Fransa’da bile halen jandarmanın başında bir general var!
ANKARA

Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak olması ve Genelkurmay’ın konuyla ilgili itiraz ve kaygıları CHP tarafından TBMM zeminine taşındı.

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in, Jandarma’nın İçişleri Bakanlığına bağlanmasına yönelik kaygılarını Başbakan Davutoğlu’na yazılı olarak ilettiği Ankara gündemine düştü. bunun üzerine, konuyu 4 ay önce de gündeme getirmiş olan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Org. Özel’in kaygılarına katılıyor musunuz? Jandarmanın İçişleri’ne bağlanması PKK ve IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilemeyecek mi?” diye sordu.

Org. Özel’in kaygılarına katılıyor musunuz?

Oran’ın, Davutoğlu’na yönelttiği ve yanıt bekleyen sorular şöyle:

1.      Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in, Jandarma’nın atama yetkisinin İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasıyla ilgili kaygılarını yazılı olarak size ilettiği doğru mudur?
2.      Necdet Özel’in, Jandarma’nın İçişleri’ne bağlanması halinde; “Askeri hiyerarşiye göre yapılanmış olan jandarmanın politize olacağı, teşkilatın siyasi etkilere açık hale geleceği, Doğu ve Güneydoğu’da PKK ve Suriye-Irak sınırında IŞİD tehditleri açısından güvenlik krizi oluşacağı, TSK personelinde 200 bin kişilik bir eksiklik oluşacağı ve bunun da savaş durumunda büyük soruna yol açacağı” yönündeki kaygılarının geçerliliği var mıdır? Bu olası tehdit ve kaygılara karşı hangi önlemleri aldınız, alacaksınız?
PKK ve IŞİD Mücadelesini etkilemeyecek mi?
3.      Jandarmanın dönüştürülmesi PKK ve IŞİD’e karşı silahıl mücadeleyi olumsuz etkilemeyecek mi?
4.      Jandarma Genel Komutanlığı (JGK), Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile halen süren askeri hiyerarşi, atama, terfi ilişiği kesilerek, idari yönetim dışında tüm yetki, görev ve yapılanma açısından tamamıyla İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağı bilgisi doğru mudur?
5.      Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923 tarihinde yeniden yapılandırılan jandarma teşkilatı, 10 Haziran 1930 tarihli 1706 sayılı Kanunla bugünkü yapısına kavuşturulmuşken, tam 84 yıl sonra böyle bir radikal değişikliğe neden gerek görüldü?
6.      Kolluk kuvveti olsa da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı’nın siyasi kişiliğin başında bulunduğu bir bakanlığa tam olarak bağlanmasının gerekçeleri nedir?
Fransa’da bile başında general var
7.      Halen Fransa’da dahi Ulusal Jandarma Teşkilatı, Denis Favier isimli bir generale bağlıdır. Fransız Jandarma Teşkilatı aynen bizde olduğu gibi idari açıdan İçişleri’ne, askeri açıdansa Savunma Bakanlığına bağlı iken niçin Türkiye çok daha radikal bir adım atmaktadır? Konunun AB mevzuatı ile herhangi bir ilgisi var mıdır?
8.      Sınır tümen komutanlıkları yeni yapılanmada kime bağlı olacak, İçişleri Bakanlığı’na mı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na mı Genelkurmay Başkanlığı’na mı bağlanacak? Sınır tümen komutanlıkları, Sınır Güvenliği Teşkilatına mı dönüştürülecek? Mevcut Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut komutanlıkları da oluşturulacak bu yeni sınır teşkilatına mı bağlanacak?
9.      Jandarma Genel Komutanlığı, bağlandığı tarihte İçişleri Bakanlığı teşkilat yapısında hangi noktayla monte edilecek? Jandarma Genel Komutanlığı müsteşarlık veya genel müdürlük olarak mı yönetilecek? İçişleri Bakanlığı’na bağlandığı takdirde Jandarma teşkilatının en üst amiri kim olacak, asker mi yoksa sivil personel mi?
Jandarma Özel harekat ne olacak?
10.  JGK’nın İçişleri’ne bağlanmasının ardından Jandarma Özel Harekat birliklerinin akıbeti ne olacak, buradaki personel hangi kuvvete-komutanlığa kaydırılacak?
11.  Bugün itibariyle Jandarma Genel Komutanlığı’nda kaç orgeneral, korgeneral, tümgeneral, tuğgeneral, albay, yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen, teğmen, astsubay, uzman jandarma görev yapmaktadır? Bu personelin her bir rütbeye göre dağılımı ayrı ayrı nedir? Halen yurt genelinde kaç adet jandarma karakol, üs komutanlığı ve harekât merkezi bulunmaktadır?
12.  Halen Jandarma Genel Komutanlığı personeli olan TSK mensubu subay, astsubay, uzman erbaşın, JGK’nın İçişleri Bakanlığına dahil edileceği tarih itibariyle statüleri, özlük hakları ne olacaktır?