Türkiye’de 500 gazi tekerlekli sandalye, 800’ü ise protez kullanıyor, ama devlet bu gazilerin tüm masraflarını karşılamayıp, vereceği para için de aylarca bekletiyor!

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, son olarak İzmir’in Kiraz ilçesinde oturan terör gazisi Bülent Kocaoğlan’ın yaşadığı protez sorununu TBMM gündemine taşıyarak, Çalışma ve Milli Savunma Bakanlarına, “Türkiye’de 3500-4000 terör gazisi var bunların 500’ü tekerlekli sandalye, 800-1000 arasında gazimiz de protez-ortez kullanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu gazilerimizin tüm sağlık masraflarını, protez-ortezlerinin neden bedelsiz olarak karşılamıyor? Türkiye’nin gücü buna yetmiyor mu?” diye sordu.
CHP’li Umut Oran’ın Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a yönelttiği önergede şunları kaydetti:

“İzmir Kiraz İlçesi’nde oturan Bülent Kocaoğlan, askerlik yaptığı Hakkari Çukurca’daki karakolun, 1996 yılının Temmuz ayında PKK’lı teröristlerin saldırısına uğraması üzerine 16 asker şehit olurken, toplam 21 asker ise yaralandı. Ağır yaralanan Kocaoğlan, Hakkari ve Ankara GATA’da, uzun tedavi sürecinin ardından sol bacağını diz üstünden kaybetti ve o tarihten bu yana protez kullanmaktadır.”
Umut Oran’ın her iki bakana yönelttiği sorular da şöyle:

  1. 18 yıldır kullandığı protezi yenisiyle değiştiren gazi Bülent Kocaoğlan’ın Nisan 2014’te İzmir SGK il Müdürlüğüne yaptığı başvuru neden bir türlü sonuçlandırılmadı? Bu tür dosyaların Ankara’da toplanması bürokrasiyi artırmıyor mu, bu tür dosyalar neden il müdürlüklerinde nihai karara bağlanmıyor?
  2. Terör gazilerimizin gündelik yaşamlarını sürdürebilmeleri için bu tür protezleri kullanmak zorunda olmaları karşısında neden gazilerin bu tür talepleri en kısa sürede örneğin en geç bir haftada tamamlanamıyor?
  3. -Gazi Bülent Kocaoğlan, 135 bin TL olan protez parasının ödeneceğini düşünerek bankadan çektiği 50 bin TL’yi ödeyemeyince bankanın protezi haczetme işlemini neden durdurmuyorsunuz?
  4. Gazilerimizin kullandığı bu tür protezler 135 bin TL olmasına karşın Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile gaziye yapılacak ödemeyi neden 64 bin TL ile sınırladınız?
  5. Bu tür protezler için yapılan ödemenin aradan 10 yıl geçmedikçe bir daha ödenmediği doğru mudur? 10 yıl dolmadan gazinin kullandığı protezin kırılması durumunda ne olacak? Bu protez/ortezlerin garanti süresi dahi 2 yıl iken gazilerin bunu 10 yıl kullanmasını beklemenizin gerekçesi nedir?
  6. -Çin malı hareketli bir sandalyenin fiyatı dahi piyasada 10 bin TL iken gaziye bunun için sadece 2280 TL ödemenizin gerekçesi nedir? Bir gazi aradaki farkı nasıl ödeyip de hareketli bir sandalye satın alabilecek?
  7. Türkiye’de toplam 3500-4000 arasında terör gazisi bulunduğu, bunların 500 kadarının tekerlekli sandalye, yaklaşık 1000 gazimizin ise protez-ortez kullandığı bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatanını savunma uğruna uzuvlarını kaybeden bu insanların her türlü sağlık harcamasını, protez-ortez, sandalye bedellerinin tamamını neden ücretsiz olarak karşılamıyor?
  8. Çenesinden, yüzünden vurularak yaralanan bir gazinin en fazla 8 dişi için implant uygulaması yardımı yapmanızın gerekçesi nedir? Gaziye her implant için 700 TL verdiğiniz , oysa piyasada her bir implant fiyatının 1500 TL’yi bulduğu doğru mudur? Bir gazimiz çatışmada bütün dişlerini kaybetmişse neden hiçbir ücret ödemek zorunda kalmadan tüm dişlerinin yapılmasını sağlamıyorsunuz?
Print Friendly, PDF & Email