TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Ömer Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 06.11.2014

Umut Oran
İstanbul Milletvekili

  1. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan 230 yıllık İshak Paşa Sarayı’nın, çelik, alüminyum ve PVC kullanılarak çatısının 21. Yüzyıl tarzıyla kapatılması şeklindeki restorasyonunu kim yaptı? Bu restorasyonun sorumlusu, danışmanı kimdir, kimin yönetiminde bu iş yapıldı?
  2. Bu restorasyonun Bakanlığınız ve ODTÜ kontrolünde yapıldığı bilgisi doğru mudur? ODTÜ’den restorasyon için gelen öneri ve raporlara tamamen uyuldu mu?
  3. İshak Paşa Sarayının ‘restorasyon’ sonrasında ortaya çıkan bu ‘modern’ çatılı görüntüsüne ODTÜ’den herhangi bir onay verilmiş midir? Yoksa bu çatı işi tamamen bakanlık bürokratlarınızın inisiyatifinde mi gerçekleştirildi?
  4. Bakanlığınızın yaptığı restorasyonlarda, tarihi yapının inşa edildiği dönemdeki orijinal görünümüne uyulması, o dönemi yansıtması gibi kaygılar güdülmüyor mu? 1784’te kullanılmaya başlanan İshak Paşa Sarayı’nın çatısı neden 2014 model yapı elemanlarıyla kapatıldı? Bu restorasyonda neden taş, ahşap, orijinal görünümlü kil kiremitler kullanılmadı?
  5. Çatının restorasyonunda, en azından dışarıdan bakıldığında fark edilmesi güç, renksiz, şeffaf cam benzeri malzemeler neden kullanılmadı?
  6. Ultramodern çatı sistemiyle tarihi yapının taşıyıcı unsurlarına, duvarlarına bindirilen çelik ağırlığı ile binanın statik yapısına daha fazla zarar verilmiyor mu? Bu yeni çatı nedeniyle İshak Paşa Sarayının ömrü daha da kısaltılmış olmuyor mu?
  7. Bu restorasyon işi için ihaleye çıkıldı mı? İhaleye çıkıldı ise kim hangi bedelle bu işi aldı? İhaleye çıkılmadıysa dahi bu restorasyon işi kime/kimlere kaç TL bedele yaptırıldı?
Print Friendly, PDF & Email