Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakanlık Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın itiraf niteliği taşıyan, “PKK’nın bölgede alan hakimiyeti kurduğu, şehirlere hâkim olmaya başladıkları, kamu düzeninin devletin değil PKK’nın elinde olduğu, PKK’nın bu süreçte güçlendiği” yönündeki sözleri CHP tarafından TBMM zeminine taşındı.

Ala: PKK şehirlere hakim olmaya başladı

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, konuyla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı. Oran’ın Davutoğlu’na yönelttiği sorular şöyle:

– İçişleri Bakanı dün Afyonkarahisar’da, “Bu süreçte alan hâkimiyetinin kaybedildiği zamanlar oldu. Hâkimiyeti sağlayamadığımız zamanlar oldu. Kırsalda terör baskısı arttı, şehirlere inmeye başladılar. Ve şehirlerde de hâkim olmaya başladılar. Bölgede devletin devlet olması gerekir. Tedbirler alınsın. Yoksa iş tersine dönecek” açıklaması hükümet politikanızın iflas ettiğinin göstergesi değil midir?

Mahçupyan: kamu düzeni Devletin değil PKK’nın elinde

– Başdanışmanınız Etyen Mahçupyan dün bir TV yayınında, “PKK süreç boyunca çok şey kazandı. Meşruiyet kazanma yolunda mesafe aldılar. Bölgede güçlerini pekiştirdiler. Öyle ki kamu düzeni bölgede şu anda devletin değil PKK’nın elinde” açıklamasını yapmasının gerekçesi nedir? “PKK’nın Doğu ve Güneydoğu’da kamu düzenini sağlamasına” neden izin veriyorsunuz?

Arınç: Çökerse altında kalırız

– Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Afyonkarahisar’da,”Süreç biterse HDP de Öcalan da Adalet ve Kalkınma Partisi olarak biz de bunun altında kalırız” diye konuşmasının gerekçesi nedir? Arınç’ın bu sözleri “çözüm” sürecinin yürütülmesinde tüm yetkinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve MİT Müsteşarına bırakılmasından mı kaynaklanmaktadır?

‘Çözüm’ artık TBMM’ye gelmeyecek mi?

– Bülent Arınç, İçişleri Bakanı ve Başdanışmanınız Mahçupyan’ın bu açıklamaları karşısında çözüm sürecini artık TBMM’ye, yasal zemine taşımayı planlıyor musunuz?

AKP’liler bile yakınıyor

– AKP milletvekillerinin dahi Afyonkarahisar’da “HDP’liler biliyor biz bilmiyoruz” diye yakınması karşısında TBMM’de temsil edilen partilerin tamamını bilgilendirerek çözüm sürecini TBMM zeminine ne zaman taşıyacaksınız?

PKK neden silah bırakmıyor?

– Çözüm süreci için öncelikle neden terör örgütünün tamamen silah bırakmasını sağlamıyorsunuz?

Print Friendly, PDF & Email