Cumhuriyet Halk Partisi’nin 3’ncü Genel Başkanı, devlet adamı, sanatçı, yazar, şair büyük insan Bülent Ecevit’i 8 yıl önce kaybettik. Büyük insanlar bedenleri toprak olup gitse de eserleriyle, yaptıklarıyla kuşaklar boyunca yaşamaya devam ederler, tıpkı Bülent Ecevit gibi.

Ecevit, 1925 yılında adli tıp profesörü bir hukukçu baba ile ressam annenin çocuğu olarak doğmasına rağmen henüz 32 yaşındayken milletvekili olarak başladığı siyasi yaşamında Türkiye’ye damga vurmuş bir halk adamına dönüşmeyi başarmıştır. 1969 yılında dahi “Toprak işleyenin su kullananındır” diyerek bugün bile geçerli olan duruşunu ortaya koyan Ecevit, 1971 muhtırasına direnerek askeri vesayete karşı bayrağı açan bir semboldür aynı zamanda. “Ortanın solu” politikasıyla bugünün Türkiye’sine dahi ışık tutan Ecevit, 47 yaşındayken İsmet İnönü gibi bir demokrasi abidesini yenerek, İsmet İnönü’nün Türk siyasal yaşamında parti içi mücadele sonucunda değişen ilk genel başkan olmasını da sağlamıştır.

Bugün ABD’nin esiri olup bir telefonuyla mutlu olan muktedirlerin tersine Türk halkı için vatanı için gerektiğinde tüm dünyaya kafa tutan bir liderdi o. Halkına inanan, ülkenin çıkarlarına odaklanmış, halk adamı, gönül dostu, katıksız bir sosyal demokrat olan Ecevit, hiçbir zaman ülkesinin çıkarlarından ödün vermedi. ABD “Afyon ekemezsiniz” dediğinde anında isyan bayrağını çekti “Burası benim ülkem, benim köylüm de kendi topraklarında afyonunu ekecektir” dedi. “Kıbrıs’a çıkamazsın” dediler, tüm dünyaya kafa tuttu Ada’ya çıktı Kıbrıs Fatihi oldu.

Türkiye’nin 5 kez başbakanlığını yapan milli kahramanımız Bülent Ecevit, dürüstlük timsalidir, mütevazı bir beyefendidir. Madenci mahsur kaldığında toplum polislerini oraya yığıp vatandaşı coplatan değil, tek başına tulumunu giyerek ocağa giren halkçı Başbakandır o.  Vatandaşı hakir görmeden, önüne gelene bağırıp çağırmadan da güçlü olunabileceğini gösteren, nezaket ve zarafet sembolü, görüşü ne olursa olsun tüm yurttaşların güven duyduğu Ecevit’in anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Milli kahraman, Kara Oğlan, Kıbrıs Fatihi, halkçı Bülent Ecevit’i sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

Saygılarımla,
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email