Bakanlıkta sansür birimi mi var?

ANKARA

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Mustafa Kurt’un ani istifası CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran tarafından TBMM gündemine taşındı. Umut Oran, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e, “DT Genel Müdürü Mustafa Kurt dün neden istifa etti? Mustafa Kurt’u istifaya siz mi zorladınız? Bakanlığınıza bağlı bir sansür birimi var mı? Sahnelenecek her eseri siyasi ve ahlaki olarak denetimden mi geçiriyorsunuz? “Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı’na Hayır” bildirisini imzalayan yöneticileri istifaya mı zorluyorsunuz?” diye sordu.

Kurt’u istifaya mı zorladınız?

CHP’li Umut Oran, Bakan Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde bakanlıkta yaşanan son istifaları sorguladı.  CHP’li Oran, Bakan Kültür Bakanı Çelik’e şu soruları yöneltti:

– Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt dün neden istifa etti? Mustafa Kurt’u istifaya siz mi zorladınız, bu doğruysa gerekçeniz nedir?

Argo bir cümle nedeniyle oyun mu kaldırılıyor?

– Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, İstanbul Devlet Tiyatroları’nda dün prömiyeri gerçekleştirilen “Güneş Batarken Bile Büyük” oyununun, argo replikler bulunduğu için kaldırılması talimatı verdiğiniz ve Kurt’un da buna direndiği duyumu doğru mudur?

Sansür biriminiz mi var?

– Bakanlığınıza bağlı bir sansür birimi var mı? Sahnelenecek her eseri siyasi ve ahlaki olarak denetimden mi geçiriyorsunuz?

TÜSAK’a karşı çıkanlar gönderildi!

– Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü ve devlete bağlı orkestraların yöneticilerinin geçen sanat sezonunda, sanat kurumlarını lağvetmeyi öngören “Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı’na Hayır” bildirisini imzalayan yöneticilerinin istifaya zorlandığı doğru mudur? Mustafa Kurt da bu nedenli mi istifaya zorlandı?

– DT Genel Müdürlüğü’ne atanacak isimin “her fırsatta TÜSAK’a övgüler düzen” oyuncu Nejat Birecik olduğu bilgisi doğru mudur?

– Önceki DT Genel Müdürü Lemi Bilgin de TÜSAK’a direndiği için mi 31 Mayıs 2013’te ani bir kararla görevden aldınız?

– Devlet Opera ve Balesi (DOB) önceki Genel Müdürü Rengim Gökmen de TÜSAK’a karşı olduğu için mi görevden alındı?

– Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar, TÜSAK’a karşı olduğu için mi görevden alındı?

– Önceki DOB Genel Müdür Yardımcıları Şadi Erdoğan, Nilgün Çelebi ile İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan bu nedenle mi görevden alındı, Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar aynı gerekçeyle mi istifaya zorlandı?

Print Friendly, PDF & Email