hapis nasıl bırakılacak?

– Kimseye bilgi vermeden birkaç kişiyle sınırlı olarak yürüttüğünüz “çözüm süreci” kapsamında, Abdullah Öcalan’a salıvereceği sözünü verdiniz mi? Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış birisini nasıl bırakacaksınız, hükümet olarak bunu yapmaya yetkiniz var mı?

– Ömer Altıparmak’ın yaptığı, “Emniyet teşkilatının başına gelenlerin ne olduğunu sorarsanız teröristle müzakere edenler, terörle mücadele edenlerden intikam alıyor ve operasyon yapıyor. Bölünmeye yaklaştık Müzakere sürecinin ülkemizi bölünmeye bu kadar yaklaştırdığı başka bir dönem görülmemiştir” açıklaması doğru mudur?

Cemaatçi diye mi suç duyurusunda bulundunuz?

– Ramazan Akyürek’ten sonra yine bizzat hükümetinizin 2010 yılında EGM İstihbarat Dairesi Başkanı yaptığı, Nisan 2013’te bu görevinden aldığı Ömer Altıparmak hakkındaki suç duyurusu “cemaatçi” olasından mı kaynaklanmaktadır?

Print Friendly, PDF & Email