TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sn. İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 01.10.2014

Umut Oran
İstanbul Milletvekili

Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu 1921’den bu yana Türk toprakları sayılmaktadır. Musul’daki Başkonsolosluk personelimiz ise 10 Haziran 2014 tarihinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerince 101 gün boyunca rehin alındılar.
Bu kapsamda;

  1. Süleyman Şah Türbesi’nde görev yapan 36 bordo berelinin tahliyesi için Genelkurmay Başkanlığı ve MSB olarak son bir yıl içerisinde herhangi bir girişimde bulundunuz mu?
  1. Süleyman Şah Türbesi’nde görevli olup da IŞİD tarafından herhangi bir şekilde rehin alınmış Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) veya Türkiye Cumhuriyeti Devleti görevlisi var mıdır, varsa bu olay ne zaman yaşanmıştır, bu konuda hangi girişimlerde bulundunuz?
  1. IŞİD’in gerçekleştirdiği insanlık dışı eylemlerin giderek attığı son 4 aylık dönemde Süleyman Şah Türbesi’ndeki TSK personelinin geri çekilmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve/veya siz herhangi bir şekilde Bakanlar Kurulu’ndan, Başbakan’dan talepte bulundunuz mu? Bu talebi kim ne zaman yaptı, alınan karar ne oldu? Birçok kez yapılan bu talebin hükümet tarafından reddedildiği bilgisi doğru mudur?
  1. Süleyman Şah Türbesi’nde, aynen Musul Başkonsolosluğunda gerçekleştiği gibi yaşanabilecek bir olumsuz durumda karşılık vermeden teslim olmaları için TSK personeline verilmiş bir emriniz var mıdır?
  1. IŞİD’in, Süleyman Şah Türbesi’ndeki TSK personelini de aynen Musul’daki gibi rehin almaması için her türlü önlem alındı mı?
  1. Bu süreçte Süleyman Şah Türbesi’ndeki askeri personel sayımızın 86’ya çıkarılarak takviye edildiği bilgisi doğru mudur?
Print Friendly, PDF & Email